Galerie Foto „Ne deschide și nouă ușa cineva, vă rugăm?” Situația ciudată în care au fost puși soții Biden la sosirea la Casa Albă

Data actualizării: Data publicării:
joe biden si jill biden se imbratiseaza in fata usilor inchise ale casei albe in ziua investiturii
Președintele Joe Biden și prima-doamnă Jill Biden au găsit ușile Casei Albe închise Foto: Profimedia

Ușile Casei Albe erau închise când președintele Joe Biden și prima-doamnă Jill Biden au sosit miercuri la reședința lor oficială. În mod stânjenitor, soții Biden au avut de așteptat câteva momente în fața unei uși închise. A fost o greșeală de protocol care s-a dovedit a fi nimic altceva decât o mică, dar bizară greșeală de organizare. 

biden ajunge la casa alba
Președintele Joe Biden și prima-doamnă Jill Biden urcă scările de la Porticul de Nord al Casei Albe Foto: Profimedia

Era punctul culminant al transferului de putere: președintele Biden și prima-doamnă, Jill Biden, au coborât din mașină și pășeau către noua lor casă. Au urcat scările către porticul aripii de nord, au făcut cu mâna mulțimii, în timp ce fanfara militară cânta „Hail to the Chief”, imnul președintelui, apoi s-au întors și s-au trezit în fața unei uși închise. În timp ce lumea întreagă privea, iar un grup restrâns al familiei Biden venea în urma cuplului prezidențial, soții Bideau așteptau având dubii: Oare trebuie să deschidă singuri uriașa ușă dublă de lemn?Oare îi lăsase ex-președintele Donald Trump, când a plecat, cu opt ore mai înainte, pe dinafară? 

Din fericire, destul de repede, ușile au fost larg deschise și soții Biden au intrat. Bizarul moment a durat doar câteva secunde, vreo 10, dar nu a rămas nebăgat în seamă la Washington, scrie The New York Times.

sotii biden sosesc la casa alba
Soții Biden se apropie de ușa Casei Albe, dar aceasta rămâne închisă Foto: Profimedia

Greșeală de organizare în haosul tranziției de la Casa Albă

„A fost o greșeală de protocol faptul că ușile din față nu au fost lăsate deschise pentru cuplul prezidențial atunci când au sosit la Porticul de Nord”, spune Lea Berman, care în timpul administrației fostului președinte George W. Bush a fost secretarul pentru activități sociale.

„Întârzierea pe care am văzut-o cu deschiderea ușii m-a mirat un pic”, a declarat și Betty Monkman, fost curator la Casa Albă timp de 30 de ani, care a ajutat la supervizarea schimbărilor de administrație.

sotii biden la casa alba
Soții Biden s-au întors și fac cu mâna mulțimii după ce au ajuns în fața ușilor închise ale Casei Albe Foto: Profimedia

Greșeala de protocol s-a dovedit a fi o mică, dar curioasă eroare de organizare strecurată în haosul celor două luni și jumătate care au trecut de la ziua alegerilor până la ziua învestirii noului președinte, arată NYT. Nimic nu a fost normal în tranziția dintre administrațiile Trump și Biden, iar momentul primirii la Casa Albă a noilor locatari nu a făcut excepție. 

Administratorul-șef al Casei Albe, concediat cu câteva ore înainte de sosirea cuplului prezidențial

Cum fostul cuplu prezidențial nu a rămas la Casa Albă să facă oficiile de gazdă, Joe și Jill Biden urmau să fie întâmpinați de administratorul-șef, care, printre altele, îi supervizează pe bucătarii, electricienii și alți angajați ai Casei Albe. Însă atunci când au sosit, soții Biden nu au fost întâmpinați nici măcar de administrator.

sotii biden au ajuns in fata usii casei albe
Soții Biden au ajuns în fața ușii Casei Albe, pe care au găsit-o închisă Foto: Profimedia

Deși nu este clar ce a cauzat întârzierea cu deschiderea ușilor - în mod normal sunt deschise de gărzile din corpul special de securitate - administratorul-șef al Casei Albe, care se ocupă de reședință, fusese dat afară cu mai puțin de cinci ore înainte de momentul sosirii soților Biden, arată NYT.

cuplul biden in fata usii casei albe
Președintele Joe Biden și prima-doamnă Jill Biden se îmbrățișează în fața ușilor Casei Albe, pe care le-au găsit închise Foto: Profimedia

Timothy Harleth, administratorul-șef, fost manager la hotelul Trump International din Washington, era în toiul unor operațiuni de mutare de mobilier în ziua învestiturii, când i s-a spus, pe la ora 11:30, că serviciile sale nu mai sunt necesare, au declarat surse la curent cu această întâmplare.

sotii biden ajunsi la casa alba
Președintele Joe Biden și prima-doamnă Jill Biden se privesc în ochi, după ce au găsit ușile Casei Albe închise Foto: Profimedia

„A fost o onoare să servesc ca administrator-șef, o poziție care nu presupune loialitate față de un președinte anumite, ci mai degrabă față de instituția prezidențială”, a declarat Timothy Harleth într-un comunicat.

Harleth fusese adus la Casa Albă în 2017 de fosta prima-doamnă, Melania Trump. Poziția de administrator nu este una politică, dar decizia Melaniei Trump de a aduce un angajat al Organizației Trump a dat o notă de partizanat.

În aceste condiții, un oficial din stafful viitorului președinte sunase la Casa Albă miercuri și anunțase că soții Biden își vor numi propriul administrator. Nu se știe pe cine vor alege soții Biden pentru a-l înlocui pe Harleth, dar el avea și câțiva adjuncți care sunt încă în funcție.

sotii biden fac cu mana in fata casei albe
20 ianuarie 2021. Noul cuplu prezidențial Biden sosește la Casa Albă. Cum ușile erau încă închise, pentru a masca momentul stânjenitor, s-au întors și au făcut cu mâna mulțimii Foto: Profimedia

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri