Polonia primește ce și-a dorit de la americani

Data publicării:
soldati americani in germania
Foto: Guliver/Getty Images

Polonia va avea un contingent permanent de soldați americani pe teritoriul său. După ani de negocieri cu administrația de la Washington, s-a ajuns la un acord. Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că Statele Unite vor înființa un comandament în țara sa care va coordona efectivele americane detașate pe întreg flancul estic al NATO.

„Vom avea în Polonia un comandament al corpului american. Acest comandament va gestiona forţele desfăşurate pe întregul flanc estic al NATO”, a declarat Mariusz Blaszczak. Acesta va fi „cel mai important centru de comandă al forţelor terestre în regiunea noastră”, a precizat el apoi într-un mesaj pe Twitter.

Pentagonul își va spori și efectivele detașamentului desfășurat prin rotație în Polonia cu 1.000 de soldați, dar nu a precizat dacă aceștia sunt din rândul celor retrași săptămâna aceasta din Germania.

Administrația lui Donald Trump a decis să-și reducă efectivele din Germania cu 11.900 de soldați, adică o treime din numărul total. O parte vor fi mutați în alte state aliate, inclusiv în zona Mării Negre, pentru descurajarea Rusiei.

„Doar Statele Unite au autoritatea să decidă câte trupe vor să trimită și unde și de aceea suntem pe punctul de a semna Acordul de Cooperare în domeniul apărării. În ultimele săptămâni au avut loc negocieri intense în jurul acestui acord și ne îndreptăm în direcția cea bună, de fapt negocierile s-au încheiat. Noi, Statele Unite și Germania am discutat. Decizia a fost luată deja, de aceea am început să amenajăm spațiile unde vom primi noii soldați americani”, a anunțat Mateusz Morawiecki - premierul Poloniei.

Şeful statului polonez Andrzej Duda, proaspăt reales, a efectuat la începutul lunii iulie o vizită la Washington unde a fost primit de omologul său american Donald Trump.

Miercuri, șeful Pentagonului, Mark Esper, a anunțat că din cei 34.500 de militari desfăşuraţi în prezent în Germania, aproximativ 6.400 vor fi repatriaţi în SUA, în timp ce alţi 5.600 vor fi repoziţionaţi în alte ţări ale NATO, între care aproximativ 2.000 în Belgia şi Italia. Esper a dat asigurări că obiectivul acestei mari restructurări este unul strategic, cu efect de descurajare faţă de Rusia, dar la câteva minute după conferinţa sa de presă la Pentagon, Donald Trump a spus că motivul acestei retrageri este refuzul Germaniei de a-și plăti „datoriile”.

Comandamentul militar american în Europa (Eucom), în prezent cu baza la Stuttgart, va fi mutat la Mons, în Belgia, unde se află comandamentul principal al forţelor NATO.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri