Hillary Clinton îl devansează cu 12 puncte procentuale pe Donald Trump, care intră în convenția republicană ca outsider

Data publicării:
colaj hillary clinton donald trump-1

În total 45% dintre alegători o susţin pe fosta secretară de Stat, 33% pe bogatul om de afaceri, iar restul nu-l susţine nici pe unul, nici pe celălalt, potrivit acestei anchete, efectuare online în perioada 11-15 iulie.

Sondajul arată că nu s-au schimbat prea multe de marţi, când Clinton era creditată cu un avans de 13 puncte procentuale de precedentul sondaj Reuters/Ipsos.

Fosta Primă Doamnă îl devansează în sondaje pe miliardar încă de la începutul lui ianuarie.

El s-a apropiat de ea în mai, după ce ultimii lui rivali au ieşit din cursa republicană, când a devenit candidat la învestirea în cursa prezidenţială.

Însă nivelul susţinerii de care se bucura a scăzut între timp, după ce campania lui Trump a început să se concentreze asupra alegerilor generale de la 8 noiembrie.

Fostul animator al unui show de televiziune a fost criticat extrem de dur, în ultimele săptămâni, în legătură cu firma sa - Trump University -, în prezent închisă după ce a fost suspectată că a făcut promisiuni false, şi din cauza retoricii sale împotriva migraţiei şi împotriva musulmanilor.

Ancheta a fost efectuată înainte de atacul sângeros cu un camion frigorific comis joi seara la Nisa, în Franţa, soldat cu cel puţin 84 de morţi şi 303 răniţi, şi de anunţul pe care Trump l-a făcut vineri seara cu privire la faptul că guvernatorul din Indiana, Mike Pence, va fi partenerul său în campania pentru alegerile prezidenţiale.

Sondajul sugerează că faptul că Clinton a folosit o adresă de e-mail şi servere private pe când era şefa diplomaţiei americane şi modul în care a gestionat informaţii clasificate nu i-au afectat susţinerea în rândul alegătorilor.

Însă alte sondaje arată o cursă mai strânsă între cei doi.

Potrivit unui sondaj CBS News/NY Times efectuat telefonic cei doi candidaţi se află la egalitate (40%), iar potrivit altui sondaj telefonic, McClatchy/Marist, Clinton (42%) îl conduce cu un avans de trei puncte procentuale pe Trump (39%).

Trump poate obţine o creştere în sondaje în urma convenţiei de săptămâna viitoare de la Cleveland, unde partidul republican urmează să se ralieze în spatele său şi să-l învestească în cursa pentru Casa Albă.

În 2012, susţinerea lui Mitt Romney a crescut cu cinci puncte procentuale, după ce acesta a fost învestit de convenţia republicană.

Convenţia democrată se desfăşoară săptămâna cealaltă, în perioada 25-28 iulie, la Philadelphia.

Acest sondaj Reuters/Ipsos a fost efectuat asupra unui număr de 1.186 americani cu drept de vot de pe continent, din Alaska şi Hawaii şi are o marjă de eroare de trei puncte procentuale.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri