Sari la conținut

Mandatul lui Trump de până acum în zece tweet-uri

Donald Trump a scris pe Twitter, de când a venit la putere, despre tot: de la declaraţii geopolitice, la fostul show din care a făcut parte „The Apprentice”, la atacuri personale la adresa presei și a lui Barack Obama, astfel că cei 28 de milioane de abonaţi ai săi de pe reţeaua de socializare sunt la curent cu orice schimbare a stării sale de spirit. AFP, citat de News.ro, a selectat cele mai marcante zece tweet-uri din cele 100 de zile de preşedinţie ale miliardarului.

President Trump Swears In Senior Staff At White House

Foto: Gulliver/ Getty Images

Preşedintele american, care şi-a făcut cont pe Twitter în martie 2009, are peste 35.000 de mesaje la activ şi a insistat să continue să utilizeze reţeaua de socializare după ce a preluat funcţia, apreciind că acest lucru îi va permite să se afle în contact direct cu poporul american, scrie News.ro.

AFP a grupat cele zece tweet-uri în cinci teme recurente de pe pagina de Twitter a liderului american. 

America mai întâi

„Vom urma două reguli simple: SĂ CUMPĂRĂM AMERICĂNEŞTE şi SĂ ANGAJĂM AMERICĂNEŞTE”, scrie el pe 20 ianuarie, după ce depune jurământul, promovându-şi astfel în mod clar filosofia politică.

„Trebuie să lăsăm «răul» în afara ţării noastre!”, afirmă pentru a justifica decretul prin care interzice intrarea în Statele Unite a cetăţenilor mai multor ţări musulmane, pe 3 februarie.

„Încotro se îndreaptă ţara noastră atunci când un judecător poate să blocheze o interdicţie de călătorie impusă de Departamentul Securităţii Interne, iar oricine cu intenţii rele poate intra în USA?”, îşi exprimă el regretul după ce decretul a fost blocat de justiţie.

 Prieteni sau dușmani?

„Coreea de Nord se comportă foarte rău. Ei «se joacă» cu Statele Unite de ani de zile. China n-a făcut mare lucru să ajute!”, se enervează el pe 17 martie, în legătură cu programele nuclear şi balistic ale Phenianului. Washingtonul apreciază că este necesar ca Beijingul să facă presiune asupra aliatului său nord-coreean.

„De ce aş acuza China că-şi manipulează cursul de schimb al monedei, când ei lucrează cu noi la problema nord-coreeană? Vom vedea ce se va întâmpla!”, scrie Trump, într-o schimbare clară de poziţie faţă de Beijing, pe 16 aprilie.

„Germania datorează sume mari de bani NATO, iar Statele Unite trebuie să fie plătite mai mult pentru pternica şi foarte scumpa apărare pe care o oferă Germaniei!”, reclamă el, vizând-o de această dată pe cancelarul Angela Merkel, totuşi un aliat tradiţional al Washingtonului, pe 18 martie.

„Pus sub ascultare” de Obama

„Teribil! Tocmai am descoperit că Obama m-a «pus sub ascultare» la Trump Tower chiar înainte de victorie. Nu s-a găsit nimic. Asta e maccarthism!”, acuză miliardarul, fără să prezinte vreo probă care să arate că predecesorul său Barack Obama i-a pus într-adevăr imobilul din Manhattan sub ascultare.

Dușmanii poporului

„Nu credeţi presa mare (informaţii false). Casa Albă funcţionează FOARTE BINE. Am moştenit un bazar pe care sunt pe cale să-l rezolv”, se apără el, pe 18 februarie, după primele săptămâni în funcţie.

„Presa FAKE NEWS (@nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) nu este duşmanul meu, este duşmanul Poporului American”, spune el pe 17 februarie, într-unul dintre atacurile sale frecvente la adresa instituţiilor mari de presă.

„The Apprentice”

„Arnold Schwarzenegger nu părăseşte de bunăvoie The Apprentice, el a fost dat afară de cotele sale de audienţă proaste (patetice), nu de mine. Trist sfârşit pentru o super emisiune”, reacţionează el pe 4 martie, după oprirea fostului său reality-show, preluat de Arnold Schwarzenegger.