Trei oligarhi suspectaţi de corupţie au rămas fără cetăţenia ucraineană

Data publicării:
Președintele Ucrainei, Volodimir Zenenski.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zenenski. Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a revocat cetăţenia ucraineană a doi cei mai cunoscuţi oligarhi din Ucraina, Igor Kolomoiski şi Ghennadi Korban, precum şi lui Vadim Rabinovici, un fost magnat devenit deputat de opoziţie. Cei trei se numără printre cei mai bogaţi evrei din Ucraina, relatează canalul de televiziune israelian i24News, citat de Agerpres.

Motivul oficial al acestei decizii pare să fie faptul că cei trei deţin o altă naţionalitate în afară de cea ucraineană, în cazul dat pe cea israeliană, în timp ce dubla naţionalitate este ilegală din punct de vedere tehnic în Ucraina, dar tolerată pe scară largă în practică, scrie AFP.

Potrivit mai multor surse de la Kiev, preşedintele ucrainean vrea să epureze oligarhii cu un trecut dubios pentru a demonstra SUA şi altor ţări occidentale că Ucraina nu tolerează corupţia.

Lui Ghennadi Korban i-a fost deja refuzată intrarea în Ucraina la un post de frontieră şi chiar i-a fost confiscat paşaportul ucrainean, potrivit presei locale.

De la alegerea sa în 2019, Volodimir Zelenski a continuat reforma antioligarhică lansată de predecesorul său în funcţie Petro Poroşenko, cu scopul de a slăbi controlul lui Igor Kolomoiski asupra economiei, mass-media şi altor centre de putere. A fost o decizie care a surprins multă lume, întrucât Igor Kolomoiski se număra printre principalii susţinători ai lui Zelenski şi se întorsese dintr-un exil autoimpus în Israel abia după alegerea acestuia din urmă.

Cei trei oligarhi se confruntă, de asemenea, cu acuzaţii de corupţie la scară mare.

Guvernul ucrainean nu a confirmat public revocarea cetăţeniei celor trei oligarhi. Un lucru neobişnuit, decretul prezidenţial din 18 iulie prin care se anunţa această decizie şi difuzat online nu purta semnătura preşedintelui, în timp ce biroul lui Volodimir Zelenski a rămas vag în privinţa chestiunii atunci când i s-a cerut să confirme autenticitatea decretului.

Surse apropiate preşedintelui au declarat însă presei ucrainene că documentul este autentic, potrivit i24News.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri