Reacția lui Biden la respingerea admiterii pe bază rasială în universități: Curtea Supremă nu este normală

Data publicării:
President Joe Biden Remarks On US Supreme Court’s Decision On Affirmative Action
Președintele american Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Președintele Joe Biden a îndemnat joi universitățile să ia în considerare provocările cu care se confruntă cei care aplică să le fie studenți, inclusiv discriminarea rasială, în timpul procesului de admitere, după ce Curtea Supremă a SUA a respins criteriul privitor la rasa aplicantului când este luată o decizie în acest sens, transmite Reuters.

Curtea a respins programele de admitere a studenților bazate pe conștientizarea rasială la Universitatea Harvard și la Universitatea Carolina de Nord, astfel dând o lovitură mare politicilor de acțiune afirmativă deseori folosite pentru a mări numărul de grupuri afro-americane, hispanice și alte minorități care sunt mai slab reprezentate în campusuri. 

„Curtea a încheiat efectiv acțiunea afirmativă iar eu sunt într-un dezacord puternic cu decizia Curții”, le-a spus Biden reporterilor de la Casa Albă. 

„Nu putem lăsa această decizie să fie ultimul cuvânt”, a adăugat el. 

Biden a mai spus că direcționează Departamentul american pentru Educație să analizeze ce practici vor ajuta să formeze corpuri de studenți mai incluzive și diversificate și ce practici împiedică acest obiectiv. Secretarul pentru presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a precizat că agenția guvernamentală va oferi resurse colegiilor și universităților care vor analiza admiterile legale în următoarele 45 de zile. 

În declarațiile sale, Biden a propus ca aplicanții să se conformeze mai întâi cu standardele academice ale unui colegiu, însă ca apoi oficialii din procesul de admitere să ia în considerare criteriul de „adversitate”, precum mijloacele financiare, situația de trai și dacă aplicantul s-a confruntat cu discriminare rasială. 

„Adevărul este – cu toții o știm - discriminarea încă există în America”, a spus Biden. 

Decizia privind acțiunea afirmativă este cea mai recentă dintr-o serie controversată care afectează probleme ce cândva erau stabilite, precum dreptul la avort, pe care le-a luat Curtea predominant conservatoare. 

Întrebat în timp ce părăsea sala dacă Curtea Supremă era „necinstită”, Biden a făcut o pauză, iar apoi a răspuns: „Asta nu este o instanță normală”. 

Casa Albă s-a întâlnit cu organizații pentru drepturile civile, universități și organizații judiciare pentru a concepe un plan de intervenție în cazul în care instanța urma să respingă acțiunea afirmativă, a spus Jean-Pierre. 

Biden s-a întâlnit în mod regulat cu echipa sa în ultima lună pentru a discuta potențiale răspunsuri care permit colegiilor și universităților să recunoască când un student a trecut de obstacole și inegalități și să pună în valoare aceasta în procesul de admitere, a adăugat reprezentantul Casei Albe.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri