Suedia nu va negocia cu Ungaria. Ulf Kristersson: „Fără cereri legate de aderarea la NATO”

Data publicării:
Ulf Kristersson la o conferință de presă
Premierul suedez Ulf Kristersson (foto) şi prim-ministrul ungar Viktor Orban se vor întâlni săptămâna viitoare la reuniunea Consiliului European la Bruxelles. Foto: Ulf Kristersson / sursa foto: Profimedia Images

Suedia nu va negocia cu Ungaria cererea sa de aderare la NATO, pe care Budapesta nu a ratificat-o până acum, rămânând singurul membru al alianţei care nu a făcut-o, a declarat vineri prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, citat de Reuters, informează Agerpres.

Suedia, împreună cu Finlanda, au solicitat să se alăture alianţei în 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Dar aderarea ei a rămas blocată de Turcia şi Ungaria.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a semnat documentele de ratificare joi, lăsând Ungaria acum să fie ultimul obstacol în calea Suediei de a adera la alianţa celor 31 de membri.

Prim-miniştrii suedez şi ungar se vor întâlni săptămâna viitoare la reuniunea Consiliului European la Bruxelles, dar Kristersson a spus că Suedia nu va face noi promisiuni cu privire la NATO.

„Fără cereri legate de aderarea la NATO - asta nu este pe masă”, a declarat Kristersson pentru canalul TV4 din Suedia.

Cu toate acestea, el a spus că cele două ţări au multe de discutat, inclusiv cooperarea în cadrul NATO, viitoarea preşedinţie ungară a Consiliului UE, sprijinul pentru Ucraina şi cum să obţină cele mai largi sinergii din partea forţelor aeriene care împărtăşesc acelaşi program de avioane de luptă - JAS Gripen suedeze.

Orban a fost deranjat de criticile suedeze asupra evoluţiilor democratice sub guvernul său. El l-a invitat pe Kristersson la Budapesta pentru negocieri asupra NATO. Dar el a repetat de asemenea miercuri că ţara sa sprijină aderarea suedeză.

Kristersson a spus că nu ştie când Suedia va deveni cel de-al 32-lea membru al NATO, dar că el se aştepta să fie „foarte curând”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri