Ucraina anunță că va dota un milion de luptători cu arme NATO pentru a elibera sudul țării (BBC)

Data actualizării: Data publicării:
Recruți în armata ucraineană se antrenează în Marea Britanie
Foto: Profimedia Images

Ucraina plănuiește să doteze cu arme NATO o „armată de un milion” de luptători ucraineni pentru a recuceri sudul țării din mâinile ocupanților ruși, a anunțat ministrul apărării Oleksii Reznikov, potrivit BBC.

Recucerirea zonelor de la Marea Neagră este vitală pentru economia țării, a spus Reznikov, însă anunțul ministrului ucrainean este mai degrabă un mesaj de încurajare decât un plan concret, scrie BBC.

În interviul său pentru ziarul The Times, Reznikov a lăudat Marea Britanie pentru rolul esențial pe care l-a jucat în schimbarea strategiei de aprovizionare cu arme a Ucrainei, de la armamentul sovietic care îi era pus la dispoziție până acum la arme și muniție de tipul celor folosite de trupele NATO.

Ministrul ucrainean a spus că livrările trebuie făcute mai repede. „Avem nevoie de mai multe [arme], repede, ca să salvăm viețile soldaților noștri. În fiecare zi în care așteptăm să vină obuzierele, putem pierde sute de soldați”, a spus Reznikov.

„Avem în jur de 700.000 de membri ai forțelor armate și când adaugi și garda națională, poliția, paza de frontieră, suntem în jur de un milion”, a spus ministrul apărării.

Recruți armată Ucraina antrenament
Remarcile lui Reznikov vin într-un moment în care campania Rusiei de cucerire a estului Ucrainei înaintează cu greu spre atingerea obiectivului de „eliberare” a întreg Donbasului. Foto: Profimedia Images

În timp ce Rusia e ocupată în est, Ucraina atacă în sud

Cu toate acestea, Dr. Jack Watling, cercetător de top al Institutului Regal al Serviciilor Unite, a atras atenția că nu acesta este numărul de combatanți care vor participa la contraatacul anunțat de Ucraina în sudul țării.

„În mod normal vrei să ai [elementul de] surpriză operațională [de partea ta] atunci când lansezi un contraatac, așadar faptul că [operațiunea] a fost anunțată public are loc, în parte, pentru a-i forța pe ruși să își împrăștie resursele pentru a se apăra de acest pericol”, a explicat Watling.

Remarcile lui Reznikov vin într-un moment în care campania Rusiei de cucerire a estului Ucrainei înaintează cu greu spre atingerea obiectivului de „eliberare” a întreg Donbasului.

Un atac asupra unui bloc de locuințe din apropiere de Kramatorsk a provocat duminică moartea a cel puțin 24 de persoane, iar alte 9 victime au fost salvate de sub dărâmăturile rezultate în urma bombardamentelor, potrivit serviciilor de urgență din Ucraina.

La rândul său, guvernatorul regional al Harkovului a anuțat că trei persoane au murit și 31 au fost rănite după ce trupele ruse au bombardat o zonă rezidențială a orașului din estul Ucrainei.

Oleksii Reznikov a spus că recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia este „foarte necesară” din punct de vedere politic. Eliberarea acestor regiuni, în special cele cu ieșire la Marea Neagră, are și o importanță economică foarte mare pentru a permite reluarea livrărilor pe mare a grâului ucrainean.

Zelenski-armată
Politicienii din Occident i-au explicat conducerii de la Kiev și comandanților ucraineni că acum nu este momentul potrivit pentru a porni într-o contraofensivă de mare amploare. Foto: Profimedia Images

Occidentul spune că acum nu este momentul potrivit pentru un contraatac masiv al Ucrainei

Însă, adevărul este că o mare parte din armata și resursele Ucrainei sunt deja folosite în luptele neîntrerupte din regiunea Donbas, astfel încât se pune următoarea întrebare: Cât de pregătită este Ucraina să ducă la bun sfârșit o ofensivă majoră împotriva Rusiei în sudul țării în timp ce continuă să le țină piept rușilor în regiunile din est?

Politicienii din Occident i-au explicat conducerii de la Kiev și comandanților ucraineni că acum nu este momentul potrivit pentru a porni într-o contraofensivă de mare amploare, potrivit surselor BBC.

O astfel de operațiune ar putea fi bună pentru moral, dar ar putea foarte ușor să se împotmolească. Până acum, contraatacurile ucrianene din jurul orașelor Harkov și Herson s-au bucurat de un succes limitat, fiind nevoie de mai mult timp pentru reconstrucția armatei ucrainene.

Însăși invazia Rusiei în Ucraina a scos în evidență pericolele lansării unui război pe mai multe fronturi. „Operațiunea specială” a rușilor a eșuat în privința majorității obiectivelor pe care și le-au propus înainte de ziua de 24 februarie, singurele succese venind în zonele din sud-estul Ucrainei, acolo unde rușii au putut să își concentreze forțele pentru a-i copleși pe apărătorii ucraineni.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri