SUA condamnă cu fermitate atacul asupra diplomaților turci din Kurdistanul irakian

Data publicării:
Mike Pompeo secretar de stat sua
Mike Pompeo Foto: Guliver/Getty Images

Statele Unite au condamnat „în cei mai fermi termeni posibili” atacul dintr-un restaurant din Erbil, capitala Kurdistanului irakian, în urma căruia un diplomat turc a fost ucis. Washingtonul transmite condoleanțe și spune că este un act de „violență gratuită”, care nu poate avea nicio justificare.

Reacția a venit chiar de la șeful diplomației americane, Mike Pompeo, care își reafimă într-un comunicat „angajamentul SUA de a susține guvernul și popoarele din Turcia și din Irak”.

„Ne exprimăm cele mai sincere condoleanțe famiilor victimelor și sperăm ca cei răniți să se refacă rapid”, se arată în comunicat. 

Un diplomat turc a fost împușcat mortal într-un restaurant din Erbil, din Kurdistanul irakian. Incidentul armat a avut loc miercuri în centrul oraşului Erbil, capitala provinciei irakiene Kurdistan. Indivizi înarmaţi au deschis focul spre restaurantul în care se aflau mai mulți diplomaţi turci. 

În atac au murit trei persoane, printre care şi viceconsulul turc, a declarat un ofiţer de poliţie pentru AFP, relatează Agerpres.  „Trei persoane au fost ucise, printre care şi viceconsulul turc la Erbil, într-un atac care l-a vizat pe consul şi pe angajaţii consulatului atunci când se aflau în restaurant”, a declarat ofiţerul de poliţie sub acoperirea anonimatului.

Turcia amenință cu o ripostă militară

Autorul sau autorii atacului au fugit apoi. Martorii spun că au fost instalate baraje în jurul cartierului Ainkawa, unde se află numeroase restaurante. Atacul nu a fost revendicat imediat.

Această regiune kurdă autonomă se află la frontiera cu Turcia. Trupele turce au efectuat aici în mai o operaţiune împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), calificată drept organizaţie teroristă de către Ankara.

Un purtător de cuvânt al ramurii armate a PKK, Dyar Denir, a afirmat că organizaţia nu are nicio legătură cu acest atac armat.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a avertizat, miercuri, că va riposta militar împotriva autorilor. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce Ibrahim Kalin a indicat că vinovaţii sunt căutaţi, prezentându-şi condoleanţele apropiaţilor victimei. „Vom da răspunsul adecvat autorilor acestui atac laş”, a dat el asigurări pe Twitter.

Pe de altă parte, ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, a dezvăluit miercuri seara, la Antena 3, că România și Turcia au consulatele în aceeași clădire de la Erbil,  dar spune că nu există niciun indiciu potrivit căruia cetăţeni români ar fi afectaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri