Joe Biden l-a ales pe fostul candidat prezidențial Pete Buttigieg ca secretar pentru transporturi. Cine este tânărul politician

Data publicării:
Pete Buttigieg se adresează online la Convenția Partidului Democrat din august 2020
Pete Buttigieg, propus ca secretar al transporturilor în viitoarea administrație Joe Biden Foto: Guliver/GettyImages

Președintele ales Joe Biden îl va propune pe Pete Buttigieg ca secretar al transporturilor, un post foarte important în viitorul guvern federal, relatează CNN citând informații pe surse. Pete Buttigieg este fost candidat democrat înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2020 și chiar a produs o surpriză la începutul alegerilor interne din Partidul Democrat, fiind văzut ca un tânăr politician în ascensiune.

Dacă Senatul îl va confirma ca secretar al transporturilor, ar fi prima dată când o persoană din comunitatea LGBTQ ar primi aprobarea camerei superioare pentru o astfel de funcție. De altfel, Pete Buttigieg este primul bărbat homosexual care a câștigat susținători pentru o nominalizare la președinție din partea unui partid major al politicii americane.

Secretarul trasporturilor va avea un rol-cheie în viitoarea administrație americană, care mizează pe o susținere bipartizană a unui important pachet de măsuri în domeniul infrastructurii.

Un politician în plină ascensiune

În vârstă de 38 de ani, Pete Buttigieg, care militează pentru o schimbare de generație în politica americană, s-a clasat pe locul întâi în urma alegerilor primare din Iowa, prima confruntare, din februarie anul acesta, în cadrul cursei pentru alegerea candidatului Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA.

Tânărul politician a studiat la Harvard și apoi la Oxford, a fost ofițer de informații în cadrul Corpului Rezerviștilor Forțelor Navale Americane, a lucrat pentru o perioadă la firma de consultanță McKinsey & Company și a fost timp de două mandate primar al orașului său natal, South Bend. Buttigieg a fost primul politician homosexual asumat care a inițiat o campanie majoră pentru președinția SUA și era văzut ca primul primar cu șanse de a ajunge direct președinte, fără a ocupa între timp alte funcții publice semnificative.

Funcția pe care i-o oferă acum Joe Biden în administrația sa ar putea fi ocazia de a căpăta experiență și ar putea fi o bună trambulină pentru a candida din nou la președinție. 

Numele lui a fost vehiculat și pentru alte posturi din administrația Biden, cum ar fi ambasadorul SUA la ONU sau secretarul comerțului. 

Joe Biden l-a comparat cu fiul său, Beau Biden

După ce a ieșit din cursa pentru prezidențiale, Buttigieg l-a sprijinit pe Biden și a participat de evenimente electorale și la strângerea de fonduri pentru fostul vicepreședinte din administrația Obama. În martie, Joe Biden îl lăuda pe Pete Buttigieg la un eveniment la Dallas și chiar l-a comparat cu fiul său Beau Biden, care a decedat în 2015, dar care era văzut tot ca un politician cu un viitor strălucit.

Pete Buttigieg si sotul sau
Pete Buttigieg (stânga) și soțul său Chasten (dreapta) în momentul în care democratul a anunțat că renunță la campania prezidențială Foto: Guliver/GettyImages

În primul său mandat de primar, obținut în 2012 la numai 30 de ani, a plecat la un moment dat, în 2014, în Afganistan pentru a servi ca ofițer de informații. Buttigieg și-a declarat public homosexualitatea în 2015, într-un articol publicat în South Bend Tribune, când era primar. În același an, a câștigat un nou mandat de primar. El este căsătorit cu partenerul său, Chasten.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri