Live Text Temerile legate de un accident nuclear la Zaporojie cresc din nou. Experții AIEA spun că aud bombardamente în fiecare zi

Data actualizării: Data publicării:
Centrala nucleară Zaporojie este situată pe malul lacului de acumulare Kahovka format pe râul Dnipro
Centrala nucleară Zaporojie. Foto: Profimedia Images

Intensificarea ostilităţilor în jurul centralei nucleare din Zaporojie creşte din nou ameninţarea unei catastrofe nucleare, avertizează şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU. Potrivit lui Grossi, în ultima săptămână, experţii AIEA au auzit bombardamente aproape în fiecare zi, iar odată chiar li s-a recomandat să coboare într-un adăpost antiaerian. Sâmbătă, președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina se pregătește de contraofensiva pentru recuperarea teritoriilor ocupate de invadatori în sudul țării. „Pregătim în mod intens noi brigăzi și unități care vor arăta pe front ceea ce au învățat”, a spus Zelenski. Între timp, au apărut și reacții negative din NATO la afirmația lui Jens Stoltenberg că „viitorul Ucrainei este în NATO” - cu un mesaj de un cuvânt pe Twitter, Viktor Orban a pus la îndoială posibilitatea ca țara să adere la Alianța Nord-Atlantică după încheierea războiului.

Spania a trimis șase tancuri Leopard Ucrainei

ACTUALIZARE 15:50 Șase tancuri Leopard promise Ucrainei de către Spania au plecat sâmbătă către destinaţie, unde vor ajunge în câteva zile, a anunţat ministrul spaniol al apărării Margarita Robles, potrivit AFP şi EFE, preluate de Agerpres.

„Tancurile Leopard şi 20 de vehicule de transport au fost îmbarcate în portul Santander (nord) şi se îndreaptă spre Ucraina, unde vor ajunge în 5-6 zile”, a declarat Margarita Robles în faţa presei.

„Există alte patru tancuri Leopard în reparaţii şi, la finalul reparaţiilor, ele vor pleca de asemenea către Ucraina”, a adăugat ea.

Madridul anunţase trimiterea acestor tancuri în cadrul ajutorului statelor europene pentru Ucraina, ţară invadată de forţele ruse.

După ce a rezistat atacurilor ruse pe frontul de est, armata ucraineană pregăteşte o contraofensivă pentru primăvara sau vara acestui an.

În 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine, dar susţine că desfăşoară o așa-numită „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

SUA și Germania vor începe instruirea soldaților ucraineni pentru folosirea tancurilor Abrams și Leopard

ACTUALIZARE 11:10. SUA şi Germania au anunțat, vineri, în finalul reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina la baza aeriană americană Ramstein, din vestul Germaniei, că instruirea soldaţilor ucraineni în utilizarea tancurilor Abrams şi Leopard va începe cât de curând.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat, vineri seara, că SUA intenţionează să livreze Germaniei tancuri Abrams în următoarele săptămâni pentru a antrena soldaţi ucraineni. Instruirea, despre care presa americană relatase anterior şi a fost confirmată de Austin, va avea loc la centrul de antrenament militar de la Grafenwoehr, în sudul Germaniei.

Procesul de formare este programat să dureze aproximativ zece săptămâni, cu circa 250 de soldaţi ucraineni care vor fi instruiţi.

„Tancurile M1 (Abrams) vor face diferenţa atunci când vor fi livrate”, a remarcat generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme al SUA, după reuniunea de la Ramstein. Deocamdată, tancurile Abrams destinate Ucrainei sunt încă în curs de reparaţii. Dar, Lloyd Austin a afirmat că livrarea tancurilor Ucrainei a fost accelerată. Pentagonul anunţase recent că tancurile vor fi livrate abia în toamnă.

Mult aşteptata decizie de a trimite 31 de tancuri în Ucraina a fost luată în ianuarie în contextul în care Germania nu se hotăra dacă să trimită sau nu tancuri Leopard Ucrainei.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunţat că instruirea soldaţilor ucraineni în utilizarea tancurilor Leopard va începe în curând şi pe teritoriul german, după ce astfel de antrenamente au avut loc până acum în Polonia. El a anunţat că încă de sâmbătă, 22 aprilie, în jur de 100 de soldaţi ucraineni vor începe să fie pregătiţi în utilizarea tancurilor Leopard 1.

Cele aproximativ 80 de tancuri Leopard 1 şi 2 promise de Germania ar trebui să fie livrate Ucrainei până la sfârşitul primului semestru al acestui an, a adăugat Pistorius.

Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a declarat că în câteva zile Spania va livra Ucrainei şase din cele zece tancuri de luptă Leopard 2 pe care le-a promis.

Secretarul american al apărării şi-a îndemnat partenerii occidentali să sprijine în continuare Ucraina în timpul discursului său în deschiderea reuniunii de vineri de la Ramstein.

„Ucraina are nevoie urgentă de ajutorul nostru pentru a-şi proteja cetăţenii şi infrastructura, precum şi forţele sale de ameninţarea cu rachete din partea Rusiei”, a spus el, adăugând că Ucraina va fi sprijinită atât timp cât va fi necesar.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut presiuni asupra aliaţilor săi occidentali pentru a furniza Ucrainei în special avioane de luptă şi sisteme de apărare antiaeriană. Ucraina a primit până acum avioane de luptă MiG-29 de fabricaţie sovietică, dar ea caută avioane de concepţie occidentală, cum ar fi avioanele F-16s fabricate în SUA.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a subliniat, joi, pe Twitter că achiziţionarea de „avioane de luptă de tip NATO” este „prioritatea principală” a Ucrainei.

În acelaşi timp, atât Pistorius, cât şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au precizat la întâlnirea de vineri de la Ramstein că discuţia privind livrările suplimentare de arme este în prezent mai importantă decât planurile de aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică.

„Ceea ce contează cel mai mult acum este ca Ucraina să câştige”, a declarat Stoltenberg la Ramstein. „Pentru că dacă Ucraina nu se afirmă ca naţiune independentă şi suverană în Europa, atunci nu are rost să discutăm despre aderare”, a spus el.

Zelenski: Ucraina se concentrează pe eliberarea teritoriilor ocupate

ACTUALIZARE 9:45. Armata ucraineană se ocupă intens de crearea de noi unităţi militare în perspectiva lansării contraofensivei împotriva invadatorilor care ocupă o parte din ţară, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său video de vineri seara, în cea de-a 422-a zi a războiului declanşat de Rusia împotriva ţării sale.

„Pregătim în mod intens noi brigăzi şi unităţi care vor arăta pe front ceea ce au învăţat”, a afirmat preşedintele ucrainean, care şi-a înregistrat alocuţiunea zilnică la finalul reuniunii Comandamentului Suprem pe care îl convocase în cursul după-amiezii.

La această reuniune a Cartierului General al Înaltului Comandament Suprem au fost abordate aspecte legate de mobilizarea tuturor mijloacelor pentru eliberarea Ucrainei de sub ocupaţia rusă, a spus Volodimir Zelenski, înainte de revenirea la Kiev a ministrului apărării, Oleksii Reznik, de la întâlnirea Grupului de contact pentru Ucraina de la Ramstein, Germania.

„Fiecare în Ucraina trebuie să înţeleagă că principala sarcină a statului este «dezocuparea» teritoriilor noastre, a pământurilor noastre şi readucerea oamenilor noştri din captivitatea rusească. Resursele statului vor fi cheltuite în primul rând pentru aceasta”, a afirmat preşedintele ucrainean. „Prima linie a frontului este prioritatea numărul unu”, a subliniat el.

În acelaşi timp, Zelenski a mulţumit partenerilor occidentali reuniţi, vineri, în Germania, care au ajutat şi ajută Ucraina să se apere. „Le mulţumesc acelor parteneri a căror determinare este în deplină concordanţă cu situaţia reală şi cu nevoile de pe câmpul de luptă”, a spus el.

Ucraina luptă împotriva atacurilor forţelor ruse, care au ocupat zone din ţară, de aproape 14 luni şi este în mare măsură dependentă de sprijinul occidental în ceea ce priveşte aprovizionarea cu muniţie şi echipamente militare. Aliaţii occidentali ai Ucrainei s-au reunit, vineri, la baza aeriană americană din Ramstein, vestul Germaniei, pentru a discuta despre continuarea acestui ajutor.

Separat, ministerul rus al apărării declarase, vineri, la Moscova, că trupele de asalt ruseşti luptau în partea de vest a oraşului Bahmut, ultima zonă a oraşului ucrainean asediat care mai este deţinută de forţele ucrainene,.

Guvernul de la Kiev a anunțat că forţele ruse au făcut, într-adevăr, progrese în luptele înverşunate de la Bahmut, dar că situaţia este sub control.

„Deciziile sunt luate în funcţie de oportunitatea militară”, a transmis, printr-o postare pe Telegram, ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Maliar, referindu-se probabil la decizia unei retrageri.

Asaltul ruşilor asupra Bahmut se bazează în mare măsură pe armata privată a grupului Wagner, al cărei patron Evgheni Prigojin şi-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la un posibil contraatac ucrainean.

„Astăzi, noi îi ucidem pe cei care au fost antrenaţi în Ucraina, dar cei care vor veni din Germania vor fi instruiţi în tehnologie”, a spus el într-o înregistrare audio postată pe Telegram, într-o referire aparentă la ucrainenii care vor fi instruiţi în Germania în utilizarea tancurilor Abrams furnizate de SUA.

„Occidentul le-a trimis ucrainenilor 230 de tancuri şi 1.500 de alte vehicule blindate. Şi acestea sunt suficiente pentru o opoziţie serioasă”, a spus Prigojin, care a apreciat că Ucraina îşi va declanşa contraofensiva când solul se va usca după ploile de primăvară.

--

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară (AIEA), Rafael Grossi, a declarat, vineri, că a văzut cu ochii proprii „indicii clare de pregătiri militare” în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa atunci când a vizitat-o în urmă cu trei săptămâni.

„De atunci, experţii noştri care staţionează în uzină au semnalat frecvent faptul că au auzit detonări, uneori sugerând un bombardament intens nu departe de centrală. Sunt profund îngrijorat de situaţia de la uzină”, a declarat Grossi, vineri, într-un comunicat publicat pe pagina oficială a AIEA, conform Agerpres.

Temerile legate de un accident nuclear au crescut, în contextul aşteptatei contraofensive militare a Ucrainei pentru recucerirea teritoriilor ocupate de forţele ruse. Regiunea Zaporojie este considerată un posibil punct fierbinte în contraatacul armatei ucrainene.

Centrala cu şase reactoare, ocupată de forţele ruse din martie 2022, nu trebuie să fie folosită ca bază de lansare a unor atacuri şi nici nu ar trebui să ajungă sub tirul focului, a declarat Grossi, pledând din nou pentru măsuri sporite de protecţie a sitului sensibil. El a spus că va continua să negocieze atât cu ruşii, cât şi cu ucrainenii în această privinţă.

Vara trecută, bombardamentele regulate din zona centralei au dus la unele probleme de alimentare externă. Generatoarele diesel au fost folosite pentru nevoile proprii, „o ultima linie de apărare pentru a preveni o topire a combustibilului din reactor”.

Din motive de siguranţă, centrala a fost oprită anul trecut, fiind transferată la o „stare rece”. Dar aceasta nu elimină pericolul unui accident, avertizează AIEA cu sediul la Viena.

Situația de la Zaporojie „continuă să se deterioreze”

Şeful AIEA a amintit că centrala din Zaporojie se bazează acum pe o singură linie electrică cu o capacitate de 750 de kilovolţi pentru răcirea reactoarelor şi asigurarea funcţionării altor sisteme de siguranţă. Înainte de război, uzina avea patru astfel de linii, spune Grossi.

Ministerul ucrainean al energiei declarase pe 18 aprilie că situaţia de la centrala Zaporojie continuă să se deterioreze, în special în ceea ce priveşte funcţionarea tehnică a uzinei.

Potrivit estimărilor agenţiei nucleare ucrainene Energoatom, daunele aduse companiei din cauza distrugerilor au ajuns la 32 de miliarde de hrivne, fiind vorba de proprietatea şi infrastructura centralei de la Zaporojie ocupată de trupele ruse şi de alte unităţi separate.

De asemenea, la centrala nucleară din Zaporojie se află „tehnologie secretă americană”, iar SUA a avertizat Rusia să nu se atingă de ea.

Viktor Orban care pune sub semnul întrebării aderarea la NATO a Ucrainei

Prim-ministrul guvernului Ungariei, Viktor Orban, a reacționat, vineri, la afirmațiile șefului NATO, Jens Stoltenberg, care a spus că toți aliații sunt de acord că Ucraina va deveni o parte a Alianței la un moment dat și că locul Ucrainei este în NATO.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Orban a scris un mesaj de un singur cuvânt pe Twitter, alături de un articol cu declarația lui Stoltenberg. „Ce?!”, a exclamat premierul ungar, punând la îndoială din nou posibilitatea aderării Ucrainei și negând afirmația lui Stoltenberg, conform căreia „toți aliații sunt de acord cu aderarea Ucrainei la un moment dat”.

Guvernul Ungariei este cel mai pro-rus din UE și NATO și ia frecvent decizii în favoarea regimului criminal de la Kremlin. Șeful diplomației ungare face, de asemenea, vizite frecvente la Moscova pentru a discuta cu Lavrov și cu alți oficiali ruși.

Stoltenberg a spus, joi, aflat într-o vizită la Kiev, că „viitorul Ucrainei este în NATO” și că subiectul va fi prioritar pe ordinea de zi la summitul din iulie, de la Vilnius.

Ucraina a accentuat, în ultima perioadă, solicitările pentru o aderare mai rapidă a sa la Alianța Nord-Atlantică, argumentând că situația de război a făcut din armata ucraineană una dintre cele mai pregătite forțe să participe la efortul de securitate comună al NATO.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri