SUA cer Serbiei să-și retragă trupele desfășurate la granița cu Kosovo

Data actualizării: Data publicării:
john kirby face declaratii la casa alba
John Kirby spune că NATO își va spori prezența în cadrul forței de menținere a păcii din Kosovo. Foto: Profimedia

Statele Unite monitorizează trupele poziționate de Serbia de-a lungul graniței cu Kosovo. Situația este îngrijorătoare și reprezintă un factor de destabilizare a zonei, a declarat vineri Casa Albă, care a cerut retragerea militarilor sârbi din acele poziții, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat reporterilor că în urma tensiunilor în creștere, NATO își va spori prezența în cadrul forței de menținere a păcii din Kosovo.

Autorităţile kosovare au declarat că poliţia s-a confruntat armat cu aproximativ 30 de sârbi puternic înarmaţi care duminică au luat cu asalt satul kosovar Banjska, apoi s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă sârbă. Trei atacatori și un polițist au fost uciși în schimbul de focuri.

Înfruntarea a stârnit o nouă preocupare internațională cu privire la stabilitatea din Kosovo, unde majoritatea etnică albaneză și-a declarat independența față de Serbia în 2008, după o luptă de gherilă urmată de intervenția NATO în 1999.

Kirby a spus că atacul nu a fost unul întâmplător, și că numărul de arme găsite reprezintă o amenințare nu numai pentru polițiștii kosovari, ci și pentru personalul militar internațional, inclusiv pentru trupele NATO.

„Toți cei implicați în acest atac trebuie aduși în fața justiției”, a spus el. Am cerut autorităților sârbe să participe la investigarea incidentului armat care a avut loc duminică.

Kirby a catalogat „desfășurarea militarilor sârbi de-a lungul graniței cu Kosovo” drept o acțiune destabilizatoare, și a cerut Serbiei să retragă aceste trupe și să contribuie la reducerea tensiunilor.

Secretarul de stat Antony Blinken a vorbit vineri cu președintele Serbiei la telefon pentru a-i transmite preocupările SUA, iar consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a vorbit cu prim-ministrul Kosovo despre incidente, subliniind importanţa dialogului, a spus Kirby.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri