Sari la conținut

Texasul se confruntă cu inundaţii istorice: sute de litri pe metru pătrat în unele zone

Uraganul Harvey a provocat pagube enorme în Texas, iar pericolul cel mare abia acum vine. După rafalele de vânt de peste 200 de kilometri pe oră, urmează inundaţii de proporţii în statul american. Au avut loc deja peste o mie de operaţiuni de salvare, iar apele cresc extrem de repede, ceea ce face circulaţia aproape imposibilă. Cele mai mari aeroporturi din Houston au fost închise şi în multe zone din oraş, oamenii se mai deplasează doar cu bărcile. Autorităţile i-au avertizat să se pregătească pentru inundaţii istorice.

Cea mai mare furtună care a lovit Statele Unite în ultimii 12 ani aduce inundaţii de proporţii. Apele au crescut cu 60 de centimetri în 24 de ore, iar în multe zone oamenii nu şi-au mai putut părăsi casele. Şi-au baricadat ferestrele şi au aşezat saci de nisip în calea apei, iar autorităţile i-au sfătuit să se urce pe acoperişuri şi să aştepte acolo sosirea echipelor de salvare.

Zeci de mii de oameni au fost evacuaţi, dar unii dintre ei spun că pur şi simplu sunt prea săraci să plece.

Se estimează că Harvey va aduce ploi record în Texas până la mijlocul săptămânii viitoare - sute de litri pe metru pătrat în unele zone. Experţii au avertizat că regiuni întinse ale statului vor deveni de nelocuit în următoarele săptămâni sau chiar luni.

Probleme au fost şi în larg, unde Garda de Coastă a fost nevoită să intervină ca să salveze 15 oameni. În total, peste două mii de militari şi membri ai Gărzii Naţionale au fost trimişi în ajutorul oamenilor din Texas.

Inundaţiile de acum sunt urmarea uraganului Harvey, care a adus rafale de vânt de peste 200 de kilometri pe oră. A lăsat în urmă case distruse, copaci scoşi din rădăcini şi peste 300.000 de locuinţe fără curent electric.

Reclasificat drept furtună tropicală, Harvey ar putea provoca pagube de miliarde de dolari. Se adaugă aici, în afara caselor şi maşinilor distruse, şi pierderile provocate de întreruperea activităţii petroliere din Golful Mexicului, întreruperea electricităţii în 300.000 de case şi anularea a mii de curse aeriene.