Prima reacție fermă a Statelor Unite în cazul Belarus. Mike Pompeo transmite un avertisment implicit Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
mike pompeo
Secretarul american de Stat Mike Pompeo. Foto: Guliver / GettyImages

Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat joi că Statele Unite susţin o anchetă internaţională independentă asupra neregulilor electorale din scrutinul prezidenţial din Belarus şi a avertizat implicit Rusia să nu se amestece în această criză, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Mike Pompeo a condamnat violenţa împotriva protestatarilor şi a solicitat eliberarea imediată a celor „reţinuţi pe nedrept”.

„Statele Unite susţin alegeri libere şi corecte care reflectă voinţa poporului din Belarus, ca o chestiune de principiu. Alegerile din 9 august nu au îndeplinit acest standard”, a declarat Mike Pompeo. El a cerut regimului de la Minsk să accepte oferta OSCE de a media discuţiile cu opoziţia.

Această declaraţie a secretarului de stat american este cea mai puternică a Statelor Unite de când forţele de securitate ale preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko au recurs la violenţă şi au început să aresteze manifestanţi paşnici care au ieşit în stradă cu zecile de mii pentru a protesta față de fraudarea scrutinului prezidenţial din 9 august, notează Reuters.

Mike Pompeo, care a purtat discuţii în februarie, la Minsk, cu Aleksandr Lukaşenko despre normalizarea relaţiilor dintre SUA şi Belarus, a avertizat implicit Rusia, fără a menţiona numele acestui stat, în privința unei intervenţii în Belarus, unde se desfășoară cea mai mare criză de după destrămarea URSS în 1991.

„Susţinem angajamentul nostru pe termen lung de a sprijini suveranitatea şi integritatea teritorială a Belarusului, precum şi aspiraţia poporului belarus de a-şi alege liderul şi de a alege propriul său drum”, a punctat şeful diplomaţiei americane.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat marţi că este dispus să discute cu omologul său rus Vladimir Putin despre această criză „la momentul potrivit”.

Săptămâna trecută, Mike Pompeo a declarat că SUA ar putea lua în considerare adoptarea de sancţiuni la adresa oficialilor din Belarus implicaţi în represiune, măsură adoptată deja de UE, miercuri. 

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri