Prima zi de lucru a lui D. Trump. Prieteni şi duşmani

Data actualizării: Data publicării:
trump

În prima zi de lucru, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a semnat ordinul de retragere a ţării sale din Parteneriatul Trans-Pacific. E vorba despre un acord internaţional de comerţ, promovat de fosta administraţie a lui Barack Obama şi semnat de economii importante, din zona pacifică, precum Japonia şi Australia. Preşedintele american a mai semnat un ordin privind îngheţarea angajărilor, cu excepţia celor în securitatea naţională, dar şi o directivă prin care interzice ONG-urilor să primească fonduri federale pentru realizarea de avorturi, în afara ţării.

Aşa cum a promis în campania electorală, retragerea Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific a fost printre primele ordine executive semnate de Donald Trump. În prima zi de muncă, liderul de la Casa Albă a mai anunţat reduceri masive de taxe.

Vrem să începem să ne fabricăm din nou produsele. Nu vrem să le importăm. Vrem să le facem aici. Vom reduce masiv taxele atât pentru clasa mijlocie, cât şi pentru companii, masiv. Încercăm să ajungem undeva la 15-20%”.

Deşi mulţi lideri nu văd cu ochi buni deciziile lui Donald Trump, premierul Ungariei susţine pe deplin ideea preşedintelui american, că fiecare naţiune trebuie să-şi vadă de propriile interese.

Viktor Orban, premierul Ungariei: „Fraza cheie din discursul inaugural al lui Donald Trump nu este aceea pe care o tot vedem citată, cu America pe primul loc, ci fraza de după, care spune că "fiecare naţiune are dreptul să se gândească mai întâi la ea". Aceasta este marea schimbare.”

Acelaşi ton prietenos vine şi de la Moscova.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Vedem că suntem de acord cu câteva lucruri, atunci când interpretăm obiectivele importante de politică externă declarate de Donald Trump şi care coincid cu felul în care preşedintele Putin vede obiectivele de politică externă ale Federaţiei Ruse”.

În schimb, oficialii germani spun că ar fi vrut să audă de la noul preşedinte american lucruri concrete, în special despre politica externă.

Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe: „Violenţele de stradă şi demonstraţiile pro şi contra noii administraţii demonstrează faptul că mai e mult de muncă pentru ca ţara să fie unită sub conducerea preşedintelui”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri