Donald Trump pledează, în primul discurs despre Starea Uniunii, pentru încheierea programului Loteria Vizelor

President Trump Addresses The Nation In His First State Of The Union Address To Joint Session Of Congress
Foto: Guliver/Getty Images

Președintele Donald Trump a susținut, marți seara (ora Americii - n.r.), primul său discurs despre Starea Uniunii, în care a pledat pentru încheierea programului Loteria Vizelor, prin care zeci de mii de oameni din toată lumea, inclusiv din România, obțin anual posibilitatea de a munci și de a se stabili în Statele Unite.

President Trump Addresses The Nation In His First State Of The Union Address To Joint Session Of Congress
Foto: Guliver/Getty Images

„Încheiem Loteria Vizelor, un program care dă la întâmplare cărţi verzi, fără a se ţine cont de abilităţi, de merit sau de siguranţa poporului american. Este timpul să ne îndreptăm către un sistem de imigrare bazat pe merit, unul care lasă să intre în ţară oameni calificaţi, care vor să lucreze, care vor contribuie la societatea noastră, care vor iubi şi respecta ţara noastră”, a spus președintele în primul său discurs-bilanț al mandatului. A fost un discurs lung, de circa o oră și jumătate, al treilea cel mai lung discurs despre Starea Uniunii din istoria SUA, potrivit primelor estimări. 

Reluând una dintre temele sale favorite, Donald Trump vrea să fie reformat întreg sistemul de imigrație din SUA, în special în ceea ce privește reîntregirea familiei.

„Potrivit actualului sistem, viciat, un imigrant poate aduce cu el un număr nelimitat de rude îndepărtate. Planul nostru vizează doar familia apropiată. Sponsorizarea va fi limitată doar la soţ şi copii minori. Această reformă este necesară nu doar pentru economia noastră, dar şi pentru securitatea noastră şi pentru viitorul Americii. În ultimele săptămâni, două atacuri teroriste din New York au fost posibile din cauza Loteriei Vizelor şi a imigraţiei în lanţ. În epoca terorismului, aceste programe prezintă un risc pe care nu mai putem să ni-l asumăm. A venit vremea reformei”, a anunțat Donald Trump.

Pe de altă parte, vorbind despre „visul american”, Donald Trump a lansat un apel la unitate adresat națiunii, în care i-a menționat și pe imigranți ca parte componentă: „Nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a începe să trăim visul american. Aşa că fiecărui cetăţean care ne urmăreşte de acasă îi spun: nu contează unde aţi fost şi de unde veniţi, acesta este momentul vostru. Dacă munciţi din greu, dacă aveţi încredere în forţele voastre, dacă credeţi în America, atunci puteţi visa orice, puteţi să deveniţi oricine vreţi şi împreună putem îndeplini absolut orice. În această seară vreau să vă vorbesc despre ce viitor vom avea şi ce fel de naţiune vom fi. Toţi, împreună, ca o echipă şi ca o familie americană putem face orice. Cu toţii împărţim aceeaşi casă, aceeaşi inimă, acelaşi destin şi acelaşi măreţ drapel american”.

ECONOMIA

Primul discurs despre Starea Uniunii al lui Donald Trump a scos în evidență mersul bun al economiei, iar președintele s-a lăudat cu realizările sale după numai un an de mandat, subliniind că pentru America este un moment nou de oportunitate.

„De la alegeri am creat 2,4 milioane de noi locuri de muncă, între care 200.000 de locuri doar în sectorul manufacturier. După ani de zile de stagnare a salariilor, în sfârșit vedem creșteri salariale. Cererile de ajutor de șomaj au atins un minimum al ultimilor 40 de ani. Ceva de care sunt foarte mândru este că rata șomajului în rândul afro-americanilor a atins un minimum al tuturor timpurilor, iar în rândul hispano-americanilor, de asemenea, a ajuns la cel mai mic nivel din istorie. Încrederea în rândul afacerilor mici este la un nivel maxim al tuturor timpurilor. Bursa de acțiuni a zdrobit record după record, câștigând peste 8 trilioane de dolari (8.000 de miliarde de dolari - n.r.) în valoare în acest scurt interval de timp. Vestea cea mare pentru americani este că planul de pensii, conturile pentru finanțarea anilor de studii au urcat foarte mult. Și, așa cum am promis poporului american acum 11 luni, am realizat cele mai mari reduceri de taxe și cea mai mare reformă fiscală din istoria Americii. Reducerile noastre de taxe au asigurat o ușurare semnificativă pentru clasa de mijloc și pentru afacerile mici. Am redus taxele pentru americanii care muncesc din greu, aproape am dublat deducerile fiscale pentru toată lumea”, a arătat Donald Trump.

„Împreună, să construim o Americă sigură, puternică şi mândră”, a îndemnat el în primul său discurs despre Starea Naţiunii, urmărit în direct de zeci de milioane de telespectatori.

Liderul administraţiei de la Washington a cerut Congresului să sprijine un plan de investiţii în valoare de cel puţin 1.500 de miliarde de dolari pentru a dezvolta infrastructura în Statele Unite, una dintre promisiunile sale de campanie. „Vom construi noi drumuri strălucitoare, poduri, autostrăzi, căi ferate şi căi navigabile în întreaga ţară”, a promis preşedintele.

„Am terminat războiul împotriva energiei americane şi am terminat războiul împotriva cărbunelui frumos şi curat. Suntem mândri să fim acum exportatori de energie pentru întreaga lume”, a arătat Donald Trump.

„Multe companii auto construiesc şi extind fabrici în Statele Unite, ceea ce nu am mai văzut de zeci de ani. Chrysler mută o fabrică importantă din Mexic în Michigan (în realitate, nu o mută, ci deschide una nouă - n.r.). Toyota şi Mazda deschid o fabrică în Alabama, una mare, ceea ce nu mai văzusem de multă vreme. Toate se întorc.  În curând, uzine auto şi alte uzine se vor deschide în toată ţara. Americanii nu sunt obişnuiţi să audă astfel de veşti. Pentru mulţi ani, companiile şi locurile de muncă doar plecau de la noi, dar acum se întorc, vor să fie acolo unde este acţiunea, vor să fie în Statele Unite ale Americii”, susține președintele american.

Discursul referitor la economie a continuat triumfalist, în tonul cu care Donald Trump obișnuise din campania electorală: „America a întors foaia după zeci de ani de tratate comerciale proaste, care au sacrificat prosperitatea noastră şi au erodat companiile noastre, locurile noastre de muncă şi bogăţia noastră. Naţiunea şi-a pierdut averea, dar o luăm înapoi foarte repede. Era capitulării economice s-a terminat de tot. De acum încolo, ne aşteptăm ca relaţiile comerciale să fie corecte şi reciproce. Vom lucra să refacem tratatele comerciale proaste şi vom negocia unele noi, unele bune şi echitabile. Vom proteja locurile de muncă americane şi proprietatea intelectuală americană şi respectarea regulilor noastre comerciale”, a proclamat liderul de la Casa Albă.

POLITICA EXTERNĂ

Coreea de Nord și Iranul au fost principalele ținte externe ale discursului lui Trump.

Rusia nu a fost menționată decât o dată în discursul președintelui, „la pachet” cu China.  Sunt țările „rivale” Statelor Unite, a spus Trump, care ameninţă „interesele, economia şi valorile” americane. El a subliniat că în faţa acestora „slăbiciunea este calea cea mai sigură spre conflict”.

Pentru a asigura „puterea” Washingtonului, preşedintele american a cerut Congresului să voteze fondurile necesare pentru armata americană, în special pentru „a moderniza şi a reconstrui arsenalul nuclear” cu scopul de „a-l face atât de tare şi de puternic, încât să descurajeze orice agresiune”.

„Ca parte a apărării noastre, trebuie să modernizăm şi să reconstruim arsenalul nuclear. Deşi sperăm să nu-l folosim niciodată, trebuie să-l facem atât de puternic, încât va descuraja orice act de agresiune din partea oricărei alte naţiuni. Poate cândva, în viitor, va fi un moment magic când ţările lumii vor elimina armele nucleare. Din păcate, nu am ajuns în acel punct”, a spus liderul de la Casa Albă.

Pe de altă parte, Donald Trump a anunțat că a ordonat marţi menținerea închisorii Guantanamo Bay, marcând o ruptură netă cu tentativele repetate şi în final fără succes ale predecesorului său Barack Obama de a închide controversatul penitenciar.

Într-o aluzie la manifestaţiile care au zguduit recent Republica Islamică, liderul de la Casa Albă a afirmat că ţara sa este „alături de poporul iranian în lupta sa curajoasă pentru libertate”.

„Atunci când poporul iranian s-a ridicat împotriva crimelor dictaturii lor corupte, nu am păstrat tăcerea", a subliniat Donald Trump, cerând în acelaşi timp Congresului „să rezolve probleme fundamentale ale acordului dezastruos privind programul nuclear iranian”, acord pe care l-a criticat constant.

În discursul său, preşedintele american a avertizat în privința „bunăvoinţei şi concesiilor” care se fac în faţa ameninţării nucleare nord-coreene şi a promis că nu va repeta „erorile administraţiilor precedente”.

„Goana nesăbuită după arme nucleare a Coreei de Nord ar putea ca, în curând, să ameninţe patria noastră. Ducem o campanie de presiune maximă ca acest lucru să nu se întâmple. Experienţa ne-a învăţat că, dacă facem concesii, deschidem uşa agresiunii şi provocărilor. Nu voi repeta greşelile administraţiilor precedente care ne-au dus în acest punct periculos. Trebuie doar să ne uităm la caracterul depravat al regimului nord-coreean ca să înţelegem natura ameninţării nucleare asupra Americii şi aliaţilor noştri”, a mai spus preşedintele Donald Trump în discursul ţinut marţi seară în Congresul de la Washington.

De altfel, Trump i-a adus un omagiu unui transfug al regimului nord-coreean, Ji Seong-ho, care, aflat în cârje, a fost adus în Congres și ovaționat. L-a menționat și pe Otto Warmbier, studentul american care a murit după ce a fost torturat în Coreea de Nord. Părinții acestuia, în lacrimi, erau prezenți în auditoriu și au fost aplaudați. Invitarea unor oameni simpli în Congres (veterani de război, părinți care și-au pierdut copiii, polițist etc), de care președintele a avut nevoie la un moment dat ca exemple concrete ale ideilor transmise, a fost una dintre strategiile folosite de Donald Trump în primul său discurs despre Starea Uniunii.

CONCULZII

A fost un discurs lung, dar sărac în detalii concrete, scrie AFP, preluată de Agerpres. Liderul de la Casa Albă a adoptat un ton mai conciliant în privinţa anumitor subiecte, chiar dacă, fidel retoricii sale, a descris imigraţia mai întâi sub prisma violenţei, drogurilor şi terorismului și a anunțat că dorește să pună capăt programului Loteria Vizelor.

„În această seară, vreau să vă vorbesc despre tipul de ţară care vom deveni: noi toţi, împreună, ca o singură echipă, un singur popor şi o singură familie americană”, a afirmat preşedintele republican, acuzat frecvent că sporeşte tensiunile prin replicile sale dispreţuitoare şi retorica sa înfierbântată.

Aflat la cel mai scăzut nivel în sondaje, sub ameninţarea anchetei procurorului special Robert Mueller asupra amestecului Moscovei în campania sa electorală, Donald Trump s-a ferit să îşi critice direct adversarii. El a schiţat piste de cooperare cu democraţii, de la imigraţie la infrastructură.

REPLICA DEMOCRAȚILOR

Replica din partea democraților a venit de la Jospeh Kennedy, un strănepot al președintelui defunct. În vârstă de 37 de ani, congresmenul de Massachussetts a spus că președinția lui Trump a provocat haos și a adus teamă, nesiguranță și furie.

Joe Kennedy III a prezentat răspunsul oficial al Partidului Democrat pentru discursul lui Trump privind Starea Naţiunii şi l-a acuzat pe Trump că divizează ţara, relatează News.ro.

„Oameni buni, ar fi uşor să catalogăm anul care a trecut ca fiind unul plin de haos şi partizanat, dar e mult mai mult de atât”, a spus Kennedy, nepotul în vârstă de 37 de ani al lui Robert F. Kennedy.

„Această administraţie nu ţinteşte doar legile care ne ne protejează. Ţinteşte chiar ideea că am merita să fim protejaţi”, a spus el.

„Pentru administraţia Trump, demnitatea nu e ceva cu care te naşti, ci ceva ce măsori cu averea pe care o ai, cu celebritatea, cu mărimea publicului pe care îl aduni”, a adăugat Kennedy. „Ca să nu mai spun că este vorba şi de sexul partenerului, ţara naşterii, culoarea pielii şi la ce zeu te închini”, a subliniat el.

Kennedy l-a acuzat pe Trump că le prezintă americanilor „opţiuni greşite, una după alta” bazându-se pe ideea că „pentru ca una să fie câştigătoare, cealaltă trebuie să piardă”. A precizat că administraţia prezidenţială i-a pus pe americani să aleagă între „mineri şi mame singure, comunităţile rurale şi cartierele mărginaşe ale oraşelor, zona de coastă sau zona centrală a ţării”.

„Ne vom lupta pentru ambele”, a declarat Kennedy. „Pentru că ţara cea mai puternică şi bogată din lume nu ar trebui să lase pe nimeni în urmă”, a argumentat el.

Kennedy a ţinut să sublinieze politicile Partidului Democrat prin care aceştia cer un salariu minim pe economie mai mare, concedii plătite şi mărirea finanţării sistemului de sănătate. „Faptul că persoanele din conducere câştigă de 300 de ori mai mulţi bani decât muncitorii obişnuiţi nu e corect”, a adăugat Kennedy. El a vorbit şi de faptul că Trump a înstrăinat foarte mulţi americani în primul an de mandat: „Bătăuşii poate reuşesc să dea un pumn. Poate chiar să lase o urmă. Dar niciodată, nici măcar o dată, în istoria Statelor Unite, nu au reuşit să învingă puterea şi spiritul de luptă al oamenilor uniţi care îşi apără viitorul”, a declarat democratul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate