Trump ar fi recunoscut, în privat, că a pierdut alegerile din 2020: „Nu vreau ca oamenii să știe că am pierdut. E rușinos”

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump, în timpul unui miting de campanie din septembrie 2023. Foto: Profimedia Images

În noua sa carte, „Enough” (n. red. - „Destul”), fosta consilieră prezidențială a lui Donald Trump, Cassidy Hutchinson, face noi dezvăluiri despre ultimele zile ale administrației, arătând lumii o imagine a unei guvernări chiar mai haotice decât s-a crezut inițial și decât a părut în timpul mărturiei acesteia din Congres, relatează CNN. Pe lângă acțiuni de o legalitate îndoielnică și o atmosferă generală de disperare la Casa Albă, Trump însuși a recunoscut în mai multe rânduri că a pierdut alegerile din 2020, deși continuă să mintă public.

Haosul a domnit la Casa Albă între noiembrie 2020 și prima parte a lui ianuarie 2021, spune Cassidy Hutchinson – președintele era imprevizibil, acționa irațional și avea pretenții imposibil de satisfăcut; în același timp, șeful său de cabinet, Mark Meadows, scurgea documente clasificate către presa prietenoasă de dreapta și ardea altele.

Hutchinson spune că personaje importante de la vârful puterii republicane, inclusiv actualul șef al Camerei, Kevin McCarthy, recunoșteau direct ceva ce încă refuză să spun public direct – că Joe Biden a câștigat alegerile și Donald Trump le-a pierdut.

„Cass, dacă reușesc să termin treaba și îl pe țin Trump afară din închisoare, înseamnă că am făcut o treabă bună”, i-a spus Meadows lui Hutchinson în iunie 2020, conform spuselor celei din urmă.

În cartea lui Hutchinson se descrie ascensiunea ei meteorică de la o internistă idealistă la începutul administrației Trump, la consiliera indispensabilă a șefului de cabinet în ultimul an de mandat al lui Trump.

Femeie în sacou alb și bluză neagră cu o mână ridicată
Cassidy Hutchinson, depunând jurământul în fața Congresului, înainte de a depune mărturie legat de evenimentele din timpul și premergătoare insurecției trumpiste eșuate din 6 ianuarie 2021. Foto: Profimedia Images

Hutchinson, a cărei mărturie în fața comisiei de investigației a evenimentelor din 6 ianuarie a furnizat cea mai incriminatorie descriere a acțiunilor lui Trump, își descrisese lupta internă cu ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile ale administrației Trump, dar și felul în care s-a hotărât să iasă în față și să vorbească direct și complet despre lucrurile pe care le-a văzut la Casa Albă.

„L-am omorât pe Herman Cain”

Conform spuselor lui Hutchinson, administrația Trump părea că seamănă mai mult cu o organizație infracțională decât cu un guvern funcțional al Statelor Unite – loialitatea era cea mai importantă calitate pe care o putea avea cineva.

După un miting de campanie, Meadows a întrebat-o pe Hutchinson dacă ar fi dispusă „să fie împușcată pentru Donald Trump”. „Se poate doar în picior?”, a glumit ea în răspuns. De cealaltă parte, Meadows a spus că ar face „orice” pentru ca Trump să fie reales.

După un miting în aer liber, fără măști de protecție, în Tulsa, în statul Oklahoma, la vârful pandemiei de Covid, fostul candidat prezidențial Herman Cain a luat virusul și a murit de Covid.

„L-am omorât pe Herman Cain”, i-ar fi spus Meadows lui Hutchinson înainte să-i ceară acesteia numărul de telefon al soției lui Cain pentru a-i transmite condoleanțe acesteia.

Aceste tragic incident nu a schimbat, însă, abordarea Casei Albe trumpiste față de virus și măști. În timpul unei vizite la o fabrică de măști N95, Hutchinson l-a sfătuit pe președinte să-și dea jos masca în fața camerelor, pentru că autobronzantul său de pe față se întinsese pe elasticul măștii.

Într-un alt moment de frenezie după alegeri, mai mulți vizitatori la Casa Albă au fost primiți înăuntru deși ieșiseră pozitiv la testul Covid, pentru că Trump a insistat să-i întâlnească.

Hutchinson spune că nu a început să pună la îndoială caracterul lui Trump și al apropiaților lui decât mult mai târziu.

În timpul momentului notoriu de amuzant în care Rudy Giuliani încerca să convingă un judecător de susținerile sale ridicole privind alegerile în timp ce i se scurgea vopseaua din păr pe față, Trump țipa în fața televizorului: „Să-l oprească cineva! Scoateți-l de acolo! Opriți-l!”.

Chiar și atunci, Hutchinson spune că „nu l-a învinuit pe președinte”, dar că și-ar fi dorit ca acesta să renunțe și să-și recunoască înfrângerea. Ea spune că ajunsese să se teamă pentru că era înconjurat de oameni care îi hrăneau cele mai impulsive comportamente - „Știam că lucrurile pot să degenereze rapid”.

„Nu vreau ca oamenii să știe că am pierdut, Mark. E rușinos. Găsește o soluție”

Meadows este descris nu doar ca un personaj duplicitar, dar și ca „țapul ispășitor” pentru cei care nu vor să recunoască faptul că Trump își pierduse contactul cu realitatea.

Directorul Serviciilor Naționale de Informații, John Ratcliffe, și-a exprimat îngrijorarea față de impredictibilitatea președintelui, menționând că într-un minut Trump „recunoaște că a pierdut, după care dă înapoi imediat”.

McCarthy i-a spus lui Hutchinson același lucru, iar ambii dădeau vina pe Meadows.

După ce Curtea Supremă a refuzat să ia în considerare o bizară contestație depusă de procurorul general din Texas, Ken Paxton, plină de minciuni și de inexactități privind alegerile, Trump a continuat să pună presiune pe Meadows - „Hai să dăm mai multe telefoane, ne-ar trebui mai multe. Nu putem să permitem așa ceva”.

„Nu vreau ca oamenii să știe că am pierdut, Mark. E rușinos. Găsește o soluție”, a continuat Trump.

Hutchinson spune că și atunci, iritarea sa era față de Meadows care continua să-i dea lui Trump speranțe deșarte, nu față de președinte, care cerea ca halucinațiile sale să devină realitate.

Afirmația lui Hutchinson, conform căreia Trump a recunoscut în fața lui Meadows că a pierdut, este cea mai nouă dintr-o serie de dezvăluiri ale martorilor care spun că Trump recunoaște frecvent, în privat, că a pierdut alegerile.

Haosul din ultimele zile

Hutchinson descrie o administrație care, în ultimele sale săptămâni, devenise un haos și un „festival al fărădelegii” – Meadows ardea des documente clasificate în șemineul biroului șefului de cabinet.

După ce biroul începuse să miroasă a fum, fostul reprezentant republican Devin Nunes a întrebat-o pe Hutchinson dacă Meadows „arde hârtii des”.

Când soția sa a venit să-l ajute să-și strângă lucrurile în ianuarie 2021, ea i-a spus lui Hutchinson că Mark „nu mai are nevoie să ardă nimic, toate costumele sale miros a fum”.

Purtătorul de cuvânt al lui Meadows a negat aceste afirmații și le-a numit „o caracterizare absurdă”, motivând că fostul șef de cabinet „ardea ziare vechi” în șemineu.

În săptămânile de după confirmarea victoriei lui Biden în Colegiul Electoral, Trump și apropiații săi încă sperau că pot să întoarcă lucrurile în ultimul moment, la confirmarea din Congres, acolo unde sperau ca Pence să dea o lovitură de stat în numele șefului său.

„Cred că pe 6 o să ne meargă bine. Tu crezi că o să meargă bine, șefule?”, îl întreba Trump pe Meadows în ultimele zile din decembrie, în timp ce șeful de cabinet îi cerea lui Hutchinson să rezolve organizarea unei coloane oficiale spre clădirea Capitoliului.

„Da, domnule, cred că va merge bine”, i-a răspuns Meadows.

De asemenea, Trump ar fi știut inclusiv de faptul că susținătorii săi de la Capitoliu erau înarmați. „Șefu’ mare știe”, spunea Tony Ornato, directorul asistent al agenției de antrenament a Secret Service.

În acel moment, Hutchinson spune că a văzut această afirmație ca pe ceva pozitiv, pentru că încă spera că Trump va face ceva să oprească nebunia.

Între timp, Trump țipa la oamenii săi să scoată detectoarele de metale la ultimul său miting, dinainte de 6 ianuarie.

„Scoteți-le dracului! Uitați-vă la toți oamenii ăia urcați în copaci. Vor să vină aici, lasă-i. Lasă-i pe oamenii mei să vină. Nu sunt aici să-mi facă rău”, ar fi urlat Trump.

După ce a devenit clar că Trump nu va mai continua la Casa Albă, după tentativă eșuată de insurecție, Meadows încerca cu disperare să găsească un dosar în care erau documente secrete la cel mai înalt nivel despre investigația FBI Crossfire Hurricane, despre legăturile campaniei Trump din 2016 cu Rusia.

Hutchinson spune că a fost șocată când a aflat că Meadows a trimis documentele unor personalități media pro-Trump. Purtătorul de cuvânt al lui Meadows a negat acuzațiile, spunând că Trump deja desecretizase acele documente.

Chiar și în urma acestor evenimente incredibile, și a insurecției efective din 6 ianuarie, Hutchinson spune că a rămas parte a echipei de la Casa Albă pentru că s-a văzut ca fiind o persoană „care poate să ajute la menținerea procoalelor” în ultimele zile ale administrației.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri