Suedia spune că religia nu face parte din acordul cu Turcia pentru NATO și că nu va face compromisuri privind libertatea de exprimare

Data publicării:
Tobias Billstrom
Tobias Billström, șeful diplomației suedeze. Foto: Profimedia Images

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat că ţara sa implementează un acord iniţial cu Turcia asupra aderării la NATO, dar că din acest pact nu fac parte compromisuri privind libertatea de exprimare.

Relațiile dintre Suedia și Turcia s-au răcit semnificativ după ce un politician extremist a dat foc unei copii a Coranului, incident de care Erdogan a profitat pentru a adânci situația de tensiune cu Suedia privind aderarea acesteia la NATO. Erdogan susține, cum, că ar putea accepta aderarea Finlandei fără Suedia. Turcia a semnat, anul trecut, un memorandum prin care a spus că va accepta aderarea celor două țări la NATO în schimbul unor concesii.

Billstrom a declarat că „religia nu face parte din acordul” care a fost semnat cu Turcia, conform Agerpres. El a spus că înţelege furia Turciei asupra incidentelor, care, deşi legale, nu sunt respectuoase. El a adăugat că acum este necesar ca toate părţile să se calmeze şi că discuţiile cu Turcia ar continua.

Erdogan este în campanie electorală, cu alegeri parlamentare şi prezidenţiale preconizate să aibă loc la jumătatea lunii mai și încearcă, încă de când au fost anunțate intențiile Suediei și Finlandei, să smulgă concesii și să se profileze ca lider dur.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri