Taiwanul anunță că a detectat 32 de avioane de război chineze în jurul insulei

Data publicării:
China: 2022 Airshow China in Zhuhai
Avion de vânătoare chinez JL-10. Sursa foto: Profimedia Images

Treizeci şi două de avioane de război chineze au fost detectate în jurul Taiwanului, a doua cea mai mare desfăşurare de la începutul anului, a anunţat joi Ministerul Apărării din Taiwan, informează AFP.

În timpul unei perioade de 24 de ore până joi la ora locală 6.00 (22.00 GMT miercuri), Ministerul Apărării din teritoriu a detectat, de asemenea, cinci nave de război care operează în jurul Taiwanului, a precizat acesta într-un comunicat.

Douăzeci de avioane "au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan", o demarcaţie neoficială între China şi Taiwan pe care prima nu o recunoaşte, a precizat într-un comunicat.

Forţele armate din Taiwan au "monitorizat situaţia şi au folosit avioane (de patrulare), nave de marină şi sisteme de rachete ale unei "terţe părţi ca răspuns la activităţile detectate", scrie News.ro

Taiwan este o insulă autonomă pe care Beijingul o revendică ca parte a teritoriului său şi pe care doreşte să o preia într-o zi, prin forţă dacă este necesar.

La sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie, ministerul a detectat 33 de avioane de luptă chineze în jurul insulei, cel mai mare număr de aparate desfăşurate de la începutul anului.

Desfăşurările au fost observate la scurt timp după alegerile prezidenţiale din 13 ianuarie, câştigate de actualul vicepreşedinte Lai Ching-te, care nu este agreat de Beijing.

Luna trecută, Taiwanul a declarat că 11 nave de război chinezeşti au fost detectate în jurul insulei, cel mai mare număr din acest an, în condiţiile în care o dispută între Taipei şi Beijing din cauza unui incident pe o barcă de pescuit sporeşte tensiunile.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri