Ucraina: Vladimir Putin trimite echipe de lunetiști în Donbas, pentru a provoca armata ucraineană

Data actualizării: Data publicării:
President Vladimir Putin visits Patriot park
Președintele rus, Vladimir Putin, privește prin luneta unei arme de fabricație rusească. Foto: Profimedia Images

Ucraina a acuzat marți Rusia că desfășoară echipe de lunetiști și unități de tancuri în zona Donbas, gata de a trage în militarii ucraineni pentru a-i provoca pe aceștia să riposteze. Acuzațiile, făcute de ministrul ucrainean al apărării, vin chiar în ziua în care este programată o discuție în format video între președintele SUA, Joe Biden, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, informează Reuters.

„Inamicul a mărit numărul echipelor de lunetiști, gata pregătite să provoace pierderi în rândul forțelor noastre, să distrugă dispozitivele de supraveghere video și să ne provoace astfel pentru a răspunde cu foc împotriva lor”, a precizat, într-un comunicat de presă, oficialul ucrainean.

În acest moment, Rusia are masați în jur de 100.000 de militari la granița cu Ucraina. Trupele rusești ar avea capacitatea de a declanşa o invazie rapidă și dispun de suficiente muniții și combustibil pentru pentru a purta un război-fulger „blitzkrieg” de cel puţin 7-10 zile.

„Opțiunea nuclear-economică” a SUA: deconectarea Rusiei de la sistemul bancar internațional

Statele Unite iau în calcul o serie de sancțiuni economice împotriva Rusiei, în încercarea de a-l opri pe Vladimir Putin să declanșeze o invazie a Ucrainei.

„Opțiunea nucleară” a lui Joe Biden, din acest punct de vedere, ar fi deconectarea Rusiei de la sistemul de plăți internaționale SWIFT, folosit de băncile din întreaga lume, arată Reuters.

Sancțiunile ar putea viza direct principalele bănci ale Rusiei și ar face imposibilă convertirea rublelor în dolari sau alte valute externe. Alte sancțiuni, vizate de SUA și aliații săi europeni, ar viza Fondul de Investiții Directe al Moscovei.

Deocamată, americanii nu au decis dacă și când vor impune noi sancțiuni, iar administrația Biden este în discuții cu partenerii europeni - mulți dintre ei aflați în relații economice strânse cu Rusia - în căutarea unor acțiuni coordonate.

Pe lângă sancţiunile economice, SUA sunt pregătite să-şi sporească prezenţa militară în Europa de Est dacă Rusia atacă Ucraina, a declarat luni un înalt oficial de la Casa Albă.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri