Galerie Foto Tabloul "Naşterea lui Venus" de Botticelli a fost ținta activiştilor de mediu din Florenţa

Data actualizării: Data publicării:
uffizi florenta nasterea lui venus
"Nașterea lui Venus", Sandro Botticelli. Foto: Profimedia Images

Activiști de mediu italieni au lipit fotografii cu ravagiile provocate de schimbările climatice pe sticla de protecție a capodoperei Nașterea lui Venus, de Sandro Botticelli, expusă la Galeriile Uffizi din Florența. Tinerii, membri ai organizației Ultima Generazione, care desfășoară din 2022 acțiuni pentru a atrage atenția oamenilor asupra stării mediului înconjurător, au lipit imagini care arată un oraş din Toscana inundat, explicând că Guvernul este nepăsător în fața inundațiilor.

În luna ianuarie, Parlamentul italian a adoptat o lege care măreşte pedepsele pentru acţiunile împotriva monumentelor şi siturilor culturale Foto: Profimedia Images
În luna ianuarie, Parlamentul italian a adoptat o lege care măreşte pedepsele pentru acţiunile împotriva monumentelor şi siturilor culturale Foto: Profimedia Images

Cei doi bărbaţi au fost conduși la o secţie de poliţie din apropierea muzeului, a precizat organizația într-un comunicat. Galeriile Uffizi din Florenţa, unul dintre cele mai populare muzee din Italia, se află în centrul istoric al orașului.

"Guvernul continuă să pretindă nu au ars în ianuarie culturile, că apa nu va fi o problemă în această vară, că locuinţele distruse de inundaţii sunt accidente şi nu rezultatul unor alegeri umane”, a declarat Giordano, unul dintre cei doi protestatari, Giordano.

"Şi în loc să gestioneze problemele reale, face legi absurde" care sancționează acţiunile de protejare a climei, a adăugat el.

În luna ianuarie, Parlamentul italian a adoptat o lege care augmentează pedepsele pentru acţiunile împotriva monumentelor şi siturilor culturale, ca răspuns la o serie de inițiative ale activiştilor pentru climă. Legea a fost adoptată după ce, în decembrie, un judecător din Florenţa a decis că doi activişti care, în 2022, şi-au lipit mâinile de geamul care proteja o altă pictură a lui Botticelli, expusă de asemenea la Uffizi, nu au comis o infracţiune.

Organizaţia Ultima Generazione a început să desfăşoare acţiuni non-violente în Italia în 2022, în momentul alegerilor legislative, cerând politicienilor de toate orientările politice să facă din climă una dintre priorităţile lor.

Demonstraţiile din Italia fac parte dintr-o serie de acţiuni desfăşurate în întreaga Europă pentru a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice, printre care se numără aruncarea de supă, piure de cartofi şi vopsea lavabilă pe opere de artă şi situri culturale.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri