Kanye West a susținut un prim miting neconvențional, în cursa pentru președinție: Harriet Tubman nu i-a eliberat niciodată pe sclavi

Data actualizării: Data publicării:
Rapperul Kanye West va candida la alegerile prezidentiale
Rapperul american Kanye West. Foto: Profimedia Images

Rapperul american Kanye West a făcut duminică o serie de comentarii controversate şi confuze în primul eveniment al campaniei sale prezidenţiale, aducând între altele critici la adresa aboliţionistei Harriet Tubman.

În timp ce vorbea despre structuri de putere care îi afectează pe afro-americani, West a spus, fără nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale, că „Harriet Tubman nu i-a eliberat de fapt niciodată pe sclavi, ea doar i-a pus să muncească pentru alţi albi”, afirmaţii care i-au făcut pe unii din mulţime să-l huiduie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Harriet Tubman, născută în sclavie în Maryland, este cunoscută pentru că a înfiinţat aşa-zisa „Cale Ferată Subterană” (Underground Railroad), o reţea de drumuri secrete şi case sigure care să-i ajute pe negri să fugă din sclavie, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ea este considerată o personalitate marcantă a aboliţionismului şi dreptului femeilor la vot.

Kanye West, care şi-a anunţat candidatura la preşedinţie pe 4 iulie, s-a aflat pe scenă timp de o oră în Charleston, Carolina de Sud. El era îmbrăcat în ceva ce părea a fi o vestă antiglonţ şi pe care scria 'Securitate', având ras pe cap anul „2020”, relatează Agerpres.

West a vărsat câteva lacrimi atunci când a vorbit despre probleme rasiale. „Cel mai rasist lucru care mi s-a spus vreodată este acela că în cazul în care Kanye West va candida pentru preşedinţie, el va diviza voturile negrilor”, a spus el.

El a făcut slalom printre subiecte precum religia, propriile sale afaceri, finanţarea educaţiei şi critici la adresa Partidului Democrat, care, potrivit lui Kanye West, nu a ajutat niciodată oamenii de culoare.

Întrebat din public ce părere are despre avort, West a izbucnit în plâns când şi-a amintit că tatăl lui a vrut să-i convingă mama să facă avort şi că el însuşi s-a gândit la acelaşi lucru când soţia sa Kim Kardashian a rămas însărcinată. „Aproape că mi-am ucis fiica”, a declarat el.

Rapperul american a precizat totuşi că avortul trebuie să fie legal, însă a propus ceva pe care l-a numit „creştere maximă”, care ar consta în a oferi „un milion de dolari sau pe acolo” femeilor care au copii, pentru a le descuraja să recurgă la întreruperi de sarcină.

Pe de altă parte, West s-a pronunţat împotriva unui control mai mare asupra armelor, apreciind că „a trage cu pistolul este distractiv” şi că, dacă oamenii ar înceta să mai deţină arme, alte ţări ar putea invada SUA şi ar impune sclavia asupra populaţiei.

Rapperul american Kanye West a declarat la începutul lui iulie că nu îl mai sprijină pe preşedintele Donald Trump şi că s-a înscris în cursa prezidenţială pentru a câştiga alegerile din noiembrie.

Mai poate candida Kanye West la alegerile prezidențiale?

Presa americană relatează că, în câteva state, Kanye West nu s-a înscris la timp pentru a apărea pe buletinele de vot. A reușit să se înscrie pe listele statului Oklahoma, fiind primul stat în care a îndeplinit condițiile înaintea termenului limită, relatează BBC. De asemenea, în Carolina de Sud trebuie să depună 10.000 de semnături până luni, la prânz (ora locală).

Nu este prima dată când West, cel mai bine plătit artist în 2020 potrivit revistei Forbes, anunţă că va candida la preşedinţia SUA. A făcut-o şi în 2015, când a acceptat Michael Jackson Video Vanguard Award, în cadrul MTV Video Music Awards. Ulterior, a spus că se gândeşte serios să candideze, dar abia în 2024.

Muzician şi om de afaceri, Kanye West, în vârstă de 43 de ani, este cunoscut pentru declaraţiile sale excentrice. La o reuniune care a avut loc în octombrie 2018, West a pronunţat un discurs incoerent şi presărat cu obscenităţi, în care a vorbit despre universuri alternative şi despre faptul că a fost diagnosticat cu tulburare bipolară, susţinând însă că de fapt problema pe care o are este că nu doarme suficient.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri