Turcia amenință bazele militanților kurzi din Siria și Irak, după atentatul cu bombă de la Ankara. PKK și YPG sunt acum ținte legitime

Data actualizării: Data publicării:
Hakan Fidan
Foto: Hakan Fidan, ministrul de externe al Turciei / Sursa foto: Profimedia Images

Turcia consideră PKK și YPG ca principale ținte, după ce a identificat atacatorii cu bombă implicați în atacul de duminică de la Ankara. Ministrul turc de externe a spus că aceștia veniseră din Siria, deci vizarea bazelor militanților kurzi din Siria și Irak este legitimă, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Ministrul turc de externe Hakan Fidan a afirmat miercuri că cei doi atentatori care au detonat duminică o bombă în faţa unei clădiri a ministerului de interne de la Ankara veniseră din Siria, deci toate bazele militanţilor kurzi din Siria şi Irak sunt acum ţinte militare legitime, transmite Reuters.

Forţele armate turce au lansat deja săptămâna aceasta lovituri aeriene şi raiduri terestre în nordul Irakului, reţinând zeci de suspecţi cu posibile legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie ilegală în Turcia şi considerată teroristă de SUA şi UE.

Fidan a susţinut că atacatorii fuseseră instruiţi în Siria şi a promis o reacţie "foarte precisă" din partea Turciei.

"Toate infrastructurile, suprastructurile şi instalaţiile care aparţin PKK şi YPG, în special în Irak şi Siria, sunt din acest moment ţinte legitime pentru forţele noastre armate, forţele de securitate şi unităţile de informaţii", a avertizat el.

În ultimii ani, Turcia a întreprins mai multe incursiuni în nordul Siriei împotriva miliţiilor YPG, pe care le consideră afiliate PKK.

YPG reprezintă însă şi principalul aliat al coaliţiei conduse de SUA împotriva Statului Islamic, iar sprijinul pentru forţa respectivă, condusă de kurzi, a tensionat relaţiile dintre Ankara şi Washington, precum şi legăturile Turciei cu alte state aliate, inclusiv Franţa.

De aceea, se pare că Fidan s-a referit la militarii americani, francezi şi ruşi din regiune când a recomandat ca "terţii să se ferească de instalaţiile şi oamenii din PKK şi YPG".

Irakul a protestat împotriva loviturilor turce din zilele trecute. Conform televiziunii Haberturk şi altor organizaţii media locale preluate de Reuters, ministrul irakian al apărării, Thabet al-Abbasi, urmează să se întâlnească joi la Ankara cu omologul său turc, Yasar Guler.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri