Teheranul răspunde la convocarea reprezentantului său la MAE: Iranul s-a dovedit a fi alergic la intervenţii ilegale şi la intimidări

Data publicării:
iran-steag-drapel-profimedia
Foto: Profimedia Images

Ambasada Iranului îşi exprimă speranţa că România  „îşi poate folosi autoritatea naţională, inclusiv în cadrul formatului UE, pentru a contribui la o soluţie paşnică la divergenţele dintre Iran şi Europa”.

„Iranul a fost mereu pregătit să se angajeze, într-o manieră de bună-credinţă şi constructivă, să rezolve divergenţele într-o manieră paşnică. Iranul s-a dovedit a fi alergic la orice intervenţie ilegală şi la intimidare. Sperăm că România îşi poate folosi autoritatea naţională, inclusiv în cadrul formatului UE, pentru a contribui la o soluţie paşnică la divergenţele dintre Iran şi Europa, atât în ceea ce priveşte drepturile omului, cât şi în ceea ce priveşte temele agreate de comun acord”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanţa diplomatică a Iranului la Bucureşti.

Declaraţia vine în contextul în care ambasadorul Iranului în România, Sadat Meidani, a fost convocat, marţi, la Ministerul Afacerilor Externe, unul dintre subiectele discutate fiind executarea prin spânzurare, în Iran, la 7 ianuarie, a doi protestatari din această ţară.

„Legea internaţională recunoaşte că guvernele au dreptul să aducă persoanele implicate în crime violente în faţa justiţiei. Iranul şi România sunt semnatare ale Pactului internaţional cu privire la drepturile civile şi politice din 1966. Acest instrument arată în mod clar că ţările care nu au abolit pedeapsa cu moartea pot aplica o asemenea pedeapsă. Potrivit legii penale din Iran, pedeapsa capitală poate fi aplicată, aşa cum se întâmplă şi în alte state”, se arată în comunicatul ambasadei.

Potrivit sursei citate, sentinţele la pedeapsa capitală au fost date şi executate „după o examinare completă” şi sunt aplicate în acord cu legile şi procedurile din această ţară „unor persoane care au fost implicate în comiterea unor crime grave”.

Reprezentanţii misiunii diplomatice susţin că cei doi bărbaţi executaţi „au fost condamnaţi pentru crimă şi manifestări violente împotriva securităţii naţionale”.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, într-un comunicat de presă, că i s-a transmis oficial ambasadorului Iranului „condamnarea fermă de către România a aplicării pedepsei capitale, în orice circumstanţe, şi, în mod cu atât mai reprobabil, a practicii executărilor prin spânzurare a protestatarilor de către Republica Islamică Iran”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri