Galerie Foto Sute de oameni s-au urcat pe acoperișurile caselor ca să scape de inundații, în Noua Zeelandă. Patru morți după ciclonul Gabrielle

Data actualizării: Data publicării:
inundatii in noua zeelanda
Sute de oameni s-au urcat pe acoperișurile caselor ca să scape de inundații, în Noua Zeelandă. FOTO: Profimedia Images

Patru oameni, printre care un copil, au murit în urma inundațiilor de proporții din Noua Zeelandă, provocate de ciclonul Gabrielle. Aproximativ 3o0 de oameni s-au urcat pe acoperișurile caselor pentru a se salva în regiunea Hawke's Bay, puternic afectată de intemperii. În jur de 10.500 de persoane au fost evacuate din zonele afectate.

Copilul decedat a fost "luat de apele în creştere" și a fost găsit în satul Eksdale de pe coasta de est a ţării, conform poliţiei.

Alte trei persoane fuseseră descoperite anterior decedate în zonele afectate de ciclon: una în locul unde un pompier a fost dat dispărut după ce o casă s-a prăbuşit în timpul intemperiilor care au afectat West Auckland şi alte două în regiunea Hawke's Bay din Insula de Nord, potrivit ministrului pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, Kieran McAnulty.

Armata neozeelandeză a trimis trei elicoptere NH90 în regiunea Hawke's Bay, puternic afectată de intemperii. Ele au salvat muncitori, familii şi animale de companie izolate pe acoperişuri în încercarea de scăpa de apele în creştere. McAnulty a lăudat munca "fenomenală" a salvatorilor şi a militarilor care au evacuat "circa 300 de persoane" refugiate pe acoperişuri în regiunea greu accesibilă Hawke's Bay. Un grup de 60 de persoane a fost salvat dintr-o mare clădire inundată.

Sute de oameni s-au urcat pe acoperișurile caselor ca să scape de inundații, în Noua Zeelandă. FOTO: Profimedia Images
Sute de oameni s-au urcat pe acoperișurile caselor ca să scape de inundații, în Noua Zeelandă. FOTO: Profimedia Images

Deşi ce a fost mai rău a trecut, autorităţile au avertizat miercuri că pericolul nu s-a risipit.

Vânturi puternice şi ploi abundente au lovit în noaptea de luni spre marţi Insula de Nord, unde locuiesc peste trei sferturi din cele cinci milioane de locuitori ai ţării, provocând inundaţii şi alunecări de teren. Autorităţile au început să evalueze amploarea pagubelor în oraşele izolate, unde inundaţiile au distrus drumurile şi au întrerupt comunicaţiile.

Circa 10.500 de persoane au fost strămutate, a informat ministrul pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, iar 140.000 au rămas fără curent electric, deşi acesta este restabilit treptat.

Zona este de nerecunoscut, cu torenţi puternici, drumuri distruse şi alunecări masive de teren.

Primul ministru Chris Hipkins a numit Gabrielle "cel mai important eveniment meteorologic care a lovit Noua Zeelandă în ultimul secol", din cauza intemperiilor fiind decretată starea de urgenţă naţională pentru o săptămână.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri