"Trageți de trei ori în aer, iar a patra oară în frunte". Kadîrov nu vrea să pățească situații ca în Daghestan și a dat ordine poliției

Data actualizării: Data publicării:
kadirov cu arma in mana
Liderul cecen Ramzan Kadîrov vrea să evite revolte de tipul celei care s-a întâmplat pe aeroportul din Daghestan și a dat ordine Poliției ca cei care ies la proteste în contextul războiului Israel-Hamas să fie împușcați și uciși. FOTO: Profimedia Images

Liderul cecen Ramzan Kadîrov vrea să evite revolte de tipul celei care s-a întâmplat pe aeroportul din Daghestan și a dat ordine Poliției ca cei care ies la proteste în contextul războiului Israel-Hamas să fie împușcați și uciși, a informat presa de stat citată de The Moscow Times.

Agenția de presă RIA Novosti a transmis că Ramzan Kadîrov a ordonat ca forțele Ministerului de Interne și ale Gărzii Naționale să rețină pe oricine iese la proteste în Cecenia, cu populația majoritar musulmană.

„În caz contrar, executați trei lovituri de avertizare în aer, iar dacă persoana nu respectă legea, executați a patra lovitură în frunte”, a transmis liderul cecen. „Nimeni nu va ieși [să protesteze]. Acesta este ordinul meu”, a adăugat el.

Kadîrov conduce Cecenia cu o mână de fier din 2007. Regiunea a fost devastată de două războaie separatiste în anii 1990 și începutul anilor 2000.

Pe contul său de Telegram, Kadîrov a avertizat că orice miting legat de războiul Israel-Hamas va fi „sever suprimat”. „Nu trebuie să mergem alături de inamicii Rusiei și să subminăm situația din interior. Trebuie să fim mai presus de toate acestea și să menținem ordinea în propria noastră țară”, a spus Kadyrov.

Kadîrov devine astfel o portavoce a lui Putin și a altor oficiali ruși care au dat vina pe „dușmanii Rusiei” din străinătate pentru violențele de pe aeroportul din  Daghestan.

În jur de 1.200 de bărbaţi au invadat duminică seara pista şi terminalul aeroportului, în căutarea de pasageri veniţi din Israel, în plină tensiune în multe părţi ale lumii în contextul campaniei de represalii declanşate de Israel în Gaza după atacul Hamas din 7 octombrie.  Pe rețelele sociale au apărut imaginile revoltei de pe aeroport.

Poliţia rusă a anunţat luni că a arestat 80 de persoane suspectate că au participat la aceste incidente. 

Președintele rus Vladimir Putin a convocat o ședință de urgență, luni, după revolta din Daghestan, pentru a discuta despre „încercările Occidentului de a diviza societatea rusă”. Autoritățile de la Kremlin dau vina pe ucraineni pentru tulburările anti-Israel care au izbucnit pe un aeroport din republica rusă.

Anunțul privind ședința organizată de Putin a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Peskov susține că asaltul de pe aeroportul din Daghestan, unde o mulțime de bărbați a invadat duminică seara pista și terminalul aeroportului, în căutarea de pasageri veniţi din Israel, a fost rezultatul unei influențe externe și că „cei care le doresc răul” au folosit imagini din Gaza, cunoscute pe scară largă, pentru a stârni oamenii. „Este bine cunoscut și evident că evenimentele de ieri din jurul aeroportului Mahacikala sunt în mare parte rezultatul interferențelor externe, inclusiv al influenței informaționale”, a spus Peskov. 

Liderul din Daghestan, Serghei Melikov, a acuzat la rândul său Kievul, afirmând că un canal de Telegram critic faţă de autorităţile locale, „Utro Daghestan”, este administrat din Ucraina de „trădători”. 

Un oficial ucrainean a declarat luni că ţara sa nu a avut nimic de a face cu tulburările din republica Daghestan, catalogând acuzaţia Rusiei drept lipsită de temei. „Bineînţeles, Ucraina nu are nimic de a face cu ultima creştere la scară mare a sentimentelor xenofobe pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a declarat consilierul preşedintelui ucrainean Mihailo Podoliak, într-o declaraţie scrisă pentru Reuters. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri