Sultanul Ibrahim Iskandar a plâns la ceremonia prin care a fost ales ca viitor rege al Malaeziei

Data publicării:
Sultan Ibrahim Iskandar of Johor
Foto: Sultanul Ibrahim Iskandar din Johor alături de sora sa Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah la ceremonia din Kuala Lumpur. Sursa foto: Profimedia Images

Familiile regale ale Malaeziei l-au ales pe puternicul și sincerul sultan Ibrahim Sultan Iskandar din sudul statului Johor să fie următorul rege al țării. Acesta îl va înlocui pe cumnatul său, regele Al-Sultan Abdullah. La ceremonie a participat și sora sa, la fel de emoționată, Majestatea Sa Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, transmite Reuters.

Regele joacă un rol mai mult ceremonial în Malaezia, dar monarhia a devenit mai influentă în ultimii ani din cauza instabilității politice prelungite, care l-a determinat pe regele în exercițiu să apeleze la puteri discreționare rareori folosite.

Malaezia are un sistem unic în care șefii celor nouă familii regale se schimbă pentru a fi monarh pentru un mandat de cinci ani. Țara din Asia de Sud-Est este o democrație parlamentară, monarhul fiind șef de stat.

Sultanul Ibrahim va prelua mandatul actualului rege Al-Sultan Abdullah pe 31 ianuarie 2024, a declarat vineri, într-un comunicat, deținătorul sigiliului guvernanților.

Spre deosebire de alți conducători tradiționali malaezieni, sultanul Ibrahim a fost deschis spre politică și a spus că are o relație bună cu prim-ministrul Anwar Ibrahim.

Sultanul, despre care se știe că deține o colecție mare de mașini și motociclete de lux, are interese comerciale ample, de la imobiliare la minerit.

Kuala Lumpur, Malaysia. 17th Feb, 2023. Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, King of Malaysia, and his wife, Queen Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, walk past guests during the welcome with military honors of German President Stein
Regele Al-Sultan Abdullah / sursa foto: Profimedia Images

Regele Al-Sultan Abdullah a jucat un rol neobișnuit de activ în politica malaeziei, alegând ultimii trei prim-miniștri ai țării.

Constituția federală îi acordă monarhului doar câteva puteri discreționare, regele fiind în mare măsură nevoit să acționeze la sfatul primului ministru și al cabinetului.

De asemenea, îi permite regelui să numească un prim-ministru despre care crede că are o majoritate parlamentară, o putere niciodată utilizată până în 2020, deoarece premierul este de obicei ales prin alegeri.

Regele Al-Sultan Abdullah a folosit acele puteri în timpul unei perioade de instabilitate politică declanșată de înfrângerea Organizației Naționale a Malayilor Unite (UMNO), care guvernase Malaezia neîntrerupt de la independență până în 2018.

Regele are și puterea de a ierta persoanele condamnate. În 2018, predecesorul lui Al-Sultan Abdullah, sultanul Muhammad V, l-a grațiat pe Anwar, care a fost apoi întemnițat pentru acuzații de sodomie și corupție despre care spune că erau motivate politic.

Fostul premier Najib Razak, închis anul trecut pentru o condamnare legată de un scandal asupra fondului de stat 1MDB (1Malaysia Development Berhad), a cerut gratierea regală, cerere care ar putea fi revizuită de noul rege.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri