Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile nu au înregistrat progrese (Reuters)

Data actualizării: Data publicării:
recep tayyip erdogan
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia Images

Discuțiile dintre oficialii turci și delegații din Suedia și Finlanda purtate în această săptămână în Turcia au înregistrat puține progrese în ceea ce privește depășirea obiecțiilor Ankarei față de aderarea celor două țări nordice la NATO și nu este încă clar când va avea loc o nouă rundă de negocieri, potrivit a două surse citate de Reuters.

„Nu este un proces ușor”, a declarat vineri un oficial turc de rang înalt pentru Reuters. „Ei trebuie să ia măsuri concrete, care vor fi dificile. Negocierile ulterioare vor continua. Dar o dată (pentru noi discuții, n.r.) nu pare foarte aproape”, a precizat acesta.

Finlanda și Suedia au depus săptămâna trecută o cerere oficială de aderare la NATO, pentru a-și spori securitatea în contextul invaziei ruse în Ucraina. Toate cele 30 de state membre ale NATO trebuie să aprobe planurile de extindere a alianței.

Dar Turcia a contestat această inițiativă, susținând că cele două țări scandinave adăpostesc persoane care au legături cu grupările teroriste. De asemenea, Turcia mai este nemulțumită și de faptul că Suedia și Finlanda că au oprit exporturile de arme către Ankara.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat vineri că țara sa se așteaptă ca cele două state să ia măsuri concrete și să pună capăt acestui sprijin acordat militanților kurzi, înainte de renunța la obiecțiile pe care le are cu privire la aderarea Stockholmului și Helsinkiului la alianța militară.

O altă persoană apropiată situației a declarat că discuțiile de miercuri nu au înregistrat niciun progres clar și s-au încheiat fără un calendar de continuare, ceea ce indică perspectiva ca Turcia să se opună în continuare cererilor de aderare atunci când NATO va organiza summitul de pe 29-30 iunie de la Madrid.

Ministerul de externe suedez și cel finlandez nu au răspuns imediat la solicitările făcute de Reuters vineri, de a oferi un punct de vedere asupra acestor informații.

Discuțiile de cinci ore au fost cordiale și au inclus sesiuni separate între oficialii turci și omologii din cele două țări nordice, fiind urmate de discuții în trei cu toate părțile, a adăugat cea de-a doua sursă.

O a treia sursă a declarat pentru Reuters că oficialii turci au minimalizat perspectivele de a ajunge la un acord înainte de summitul de la Madrid.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri