The Guardian: Atacurile Hamas au scos la iveală răcirea relațiilor dintre Vladimir Putin și Benjamin Netanyahu

Data publicării:
Israel: Russia's President Putin attends celebrations in Israel marking 75th anniversary of liberation of Auschwitz
Sursa foto: Profimedia Images

Atacul neașteptat al militanților Hamas asupra Israelului, declanșat sâmbătă dimineață, a scos la iveală că președintele Rusiei, Vladimir Putin, și premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, nu mai sunt atât de buni prieteni pe cât lăsau să se vadă. Liderul de la Kremlin s-a ferit să condamne atacul și s-a rezumat doar la a blama eforturile diplomatice ale americanilor în Orientul Mijlociu. Conflictul israeliano-palestinian a scos la iveală că relațiile dintre cei doi lideri s-au răcit brusc, după cum remarcă The Guardian.

Vladimir Putin și Benjamin Netanyahu au avut o relație dinamică în ultimii ani.

În timp ce Netanyahu a căutat să-și consolideze relațiile cu Rusia, Putin a încercat să-și extindă influența în Orientul Mijlociu și să-și consolideze, la rându-i, poziția în regiune.

În 2019, Netanyahu a vizitat Moscova pentru a discuta cu Putin despre securitatea regională și despre sprijinul acordat de Iran în războiul civil din Siria. 

Vizite cu zâmbete largi

Russia: CAPTION CORRECTION!!!Russia's President Putin and Israel's Prime Minister Netanyahu meet in Moscow
Sursa foto: Profimedia Images

În același an, Putin a vizitat Israelul pentru a participa la ceremonia de deschidere a unui monument comemorativ al soldaților ruși care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Netanyahu s-a remarcat cu declarații de laudă la adresa liderului de la Kremlin. Într-un memoriu publicat după invazia Rusiei în Ucraina, premierul israelian îl complimenta pe liderul rus pentru intelectul său și pentru "atitudinea sa deosebit de prietenoasă" față de poporul evreu.

Putin, de asemenea, s-a prezentat de-a lungul anilor ca un aliat loial al statului israelian, promovând legăturile culturale și permiunea de a călători fără viză între cele două țări.

Dar, după cel mai grav atac asupra Israelului din ultimele decenii, prietenia mult trâmbițată pare să fi dispărut.

Relații mai reci

Cu toate acestea, relațiile dintre cei doi lideri s-au deteriorat în ultimii ani, pe măsură ce Rusia și-a consolidat relațiile cu Iranul și cu alte state din Orientul Mijlociu. În plus, Netanyahu a fost presat de Statele Unite să se distanțeze de Rusia lui Putin.

În septembrie 2023, Netanyahu a cedat presiunii SUA și s-a distanțat de Putin, subliniind amenințarea pe care o reprezintă legăturile strânse dintre Rusia și Iran pentru securitatea Israelului.

Această mișcare a fost criticată de unii politicieni israelieni care considerau că relațiile bune ale lui Netanyahu cu Putin ar fi putut fi folosite pentru a ajuta la menținerea securității Israelului.

Conflictul din aceste zile a arătat că relațiile dintre cei doi lideri nu mai sunt atât de bune. După 4 zile de la declanșarea conflictului, Putin nu-l sunase pe Netanyahu, iar Kremlinul nu publicase niciun mesaj oficial de condoleanțe, un gest diplomatic la care se recurge mereu în astfel de situații.

Ce a declarat Putin după izbucnirea conflictului

Vladimir Putin a făcut primele declarații despre conflictul dintre Israel și Hamas marți, la 4 zile după atacul cu rachete operat de militanții Hamas. 

”Asistăm la o escaladare puternică situaţiei în Orientul Mijlociu. Cred că mulți vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu clar al eşecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu, care a încercat să monopolizeze orice soluţie (între israelieni şi palestinieni)”, a declarat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a preferat să acuze Statele Unite pentru că-și impun ideile şi exercită presiuni fără să ţină cont de interesele poporului palestinian.

”Din nefericire, ei (n.red.: americanii) nu-şi fac griji să găsească compromisuri acceptabile pentru ambele părţi, ci, din contră, îşi avansează propriile idei despre cum ar trebui să se facă acest lucru, exercitând presiuni asupra ambelor părţi”, a acuzat Putin, ”fără să ţină cont de interesele fundamentale ale poporului palestinian”, a denunţat el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a încercat să aibă o atitudine mai diplomată și a insistat că Rusia își menține relațiile atât cu palestinienii, cât și cu israelienii.

Schimbare de ton

Această schimbare a abordării, în contextul conflictul dintre Israel și Hamas, pare să indice o ruptură mai mare între cele două țări.

De ani de zile, Putin a căutat să cultive legături puternice cu Israelul, sprijinind în același timp cauza palestiniană, o alianță care are rădăcini în perioada sovietică.

Relațiile s-au deteriorat și după afirmațiile lui Putin, care a declarat că luptă împotriva "neonazismului" în Ucraina. În același timp, Israelul a observat cum Moscova încearcă să mențină relații apropiate cu Iranul, un dușman al Israelului.

"Relația caldă pe care am văzut-o ani de zile sub Putin s-a răcit. Suntem într-o lume diferită acum”, a spus Pinchas Goldschmidt, care a servit ca rabin-șef al Moscovei timp de aproape 30 de ani, până când a fugit din țară din cauza opoziției sale la războiul din Ucraina.

„Israelul a avut întotdeauna grijă să mențină o relație bună cu Moscova, având în vedere marea comunitate evreiască a Rusiei și influența acesteia asupra Siriei”, a spus Goldschmidt, într-un interviu telefonic acordat The Guardian.

Goldschmidt a spus că mulți din comunitatea evreiască au fost profund dezamăgiți de declarația lui Putin, care a comparat Guvernul Ucrainei cu Germania nazistă, pentru a-și justifica invazia.

Tensiuni făcute publice

Vara trecută, tensiunile au început să fie făcute publice.  Oficialii ruși au acuzat Israelul că sprijină "regimul neonazist" de la Kiev. Situația s-a inflamat după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a adus în discuție o teorie a conspirației antisemită care susținea că Adolf Hitler "avea sânge evreiesc" – comentarii pe care Israelul le-a descris ca fiind "de neiertat și scandaloase".

Kremlinul a ordonat, de asemenea, ca Agenția Evreiască să-și înceteze toată activitatea. Agenția, afiliată Guvernului din Israel, a ajutat zeci de mii de ruși evrei să emigreze în Israel.

Tel Aviv nu s-a uitat cu ochi buni nici la deschiderea Moscovei către Teheran. Rusia, izolată pe piețele occidentale, a găsit un aliat în Iran, de unde a cumpărat drone pentru a ataca orașele ucrainene și infrastructura civilă.

În tot acest timp, SUA au avertizat că Iranul încearcă, la rândul său, să achiziționeze un număr mare de elicoptere de atac rusești, avioane de război și sisteme de apărare aeriană.

Rusia va „exploata” războiul din Orientul Mijlociu în interesul său

În timp ce SUA s-au angajat să trimită propriul ajutor militar Israelului în urma asaltului Hamas, unii comentatori pro-Kremlin și-au exprimat speranța că războiul israeliano-Hamas va secătui resursele occidentale din Ucraina.

Serghei Mardan, propagandist rus și prezentator de televiziune, prezenta situația în termeni foarte plastici: 

"Această mizerie este benefică pentru Rusia, deoarece broasca globalistă va fi distrasă de la situația din Ucraina și va fi ocupată să stingă focul veșnic din Orientul Mijlociu".

„Narațiunea” propagandei ruse „acuză în principal Occidentul că neglijează actualul conflict din Orientul Mijlociu în favoarea sprijinului acordat Ucrainei și sugerează că actuala comunitate internațională va înceta să mai acorde importanță Ucrainei”, se arăta într-o analiza ISW.

Experții și analiștii americani dau ca exemplu și postările vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Evgheni Medvedev, care a spus că SUA și aliații săi occidentali ar fi trebuit mai degrabă „să fie ocupați” cu implementarea unui plan de pace între israelieni și palestinieni, în loc de a se „amesteca” în războiul Rusiei din Ucraina. 

Ucraina, alături de Israel

În tot acest timp, Ucraina pare că vrea să umple golul lăsat de răcirea relațiilor dintre Israel și Rusia. Președintele Volodimir Zelenski a spus, în timpul vizitei de miercuri de la București, că Rusia stă în spatele atacului Hamas din Israel.

Liderul de la Kiev susține că Kremlinul este cel care oferă grupării teroriste arme și sprijin pentru atacurile sângeroase.

„Vă mulțumesc pentru întrebare. Cine stă în spatele Hamasului? În spatele lor stau cei care îi susțin. Cei care îi susțin public, îi susțin cu arme și acest lucru nu se întâmplă de ieri. Acesta e un proces durabil. Pe rețelele de socializare puteți găsi răspuns la aceste întrebări, cine postează diferite semnale și comentarii. Considerăm că Rusia este una dintre țările care a ajutat Hamas și stă în spatele Hamasului”.

Zelenski mai spunea că, la fel ca şi Ucraina, şi România a condamnat cu fermitate actele teroriste împotriva Israelului.

„Ca şi Ucraina, România a condamnat cu fermitate actele teroriste împotriva Israelului. Trebuie să condamnăm teroarea, nu trebuie să dăm posibilitate Rusiei sau oricui să terorizeze lumea dezvoltată şi civilizată. Sunt convins că vom susţine împreună cu România aceeaşi poziţie, în acest domeniu, la toate nivelurile internaţionale”, a mai spus liderul ucrainean.

La întâlnirea cu reprezentanții NATO, de la Bruxelles, Zelenski a adăugat:

"Singura diferență e că acolo e o organizație teroristă care atacă Israelul, iar aici e un stat terorist care atacă Ucraina", a punctat președintele Ucrainei. 

Editor : Ciprian Ioana

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri