Ucraina, atacată cu 14 drone rusești și trei rachete. Rusia spune că își consolidează poziţiile în apropiere de Avdiivka şi Doneţk

Data publicării:
ucraina razboi 2
Război în Ucraina. Foto: Facebook/Armata ucraineană

Rusia a lansat 14 drone de atac şi un tir cu rachete asupra Ucrainei în cursul nopţii, iar sistemele de apărare aeriană au distrus nouă drone, precum şi trei rachete ghidate deasupra regiunilor Harkov şi Dnipropetrovsk, au anunţat luni forţele aeriene ucrainene. Pe de altă parte, Moscova susține că forţele sale îşi îmbunătăţesc poziţiile în apropiere de Avdiivka şi Doneţk, relatează Reuters.

Rusia a lansat în cursul nopţii de duminică spre luni şi două rachete S-300 luate de la sistemele de rachete antiaeriene şi o rachetă aer-sol Kh-31P, a precizat Ucraina. Kievul nu a spus ce s-a întâmplat cu rachetele şi dronele care nu au fost doborâte, dacă au atins ţinte sau au făcut victime, potrivit News.ro.

Duminică, Moscova a anunţat că forţele sale au ocupat poziţii mai avantajoase în apropiere de Avdiivka şi Doneţk, după ce Vladimir Putin a ordonat armatei să avanseze mai mult în Ucraina, după doi ani de război la scară largă.

Ucraina nu a menţionat nimic despre succesele ruseşti din regiunea Doneţk, punctul central al avansului lent al Moscovei în estul Ucrainei. Kievul a menţionat în schimb confruntări în jurul Avdiivka, capturată de forţele ruse săptămâna trecută, şi în alte zone disputate de luni de zile.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au respins forţele ucrainene în apropiere de Klişciivka, Dîliivka şi Kurdiumivka, sate aflate la sud de Bahmut, oraşul cucerit de trupele ruseşti în mai anul trecut, dar o zonă în care trupele ucrainene rămân active.

„În direcţia Doneţk, unităţile grupării de trupe sudice au îmbunătăţit situaţia de-a lungul liniei frontului şi au învins formaţiuni ale brigăzilor mecanizate 22, 28 şi 92 ale Forţelor Armate ale Ucrainei în zonele aşezărilor Kliţciivka, Dîliivka şi Kurdiumivka”, se arată în raportul rusesc.

„În direcţia Avdiivka, unităţile grupului de forţe Centru au ocupat linii şi poziţii mai avantajoase şi, de asemenea, au învins efective şi echipamente ale Brigăzii a 3-a de asalt a Forţelor Armate ale Ucrainei şi ale Brigăzii 107 de apărare aeriană”, precizează Moscova.

Ministerul rus a precizat că trupele sale au respins şapte contraatacuri ucrainene în zonă. Şaptezeci şi şapte de drone ucrainene au fost distruse, susţine ministerul rus.

Statul Major General al forţelor armate ucrainene, în raportul său de seară, a declarat că forţele Kievului au respins 18 atacuri în apropiere de Avdiivka. Acesta a precizat că cinci atacuri ruseşti au fost respinse în apropiere de Bahmut, referindu-se la Kliţciivka, Kurdiumivka şi alte localităţi.

Putin a declarat marţea trecută că trupele ruseşti vor înainta şi mai mult în Ucraina pentru a consolida succesul lor după căderea Avdiivka, unde a spus că trupele ucrainene au fugit în haos.

De-a lungul liniei de front de 1.000 km, trupele ruseşti se adăpostesc în spatele unor câmpuri largi de mine, patrulate de drone şi păzite de artilerie grea.

Rusia controlează puţin mai puţin de o cincime din teritoriul recunoscut la nivel internaţional ca fiind Ucraina.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri