Ucraina a intrat într-un nou tip de parteneriat cu NATO

Data actualizării: Data publicării:
maini unite cu steagurile nato si ucraina desenate
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că este convins că Ucraina „va implementa proiectul” de aderare la NATO. Sursa foto: Getty Images

Ucraina a devenit partener de oportunităţi sporite în relaţia cu NATO (Enhanced Opportunities Partners/EOP). Unii diplomați consideră că acest parteneriat mai strâns nu este un pas suplimentar pentru aderarea Ucrainei la Alianţă, dar ar putea fi perceput ca o provocare la adresa Rusiei, potrivit DPA, citat de Agerpres.

Noul statut al Ucrainei îi va permite să participe la mai multe programe şi exerciţii şi să aibă un acces mai mare la informaţiile clasificate ale NATO, a anunţat Alianța, vineri, într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicării, Alianţa Nord-Atlantică îşi va adapta relaţiile cu Ucraina în funcţie de domeniile de interes reciproc.

Finlanda, Australia, Suedia, Iordania şi Georgia sunt de asemenea parteneri în cadrul aceluiași acord cu NATO.

Diplomaţi citaţi de DPA au apreciat că această decizie nu este un pas mai aproape de aderarea la Alianță, subliniind că Ucraina este deja un partener al NATO de mulţi ani, participând cu trupe la operaţiunile din Afganistan şi Kosovo, precum şi la unele manevre.

Cu toate acestea, decizia va fi percepută cel mai probabil de Moscova drept o provocare, potrivit DPA.

Rusia critică de mult timp extinderea NATO spre Est şi faptul că trupe ale unor ţări membre staţionează în țări foste membre ale blocului comunist.

NATO a oferit Ucrainei perspectiva de admitere în Alianţă în 2008, notează DPA.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri