Temeri privind o posibilă criză de sănătate publică în Ucraina. Rezerve limitate de medicamente pentru bolnavii cronici

Data publicării:
Locuitori din Harkov care s-au adăpostit la metrou.
Locuitorii din Harkov s-au refugiat în stațiile de metrou, folosite acum ca adăposturi. Foto: Twitter / Benoît Vitkine

Proviziile medicale vitale sunt aproape epuizate în Ucraina, iar autorităţile au fost nevoite să oprească eforturile urgente de a eradica un focar de poliomielită după invazia Rusiei, au anunţat experţi în sănătate.

Nevoile medicale sunt deja acute, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat duminică că rezervele de oxigen sunt aproape pe sfârşite.

Temerile cu privire la o criză de sănătate publică cresc în condiţiile în care oamenii îşi părăsesc casele, serviciile de sănătate sunt întrerupte, iar proviziile medicale nu reuşesc să ajungă în Ucraina, lovită şi ea de pandemia de COVID-19, scrie Agerpres, preluând Reuters.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a declarat luni că eforturile de imunizare şi de control ale focarelor de poliomielită au fost suspendate în Ucraina din cauza luptelor. Potrivit OMS, campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 au fost şi ele întrerupte în multe zone ale ţării.

În octombrie anul trecut, Ucraina a raportat primul caz de poliomielită din Europa în ultimii cinci ani - un bebeluş de 17 luni care era paralizat -, iar un alt caz, care implica paralizie, a fost descoperit în ianuarie.

Alţi 19 copii au fost identificaţi cu o formă de poliomielită derivată din vaccin, însă fără simptome de paralizie.

O campanie naţională de imunizare împotriva poliomielitei care vizează 100.000 de copii încă neprotejaţi a început pe 1 februarie în Ucraina, însă a fost oprită după începerea luptelor iar autorităţile sanitare au acordat prioritate îngrijirilor de urgenţă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a afirmat că lipsa de electricitate din unele zone a afectat siguranţa stocurilor de vaccin.

„OMS lucrează pentru a dezvolta urgent planuri de urgenţă pentru a sprijini Ucraina şi a preveni răspândirea în continuare a poliomielitei din cauza izbucnirii conflictului”, a adăugat Jasarevic.

Rezerve limitate de medicamente

Programul Comun al ONU privind HIV/SIDA a declarat că au mai rămas stocuri de medicamente pentru mai puţin de o lună pentru pacienţii cu HIV din Ucraina.

„Persoanele cu HIV care trăiesc în Ucraina mai dispun de terapie antiretrovirală doar pentru câteva săptămâni şi, în lipsa unui acces neîntrerupt la aceste medicamente, vieţile lor sunt în pericol”, a declarat directorul executiv al UNAIDS, Winnie Byanyima.

În Ucraina trăiau, înainte de invazia rusă, 250.000 de persoane cu HIV, al doilea cel mai mare număr din Europa, după Rusia.

În ţară există, de asemenea, un număr mare de persoane cu tuberculoză, fiind înregistrate una dintre cele mai mari rate de tuberculoză rezistentă la medicamente din lume. Anual, în Ucraina sunt raportate circa 30.000 de cazuri noi de tuberculoză.

Guvernul Ucrainei şi Parteneriatul Stop TB, o iniţiativă internaţională, au anunţat luni că toate clinicile TBC din ţară erau încă deschise, însă pacienţilor li s-a oferit o cantitate suficientă de medicamente pentru o lună pentru a o lua cu ei în cazul în care situaţia se înrăutăţeşte sau este periculos să ajungă la clinică.

Sunt disponibile suficiente tratamente pentru pacienţii înregistraţi şi pentru posibilii viitori pacienţi până la sfârşitul anului 2022, a anunţat organizaţia Stop TB, adăugând că lucrează cu OMS pentru potenţiale comenzi de urgenţă pentru ţările vecine.

COVID-19 reprezintă, de asemenea, încă un motiv de îngrijorare, cu doar una din trei persoane complet vaccinate împotriva bolii. Cazurile zilnice au atins un vârf de aproximativ 40.000 în luna februarie, însă se raportase o scădere a acestora înainte de a se opri recenzarea după invazia Rusiei.

Organizaţia de ajutor umanitar Project HOPE a anunţat luni că farmaciile din toate oraşele atacate din Ucraina au raportat că rămân fără provizii medicale.

Citește și: A şasea zi de război în Ucraina. Rachetele au lovit Harkov. Kuleba: „Putin comite crime de război din furie, ucide civili nevinovați”

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...