Directorul FBI a dezvăluit care este „cea mai mare ameninţare pe termen lung” pentru securitatea SUA

Data publicării:
Christopher Wray
Christopher Wray, director FBI. FOTO: Getty Images

La fiecare zece ore, autoritățile americane deschid o anchetă de contraspionaj care implică China, a afirmat, marți, directorul Biroului Federal de Investigații, Christopher Wray, care a avertizat și că Beijingul nu rămâne indiferent la alegerile prezidențiale care se apropie în SUA, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Campania de influenţă pernicioasă a Chinei vizează politicile şi poziţiile noastre 24 de ore din 24, 7 zile din 7, 365 de zile pe an”, a declarat Christopher Wray într-un discurs rostit la Institutul Hudson din Washington.

În aceste condiții, China are „preferinţe” pentru viitoarele alegeri din SUA, susține Christopher Wray, directorul Biroului Federal pentru Investigaţii din Statele Unite. În opinia lui, nu există „nicio ameninţare specifică” privind scrutinul din 3 noiembrie, în care preşedintele republican Donald Trump va candida pentru un al doilea mandat împotriva democratului Joe Biden. Dar aceste presiuni „permanente” au evident „implicaţii pentru alegeri”, consideră Christopher Wray. Chinezii „fără îndoială au preferinţe”, a conchis directorul FBI, fără a da detalii.

Cel mai mare transfer de informații din istoria umanității

În discursul său, el a descris eforturile tot mai mari pe termen lung ale Beijingului de a avea acces la secretele tehnologice americane. „Timp de zece ani, am asistat la o creştere cu 1.300% a dosarelor de spionaj economic care implică China”, a anunțat el, referindu-se la „unul dintre cele mai mari transferuri de informaţii din istoria umanităţii”.

Pe lângă dosarele de acest tip se adaugă peste 1.000 de alte anchete legate de furtul de date cu caracter personal, intruziuni în cercetări universitare sau presiuni asupra disidenţilor refugiaţi în Statele Unite, a menţionat, de asemenea, oficialul american.

„Am ajuns în punctul în care FBI deschide o nouă anchetă de contraspionaj legată de China la fiecare zece ore”, a declarat directorul FBI. „Chiar acum, China lucrează pentru a compromite (...) cercetarea americană privind COVID -19”, susține Christopher Wray.

În opinia sa, aceste campanii coordonate de Partidul Comunist Chinez reprezintă „cea mai mare ameninţare pe termen lung” pentru securitatea Statelor Unite ale Americii.

Guvernul lui Donald Trump a adoptat în ultimele luni un ton foarte critic faţă de China, țară pe care preşedintele american o acuză că a ascuns amploarea răspândirii noului coronavirus atunci când acesta apărut în centrul ţării, la sfârşitul anului 2019.

Christopher Wray a fost numit de Donald Trump la conducerea Biroului Federal de Investigaţii (FBI) în 2017, după demiterea controversată a lui James Comey pentru investigaţia cu privire la interferenţele Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. Wray a absolvit Universitatea Yale și lucra la Washington DC încă din timpul administraţiei preşedintelui George W. Bush, după un mandat de procuror federal în Georgia. Acesta a urcat rapid în ierarhie şi a ajuns asistent al Procurorului General al Statelor Unite. Când a fost nominalizat de Donald Trump pentru a conduce FBI-ul, a primit un vot covârșitor de confirmare din partea Senatului american: doar cinci senatori democrați din 100 au fost împotrivă.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri