O descoperire „înfiorătoare”: Un incident straniu petrecut cu un an înainte de asasinarea lui Kennedy ar fi putut preveni moartea sa

Data publicării:
John F. Kennedy / asasinare pușcă cu lunetă
Un incident straniu, similar cu cel în urma căruia Kennedy a fost asasinat, s-a întâmplat cu un an înainte de moartea președintelui american. Foto: Profimedia Images

În această lună se împlinesc 60 de ani de la asasinarea președintelui american John F. Kennedy, iar unul dintre experții care au studiat acest caz celebru se arată surprins că nu se discută mai mult despre incidentul similar care s-a petrecut cu un an înainte de uciderea lui Kennedy și care, dacă „ar fi fost luat mai în serios”, ar fi putut preveni moartea sa, potrivit Fox News.

Lee Harvey Oswald l-a împușcat și ucis pe Kennedy în timp ce președintele american traversa cu limuzina decapotabilă centrul orașului Dallas împreună cu soția lui, Jacqueline, guvernatorul statului Texas și partenera acestuia.

Potrivit autorului Stephen F. Knott, profesor de afaceri de securitate națională la Colegiul de Război Naval al Statelor Unite, Kennedy s-a aflat într-un pericol similar în toamna anului 1962 – fix cu un an înainte de a fi asasinat.

Knott a descoperit dovezi în arhivele din Biblioteca John F. Kennedy din Boston potrivit cărora unui eveniment asemănător celui organizat în Dallas, dar de această dată în Springfield, statul Illinois, un martor a văzut o pușcă ațintită spre Kennedy de la etajul doi al unei clădiri din centrul orașului.

Dacă Kennedy ar fi fost ucis atunci, în plină criză a rachetelor cubaneze, „ar fi fost un dezastru”, a explicat Knott.

„Președintele Kennedy a vizitat Springfield ca să depună o coroană la mormântul lui Abraham Lincoln și să susțină un discurs politic. Iar în timp ce era la paradă într-o mașină decapotabilă prin centrul [orașului], un ofițer de poliție a observat o pușcă cu lunetă care ieșea dintr-o clădire din apropiere pe sub care limuzina lui Kennedy avea să treacă.”

Încă și mai „înspăimântător” a fost faptul că președintele american trebuia în mod normal să treacă din nou prin același loc pe drumul de întoarcere.

JFK Assassination Files Due To Be Released
Cu un an înainte de asasinarea lui Kennedy, două persoane au fost arestate după ce au îndreptat o pușcă cu lunetă în direcția în care președintele american avea să treacă cu limuzina. Foto: Profimedia Images

Poliția locală a arestat un bărbat de 20 de ani și un băiat de 16 ani după ce un angajat al Departamentul de Siguranță Publică al statului Illinois i-a văzut îndreptând pușca spre locul prin care avea să treacă președintele.

Arma și cutia cu cartușe au fost confiscate, dar cei doi nu au fost niciodată acuzați de vreo infracțiune. Aceștia au susținut că nu voiau decât să îl vadă mai bine pe președinte.

„Mi se pare cam ciudat să folosești o pușcă cu lunetă” ca să îl vezi mai bine pe președinte, a spus Knott.

Gerlad Blaine, agentul de la Secret Service care era responsabil pentru asigurarea securității președintelui în timpul vizitei sale în Springfield, a spus că nu crede că acel eveniment a fost un incident important. „Ar trebui să fii un idiot să faci așa ceva”, a spus Blaine.

În opinia lui Knott, aceasta a fost o „ocazie irosită” pentru a îmbunătăți măsurile de protecție, cu toate că este conștient de faptul că Kennedy a insistat să fie cât mai aproape de mulțimea de oameni și să nu fie „închis cu un fel de acoperiș de tip bulă montat pe limuzina sa”.

„Dar nicio schimbare nu a fost făcută”, a spus Knott. „Și, știm că asta s-a întâmplat în octombrie '62. Avea să fie ucis în noiembrie '63.”

„13 luni mai târziu, în circumstanțe similare, după ce împușcăturile au răsunat în Dealey Plaza, unii de la Secret Service probabil că și-au dorit ca episodul petrecut în umbra mormântului lui Lincoln să fi fost luat mai în serios”, a afirmat Knott.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri