Stră-străbunicul lui Joe Biden a fost grațiat de Abraham Lincoln, după ce fusese trimis la muncă silnică în „Siberia americană”

Data publicării:
Joe Biden, tablou cu Abraham Lincoln
Incidentul în urma căruia stră-străbunicul lui Joe Biden a fost condamnat la 2 ani de muncă forțată a avut loc în timpul Războiului Civil din SUA. Foto: Profimedia Images

Abraham Lincoln l-a grațiat pe stră-străbunicul lui Joe Biden, după ce o ceartă între el și un alt angajat civil al armatei unioniste s-a transformat într-o luptă violentă, potrivit unor documente din Arhiva Națională a Statelor Unite care dezvăluie o legătura ascunsă de 160 de ani între cei doi președinți, relatează Washington Post.

Moses J. Robinette, stră-străbunicul lui Biden, a fost acuzat de tentativă de omor după ce a fost implicat într-o luptă cu John J. Alexander pe data de 21 martie 1864 în tabăra militară de iarnă a Armatei de la Potomac, principala armată a unioniștilor în teatrul de est al Războiului Civil American.

Alexander l-a auzit pe Robinette că a vorbit despre el de față cu o bucătăreasă și i-a cerut explicații. Tensiunile s-au aprins, cei doi s-au înjurat și Robinette și-a scos cuțitul de buzunar. În lupta care a urmat, Alexander a fost tăiat în mai multe locuri, înainte ca paznicii să intervină și să îl aresteze pe Robinette.

Bărbatul de 42 de ani, care fusese angajat de armată ca chirurg veterinar, a insistat că Alexander „ar fi putut să mă rănească grav dacă nu aș fi recurs la măsurile pe care le-am luat”.

Judecătorii militari nu au fost convinși de scuza sa și l-au condamnat la doi de ani de muncă silnică. Robinette a fost trimis pe insulele Dry Tortugas din Key West, Florida, la închisoarea militară Fort Jefferson, pe care oponenții lui Lincoln o descriau drept „Siberia americană”.

Trei ofițeri militari i-au scris lui Lincoln în încercarea de a obține eliberarea lui Robinette pe care l-au apărat spunând că el doar se apăra împotriva unei persoane mult mai puternice și înalte decât el.

Lincoln a fost până la urmă de acord și l-a grațiat pe Robinette pe data de 1 septembrie a aceluiași an. Povestea „a așteptat 160 de ani să fie spusă”, a scris istoricul David J. Gerleman pentru Washington Post. Documentele „dezvăluie legătura ascunsă dintre cei doi bărbați” – doi președinți despărțiți de mai bine de un secol de istorie.

„Aceste câteva pagini nu completează doar o parte necunoscută a istoriei familiei Biden, ci amintesc și cât de multe povești din timpul Războiului Civil nu au fost încă spuse”, a încheiat articolul Gerleman.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri