Ucraina: Toate statele să ceară Rusiei să înceteze „jocurile foamei”

Data publicării:
dmitro kuleba
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba cere comunității internaționale să facă presiuni asupra Rusiei pentru a se întoarce în acordul ce permite transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a reacționat sâmbătă după anunțul Moscovei că se retrage din acordul ce permite transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră și cere comunității internaționale să facă presiuni asupra Rusiei pentru a-și înceta „jocurile foamei” și a-și respecta din nou obligațiile.

Pe de altă parte, Kievul nu este surprins de anunțul Moscovei. Dmitro Kuleba spune că a avertizat că Rusia are de gând să distrugă inițiativa ce permite transportul cerealelor pe mare, iar acum Kremlinul se folosește de un „fals pretext” pentru a bloca coridorul.

„Am avertizat cu privire la planurile Rusiei de a distruge Inițiativa privind cerealele pe Marea Neagră. Acum, Moscova se folosește de un pretext fals pentru a bloca coridorul care asigură securitatea alimentară pentru milioane de oameni. Fac apel la toate statele să ceară Rusiei să-și înceteze jocurile foamei și să-și respecte din nou obligațiile”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură transportul pe Marea Neagră al cerealelor ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat în timpul dimineţii nave ruseşti în Crimeea și pe care Moscova îl atribuie ucrainenilor care ar fi fost ajutați de „experți britanici”.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, navele care au fost atacate participau, printre altele, la asigurarea securității coridorului pentru cereale. Deși armata rusă a acuzat forțele ucrainene că au lansat un atac concertat împotriva navelor rusești din golful Sevastopol, Moscova susține, pe de altă parte, că doar două nave au suferit „avarii minore”.

Analiștii se așteptau ca Moscova să găsească un pretext pentru o eventuală renegociere a acordului - care expiră în noiembrie -, în speranța că astfel va pune presiune pentru a obține ridicarea unor sancțiuni.

În urmă cu două săptămâni, Rusia semnala asta, punând condiții pentru a accepta continuarea înțelegerii prin care cerealele ucrainene sunt transportate pe Marea Neagră printr-un culoar special securizat și supervizat de ONU și Turcia. Astfel, un reprezentant al Moscovei i-a spus unui oficial de rang înalt al Națiunilor Unite că va accepta prelungirea acordului numai dacă Occidentul ridică din sancțiuni, pentru a facilita exporturile ruse de produse agricole și de îngrășăminte ale Rusiei. 

Și la începutul acestei luni Moscova amenințase că va renunţa la reînnoirea acordului, dacă cererile sale nu vor fi satisfăcute. Într-un interviu acordat Reuters, Ghennadi Gatilov, ambasador al Rusiei pe lângă Naţiunile Unite la Geneva, a declarat că Moscova a transmis o scrisoare secretarului general al ONU, Antonio Guterres, conţinând o listă de plângeri.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri