Turcia insistă să fie aprobată cumpărarea de avioane F-16 din SUA

Data actualizării: Data publicării:
2022 Fort Lauderdale Air Show at Florida, USA, Fort Lauderdale Public Beach, Fort Lauderdale, Florida, USA - 01 May 2022
Forţele aeriene turce intenţionau să achiziţioneze 40 de avioane F-16. Foto: Profimedia Images

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat marţi că speră ca Washingtonul să nu facă joculunor parlamentari americani împotriva achiziţiei de avioane de luptă F-16, transmite Reuters.

Oficialul de la Ankara a reacţionat după ce Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA a aprobat un proiect de lege care creează noi obstacole în calea vânzării de armament american către Turcia.

Forţele aeriene turce intenţionau să achiziţioneze 40 de avioane F-16 produse de Lockheed Martin, precum şi seturi de echipamente pentru modernizarea acestora. Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a afirmat că susţine tranzacţia, iar după o întâlnire cu liderul de la Casa Albă omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, şi-a exprimat speranţa că acest contract va fi aprobat, amintește Agerpres.

Congresmenii americani au adoptat însă săptămâna trecută un act normativ care ar interzice achiziţia dorită de turci până când guvernul de la Washington certifică faptul că este esenţială pentru securitatea Statelor Unite. 

Legea prevede inclusiv măsuri concrete pentru asigurarea că avioanele F-16 nu vor fi folosite pentru survolarea neautorizată a Greciei.

Hulusi Akar a afirmat că negocierile continuă şi Turcia monitorizează îndeaproape procesul. El a adăugat că oficialii americani sunt conştienţi de importanţa ţării sale, membră a NATO, ca aliată în combaterea terorismului şi a migraţiei.

Câtă vreme asta este situaţia, cum puteţi explica acest lucru? Un parlamentar, un grup apare şi agită lucrurile prin anumite manipulări şi dezinformări. Ne aşteptăm ca Statele Unite să nu se lase atrase în acest joc”, a spus ministrul turc.

Turcia şi Grecia, aliate în cadrul NATO, îşi dispută de câteva decenii mai multe insule din Marea Mediterană, precum şi jurisdicţia maritimă în jurul Ciprului, stat divizat pe criterii etnice între partea greacă, membră a Uniunii Europene, şi cea turcă, recunoscută ca stat doar de Ankara. Cele două ţări se acuză reciproc de încălcarea legislaţiei internaţionale.

Partea turcă a sistat recent dialogul bilateral, din cauza unor neînţelegeri privind încălcarea spaţiului aerian şi insulele din Marea Egee. Erdogan nu a mai acceptat să discute cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis din cauza lobby-ului făcut de acesta la Washington împotriva achiziţiei de avioane F-16 de către Turcia.

Akar a respins orice condiţii pentru eventuala tranzacţie. Nu trebuie să existe o problemă de condiţionare, gen -îţi dau asta, dar nu faci asta-. Dorinţa noastră este să prevaleze bunul-simţ, a spus el.

Mai mulţi parlamentari americani au adoptat poziţii nefavorabile Turciei după ce Ankara a achiziţionat sisteme de apărare antirachetă ruseşti S-400. Decizia a fost urmată de sancţiuni americane, inclusiv eliminarea părţii turce din programul de producţie al avioanelor de luptă F-35, de ultimă generaţie. 

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri