Trump spune că nu va scoate SUA din NATO dacă va ajunge președinte, dar dă un nou avertisment europenilor: „Să joace corect”

Data publicării:
Trump cu șapcă roșie MAGA gesticulează
Trump spune că nu va scoate SUA din NATO, dar că Europa „trebuie să plătească”. Foto: Profimedia Images

Donald Trump a declarat că Statele Unite vor „rămâne 100%” în NATO dacă va fi reales președinte, atâta timp cât țările europene „joacă corect”, relatează Politico. Într-un interviu acordat aliatului și prietenului său, Nigel Farage, extremistul britanic care a condus campania de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, Trump și-a afirmat „angajamentul” față de Alianța Nord-Atlantică dar a spus că aliații europeni nu trebuie „să mai profite de pe urma sprijinului american”.

Comentariile lui Trump ar putea să calmeze unele îngrijorări din Europa, liderii statelor europeni temându-se de posibilitatea retragerii SUA din NATO dacă fostul lider câștigă un al doilea mandat în alegerile din noiembrie.

Fostul președinte e un critic vehement al Alianței Nord-Atlantice de ani de zile, iar temerile aliaților au fost accentuate luna trecută după ce fostul președinte a spus că „ar încuraja Rusia să facă ce vrea” țărilor NATO care nu-și respectă angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru apărare.

În interviul cu Farage, însă, Trump și-a moderat poziția spunând că Europa trebuie să plătească „cota corectă” pentru securitate în cadrul alianței.

„NATO trebuie să trateze SUA corect, pentru că dacă n-ar fi SUA, NATO nici măcar n-ar mai exista”, a spus fostul președinte.

Întrebat direct dacă SUA ar ajuta țări NATO atacate într-o posibilă nouă administrație Trump, fostul președinte a spus că ar face-o.

„Da, dar știți, SUA ar trebuie să-și plătească propria cotă corectă, nu să plătească pentru toată lumea. Avem un ocean între niște probleme, avem un mare și frumos ocean”, a continuat el.

„Deci dacă vor începe să joace corect, America va fi acolo?”

„Da. 100%”, a răspuns Trump.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri