Tot mai aproape de „energia infinită”. Un reactor experimental pe fuziune nucleară a produs o cantitate record de energie

Data actualizării: Data publicării:
reactor de fuziune nucleara
Cercetătorii din domeniul energiei nucleare au reușit să producă o cantitate semnificativ mai mare de energie din fuziune decât anterior. Foto: Profimedia Images

Un reactor experimental de fuziune nucleară din Marea Britanie a reușit să producă o cantitate record de energie pentru un astfel de dispozitiv, ceea ce aduce tehnologia într-o nouă „etapă semnificativă” și crește speranțele pentru obținerea unui tip de energie curată și regenerabilă în cantități mari, pe viitor.

Potenţiale surse de energie alternativă fisiunii nucleare, folosită în centralele nucleare actuale, reactoarele cu fuziune nucleară încearcă să reproducă reacţiile din interiorul Soarelui.

Energia obţinută din fuziune este considerată de mulţi oameni de ştiinţă drept energia viitorului pentru că procesul de fuziune nu poluează şi nu produce radioactivitate, iar dacă ar putea să fie obținută printr-un proces eficient, ar putea să ofere energie „aproape infinită”. Criticii ei invocă costurile enorme necesare construcţiei şi menţinerii unui reactor de fuziune nucleară.

Cercetătorii de la Joint European Torus (JET), unul dintre cele mai mari reactoare de fuziune nucleară din lume, aflat în apropiere de Oxford, au reuşit să genereze 69 megajouli de energie în doar 5 secunde, depăşind precedentul record de 59 de megajouli stabilit tot de ei în 2021.

Aceasta a fost ultima fază de experimentare pentru JET, care şi-a finalizat programul la sfârşitul anului 2023: La proiect au participat 350 de oameni de ştiinţă din Uniunea Europeană, Elveţia, Regatul Unit şi Ucraina.

În inima reactorului - o imensă cameră magnetică în formă de gogoaşă - magneţii menţin o cantitate mică de deuteriu şi tritiu (izotopi ai hidrogenului) încălzită la temperaturi de zece ori mai mari decât în centrul Soarelui pentru a crea plasmă, permiţând nucleelor de hidrogen să intre în coliziune şi să fuzioneze formând atomi mai grei, de heliu - reacţie ce se produce cu o eliberare colosală de energie.

În cantităţi egale, fuziunea nucleară poate produce de patru milioane de ori mai multă energie decât arderea combustibililor fosili.

Experimentele derulate la JET sunt folosite pentru dezvoltarea reactorului de fuziune ITER, chiar mai avansat decât JET, aflat în construcţie în sudul Franţei. Rezultatele obţinute de JET „vor avea un impact direct şi pozitiv asupra ITER, validând calea de urmat şi permiţându-ne să progresăm mai rapid către obiectivele noastre de performanţă”, a declarat Pietro Barabaschi, director general al ITER.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri