Ucraina recunoaște „dreptul postum la reproducere” al militarilor care au murit pe front

Data publicării:
Military cadets stand near the graves of Ukrainian soldiers killed in the Russian-Ukrainian war and buried at the Lychakiv cemetery in Lviv
Conform lui Volodimir Zelenski, 31.000 de soldați ucraineni au murit în doi ani de război. Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat marţi o lege care le permite militarilor să-şi congeleze celulele reproducătoare astfel încât, în cazul decesului, să poată fi folosite pentru a avea urmaşi cu ajutorul tehnicilor de reproducere asistată, informează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Legislativul de la Kiev a votat la sfârşitul anului trecut această lege care le permite militarilor bărbaţi şi femei să-şi congeleze gratuit celulele reproducătoare (sperma şi ovocitele) înainte de a pleca pe front în războiul cu Rusia.

Dar una dintre dispoziţii impunea totuşi distrugerea celulelor în caz de deces, permiţând utilizarea acestora prin tehnici de reproducere asistată doar dacă militarii sufereau răni ce la afectau capacitatea de reproducere.

În cele din urmă, forma finală a legii autorizează conservarea gratuită a acestor prelevări timp de trei ani după deces, după care partenera soldatului sau partenerul femeii soldat va putea prelungi contra cost durata acestei stocări. Mai multe văduve ale militarilor ucraineni care şi-au congelat sperma înainte de a pleca pe front au cerut prin mai multe acţiuni publice acest amendament legislativ.

Aceasta a devenit o temă deosebit de sensibilă în Ucraina, ţară puternic îndoliată de războiul intrat în al treilea an.

Preşedintele Zelenski a susţinut pe 24 februarie, la doi ani de la declanşarea războiului, că pierderile armatei ucrainene au ajuns la circa 31.000 de soldaţi ucişi, fără a menţiona şi numărul răniţilor, primul bilanţ oficial al victimelor furnizat de Kiev, declaraţie după care Moscova a spus că „Zelenski minte”. Oficiali americani neprecizaţi au declarat publicaţiei New York Times în august anul trecut că până la acea vreme au murit circa 70.000 de soldaţi ucraineni şi între 100.000 şi 120.000 au fost răniţi.

Potrivit unui jurnalist francez, Emmanuel Grynszpan, care a fost de mai multe ori pe frontul din Ucraina, ultima dată recent, bilanţul comunicat de Zelenski ar fi corect doar în ce priveşte numărul deceselor "oficial documentate" şi nu include soldaţii dispăruţi, al căror număr ar fi de aproximativ încă 30.000, dintre care cei mai mulţi sunt de asemenea morţi. "O sursă apropiată serviciilor militare de informaţii (ucrainene) mi-a spus că estimările sunt în jurul a 60.000 de morţi. Cei 30.000 în plus sunt dispăruţi (potrivit sursei 90% sunt morţi, 10% sunt prizonieri în Rusia), precum şi mii de morţi neidentificaţi depuşi în morgi, în lipsa testelor ADN", a declarat jurnalistul francez într-un interviu publicat de Le Monde

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri