Live Text Cel puțin doi oameni au murit după ce Rusia a bombardat din nou Zaporojie. Contraofensiva ucraineană este „dificilă”, spune Zelenski

Data actualizării: Data publicării:
ucraina razboi 2
Război în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării ucrainean
Din articol
Peste 11.000 de oameni vor fi evacuați din Harkov, pe fondul intensificării luptelor Canada se alătură SUA în extinderea sancțiunilor împotriva întreprinderilor și persoanelor fizice din Belarus Bilanțul atacului din Zaporojie, revizuit la doi morți Cel puţin trei persoane au fost ucise în bombardamente ruseşti asupra oraşului Zaporojie Bilanţul unui bombardament în Rusia, lângă frontiera cu Ucraina: un mort şi patru răniţi Ucraina susține că a lovit un post de comandă rusesc din orașul Nova Kahovka Groznîi şi Mariupol, două oraşe distruse de armata rusă, îşi anunţă înfrăţirea Alertă de raid aerian în toată Ucraina Șoigu trimite mai multe trupe în vest: Amenințarea NATO asupra Rusiei necesită un răspuns adecvat și rapid Contraofensiva este „dificilă”, spune Zelenski, în timp ce presiunea occidentală crește Armata ucraineană „nu confirmă” raidul pe râul Nipru Explozie uriașă la o uzină militară din regiunea Moscovei: cel puțin 45 de răniți Ucraina respinge atacurile rusești în estul țării, în timp ce luptele se intensifică Germania pregătește un nou lot de tancuri pentru Ucraina Ucrainenii ar fi efectuat un „raid” peste râul Nipru Șeful Consiliului de Apărare din Ucraina: Putin și Prigojin au fost mână în mână. Revolta Wagner - „o operațiune specială” Grupul Wagner ar putea „reveni pe front în favoarea” Rusiei Ucraina a eliberat peste 40 de mii de kilometri pătrați, de la începutul războiului, spun oficialii Adolescent ucis într-un atac rusesc, în Nikopol China laudă din nou reuniunea de la Jeddah, pe care Rusia a criticat-o Rusia a doborât două drone de luptă care vizau Moscova, spune primarul capitalei Zelenski: Pas cu pas facem ca eliberarea Crimeei să fie din ce în ce mai realizabilă şi mai bine gândită Crește bilanțul morților în urma atacului rusesc de la Pokrovsk Ucraina: Trei civili au fost ucişi şi alţi nouă răniţi în regiunea Harkov, afirmă un oficial Cele mai importante informații din ziua precedentă:

Suntem în ziua 532 a războiului pe scară largă declanșat de Rusia în Ucraina. Cel puţin două persoane au fost ucise miercuri în bombardamente ruseşti asupra oraşului Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. În acest timp, un bombardament asupra satului Gorkovski din regiunea rusă Belgorod, în apropiere de frontiera cu Ucraina, a ucis un civil şi a rănit alţi patru, a anunţat miercuri guvernatorul regiunii. De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris contraofensiva ca fiind „dificilă”, adăugând că Ucraina încă deține inițiativa.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Peste 11.000 de oameni vor fi evacuați din Harkov, pe fondul intensificării luptelor

ACTUALIZARE 23:35 Peste 11.000 de persoane din 53 de orașe și sate vor fi evacuate dintr-un oraș din regiunea Harkov, a anunțat guvernatorul ucrainean al zonei, potrivit Sky News.

În districtul Kupyansk, care se află în apropierea liniilor de front din Harkov, ar urma ca toți civilii să fie evacuați.

Luptele și atacurile de artilerie s-au intensificat în regiune în ultimele săptămâni.

„Inamicul a intensificat în mod semnificativ bombardamentele asupra așezărilor din apropierea liniei de front și continuă să terorizeze populația civilă, inclusiv cu ajutorul atacurilor aeriene. În aceste condiții, riscurile pentru viața și sănătatea civililor au crescut semnificativ”, a declarat Oleg Sinegubov pe Telegram.

600 de copii se numără printre cele aproximativ 11.000 de persoane afectate.

Canada se alătură SUA în extinderea sancțiunilor împotriva întreprinderilor și persoanelor fizice din Belarus

ACTUALIZARE 23:30 Canada s-a alăturat SUA în extinderea sancțiunilor împotriva entităților și persoanelor fizice din Belarus care au legătură cu regimul Lukașenko, potrivit Sky News.

Canada afirmă că ia măsuri suplimentare ca răspuns la presupusele încălcări ale drepturilor omului și la sprijinul acordat Rusiei în timpul războiului din Ucraina.

În prezent, a impus sancțiuni împotriva a nouă persoane și șapte entități, inclusiv oficiali guvernamentali, judecători, șeful televiziunii de stat din Belarus, ministrul Apărării din această țară, precum și firme de producție și tehnologie militară, a declarat guvernul canadian.

Statele Unite și-au anunțat propriul val de sancțiuni în cursul zilei de miercuri.

Bilanțul atacului din Zaporojie, revizuit la doi morți

ACTUALIZARE 23:20 Anterior, oficialii ucraineni au anunțat că trei persoane au fost ucise într-un atac cu rachete în orașul Zaporojie din sud-estul țării.

Ei au revizuit acum numărul morților la doi.

„Din fericire, o persoană a fost resuscitată”, a declarat ministrul de Interne Ihor Klymenko.

Cel puţin trei persoane au fost ucise în bombardamente ruseşti asupra oraşului Zaporojie

ACTUALIZARE 21:55 Cel puţin trei persoane au fost ucise miercuri în bombardamente ruseşti asupra oraşului Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-o postare pe Telegram, potrivit CNN.

„Zaporojie. Un alt atac al teroriştilor ruşi. Până în prezent, trei persoane au fost raportate ca fiind decedate. Condoleanţele mele familiilor. Operaţiunea de salvare este în curs de desfăşurare. Tuturor victimelor li se va acorda asistenţa necesară. Iar această crimă de război a Rusiei îşi va afla cu siguranţă pedeapsa. Iar răspunsul pentru teroriştii ruşi va fi în prima linie - datorită eroicilor noştri luptători”, a transmis Zelenski.

De asemenea, cel puţin şapte persoane au fost rănite în urma atacului, a declarat Iurii Malaşko, şeful administraţiei militare din regiunea Zaporojie, într-o postare pe Telegram. Oficialul a precizat că numărul celor răniţi „ar putea creşte, deoarece ferestrele din multe apartamente au fost sparte”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În atac au fost distruse o biserică şi mai multe magazine, a adăugat Malaşko.

La rândul său, agenţia de ştiri Interfax a citat oficiali numiţi de Rusia în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, care au declarat că patru civili au fost ucişi şi doi răniţi de bombardamente ucrainene în satul Trudove, situat la aproximativ 15 km est de oraşul Tokmak.

Bilanţul unui bombardament în Rusia, lângă frontiera cu Ucraina: un mort şi patru răniţi

ACTUALIZARE 19:30 Un bombardament asupra satului Gorkovski din regiunea rusă Belgorod, în apropiere de frontiera cu Ucraina, a ucis un civil şi a rănit alţi patru, a anunţat miercuri guvernatorul regiunii, citat de AFP, conform Agerpres. 

„Gorkovski a fost ţinta unor bombardamente ale forţelor ucrainene. Cinci obuze au explodat în centrul satului, lângă şcoală”, a scris pe Telegram guvernatorul Viaceslav Gladkov. El a precizat că printre răniţi se află şi o femeie.

Cu o zi în urmă, mai multe clădiri au fost avariate de un alt atac al artileriei ucrainene împotriva a două localităţi în regiunea rusă Briansk, de asemenea învecinată cu Ucraina. 

Autorităţile din Belgorod au anunţat anterior că au început să înarmeze unităţile de apărare teritorială pentru a asigura securitatea în zonele de graniţă.

Ucraina susține că a lovit un post de comandă rusesc din orașul Nova Kahovka

ACTUALIZARE 18:25 Kievul a afirmat miercuri că a lovit un post de comandă rusesc în orașul Nova Kakhovka, în timp ce armata ucraineană își intensifică activitatea în regiunea Herson din sudul țării, pe fondul unei contraofensive de amploare, relatează CNN.

Nova Kahovka este situat pe malul estic ocupat al râului Nipru, unde forțele ucrainene ar fi efectuat marți un raid. Kievul a refuzat să confirme rapoartele privind operațiunea.

„În jurul orei 10:00 (ora locală), Forțele Armate ale Ucrainei au lovit un post de comandă al armatei ruse în Nova Kahovka, ocupată temporar”, a declarat Departamentul de comunicare strategică al Forțelor Armate ale Ucrainei pe Telegram.

Groznîi şi Mariupol, două oraşe distruse de armata rusă, îşi anunţă înfrăţirea

ACTUALIZARE 18:20 Capitala cecenă Groznîi şi portul ucrainean Mariupol (Doneţk), două oraşe distruse de armata rusă în 1994-1995 şi, respectiv, în 2022, şi-au anunţat miercuri înfrăţirea, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

"Groznîi şi Mariupol sunt oraşe înfrăţite. Datorită eforturilor trupelor ruse, Mariupol a fost eliberat de ameninţarea naţionalistă. Războinicii ceceni au luptat în prima linie apărând fiecare stradă de criminalii ucraineni şi de NATO", a scris liderul cecen, Ramzan Kadîrov, pe Telegram.

Acordul în cauză a fost semnat de primarul din Groznîi, Has-Magomed Kadîrov, şi de şeful administraţiei impuse de Moscova la Mariupol, Oleg Morgun.

Documentul, semnat în cadrul vizitei primarului cecen în oraşul de la Marea Azov, include un angajament de cooperare în domeniile economic şi comercial, social, ştiinţific şi cultural.

Guvernatorul interimar al Doneţkului, Denis Puşilin, a subliniat că experienţa Ceceniei în depăşirea consecinţelor războiului este deja aplicată în regiune, fie că este vorba de reconstrucţia diferitelor localităţi afectate, fie de amenajarea de drumuri şi alte infrastructuri.

Potrivit autorităţilor ucrainene, Mariupol a fost distrus în proporţie de 90% în timpul asediului brutal al Rusiei, care s-a încheiat cu capturarea oraşului în mai 2022, la care au participat şi unităţi cecene.

Cucerirea Mariupolului a permis Moscovei să înceapă amenajarea coridorului terestru între Donbas şi peninsula Crimeea anexată.

Groznîi a suferit, de asemenea, daune uriaşe în primul şi în al doilea război desfăşurate în republica din Caucaz după căderea URSS, în special în timpul asaltului rusesc asupra oraşului în iarna 1994-1995.

Alertă de raid aerian în toată Ucraina

ACTUALIZARE 16:30 În ultimele momente, au fost declanșate alerte de raid aerian în toată Ucraina.

„Avertisment! În toată Ucraina este pericol de atacuri cu rachete”, spune forțele aeriene ale țării. „Avioane MiG-31K decolează de pe aerodromul Savaslieka. Nu ignorați alerta aeriană.”

MiG-31K este un avion supersonic folosit de forțele aeriene ruse și este unul dintre cele mai rapide avioane de luptă din lume.

Aerodromul din care ar fi pornit se află în Nijni Novgorod - un oraș mare din vestul Rusiei.

Șoigu trimite mai multe trupe în vest: Amenințarea NATO asupra Rusiei necesită un răspuns adecvat și rapid

ACTUALIZARE 16:20 Rusia îşi va consolida forţele la graniţele sale vestice, după aderarea Finlandei la NATO, a declarat, miercuri, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, la reuniunea consiliului de conducere al Ministerului, în care a subliniat că „ameninţările la adresa securităţii militare a Rusiei necesită un răspuns adecvat şi în timp util”, relatează Reuters.

„Occidentul colectiv duce un război prin procură împotriva Rusiei”, a declarat Şoigu subliniind „sprijinul său fără precedent” pentru Ucraina prin furnizarea de armament în valoare de zeci de miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul să respingă forţele ruseşti.

Contraofensiva este „dificilă”, spune Zelenski, în timp ce presiunea occidentală crește

ACTUALIZARE 15:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris contraofensiva ca fiind „dificilă”, adăugând că Ucraina încă deține inițiativa.

„Contraofensiva este complexă. Poate că se desfășoară mai lent decât și-ar dori unii”, a spus el într-un interviu acordat presei din America Latină, potrivit Kyiv Independent.

Cu toate acestea, Zelenski spune că contraofensiva în curs înseamnă că armata continuă să avanseze și nu se retrage.

„Acesta este un lucru pozitiv. Inițiativa se află în mâinile Ucrainei”, a spus Zelenski.

Contraofensiva ucraineană este în desfășurare în cel puțin trei direcții în sud-vestul și estul Ucrainei de la începutul lunii iulie.

ucraina razboi 2
Război în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării ucrainean

Forțele ucrainene au recuperat mai multe așezări în timpul fazei inițiale și au desfășurat trupe și echipamente suplimentare antrenate de Vest pe linia frontului la sfârșitul lunii iulie pentru a-și consolida operațiunile de luptă.

Pe 8 august, CNN a scris, citând oficiali americani și occidentali, că așteptările inițiale „nerealiste” ale Occidentului cu privire la contraofensiva Ucrainei contribuie la presiunea tot mai mare asupra Kievului pentru a începe negocierile de pace cu Rusia, chiar și cu prețul concesiilor teritoriale.

Armata ucraineană „nu confirmă” raidul pe râul Nipru

ACTUALIZARE 14:50 Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că armata „nu a confirmat” rapoartele conform cărora forțele ucrainene au efectuat un raid pe malul de est ocupat al râului Nipru din regiunea Herson.

„Sursa originală a acestor informații au fost rușii. Și apoi această informație a fost răspândită”, a spus Maliar într-un interviu televizat. „Acestea sunt legile dezvoltării rețelelor sociale, nimic nu poate fi oprit. Dar până acum, Statul Major nu a confirmat acest lucru.”

Pe 8 august, un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) spunea că forțele ucrainene păreau să fi trecut râul Nipru în poziții ocupate de ruși în Oblastul Herson.

Explozie uriașă la o uzină militară din regiunea Moscovei: cel puțin 45 de răniți

ACTUALIZARE 14:20 45 de oameni au fost răniți după ce a sărit în aer o uzină de lângă Moscova. Presa rusă a spus că au explodat artificii. Dar imaginile surprinse acolo contrazic teoria. În uzină erau produse echipamente de care au disperată nevoie tancurile rusești.

Explozia a avut loc în curtea uneia dintre cele mai importante fabrici de dispozitive optice pentru armata rusă. Suflul a spart geamurile a zeci de blocuri aflate în jur. Alarmele mașinilor au început să sune. Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede o minge de foc, apoi o ciupercă de fum gri, care se ridică în aer. Experți care au văzut aceste imagini au spus că nu a fost vorba de explozia unei depozit de artificii, așa cum zic autoritățile ruse.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ucraina respinge atacurile rusești în estul țării, în timp ce luptele se intensifică

ACTUALIZARE 14:20 Armata ucraineană a declarat miercuri că a reuşit să respingă cu succes atacurile ruseşti în regiunile din estul ţării pe fondul unor lupte grele, relatează dpa.

Au avut loc peste 30 de lupte în ultimele 24 de ore, a indicat purtătorul de cuvânt al Statului Major General, Andrii Kovalev, într-un comunicat, în care a remarcat că „luptele sunt deosebit de intense”.

Kovalev a remarcat înaintarea trupelor ruse în apropierea satului Sînkivka, la aproximativ 10 kilometri de oraşul Kupiansk în regiunea Harkov, care a fost eliberat de ucraineni anul trecut.

Invadatorii ruşi au ales zona Kupiansk ca principală direcţie pentru ofensiva lor, creând o grupare ofensivă din opt detaşamente de asalt „Ştorm-Z”; luptele de aici deosebit de intense, unele poziţii trec dintr-o parte în alta de mai multe ori în intervale scurte de timp, a declarat miercuri pentru Ukrainska Pravda generalul Oleksandr Sîrski, comandantul trupelor terestre ucrainene.

Ruşii au concentrat trupe pentru o înaintare majoră în direcţia Kupiansk, dar apărarea noastră este puternică, a mai spus Sîrski, la o zi după ce a efectuat o vizită la trupele din această zonă, unde a discutat cu comandanţii viitoarele acţiuni.

Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Maliar afirmase luni că trupele ruse şi-au intensificat tirurile în estul Ucrainei, încercând să recupereze poziţiile pierdute toamna trecută în zona Harkov.

Potrivit lui Kovalev, forţele ucrainene îşi continuă eforturile ofensive în direcţia Zaporojie (sud) şi Doneţk (est), dar nu a oferit informaţii concrete despre eventualele câştiguri pe teren.

Rusia a lansat o invazie pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, în cel mai devastator război în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Cu două luni în urmă, Ucraina a început o contraofensivă pentru eliberarea teritoriilor ocupate, dar fără progrese majore din cauza liniilor defensive multistratificate ale trupelor ruse, cu reţele de tranşee şi câmpuri de mine.

Germania pregătește un nou lot de tancuri pentru Ucraina

ACTUALIZARE 13:45 Producătorul german de armament Rheinmetall pregăteşte un nou transport de tancuri de luptă de tipul Leopard pentru Ucraina, potrivit cotidianului economic Handelsblatt, care citează surse din domeniu, informează miercuri dpa, citată de Agerpres.

În acest scop, compania a achiziţionat circa 50 de tancuri de tip mai vechi Leopard 1 de la compania belgiană OIP Land Systems, a relatat ziarul.

Directorul executiv al OIP Land Systems, Freddy Versluys, a declarat pentru ziarul britanic The Guardian că a vândut aproape 50 de tancuri unui alt guvern european, pe care nu a dorit să-l numească din cauza unei clauze de confidenţialitate. De asemenea, el a spus că nu poate dezvălui nici preţul tranzacţiei.

Versluys a apreciat că ar putea dura până la şase luni până când aceste tancuri vor ajunge pe câmpul de luptă în Ucraina.

Handelsblatt a relatat că tancurile urmează acum să fie reechipate pentru efortul de război în Ucraina în sediile germane ale companiei Rheinmetall Group din Dusseldorf.

Aproximativ 30 din cele 50 de vehicule vor fi livrate, a precizat publicaţia germană.

Ucrainenii ar fi efectuat un „raid” peste râul Nipru

ACTUALIZARE 12:30 Forțele ucrainene par să fi efectuat un „raid limitat” peste râul Nipru, a declarat un important grup de reflecție american. Trupele au debarcat pe malul estic al provinciei Herson, în sudul Ucrainei, dar nu este clar dacă au stabilit o „prezență durabilă”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Sky News.

Ieri, bloggeri militari ruși au declarat că forțele ucrainene au debarcat cu până la șapte bărci, fiecare transportând aproximativ șase-șapte persoane, în așezarea Kozachi Laheri și au străpuns liniile de apărare rusești.

raid nipru
Raid ucrainean peste râul Nipru. Foto: Captură video

Șeful instalat de ruși la Herson, Vladimir Saldo, a minimalizat aceste informații, susținând că focul de artilerie și a respins bărcile și că nu existau trupe ucrainene în zonă.

Datele NASA Fire Information for Resource Management System (FIRMS) din ultimele 24 de ore par să confirme că a existat „o luptă semnificativă, probabil precedată sau însoțită de focuri de artilerie”, a scris ISW.

Șeful Consiliului de Apărare din Ucraina: Putin și Prigojin au fost mână în mână. Revolta Wagner - „o operațiune specială”

ACTUALIZARE 12:20 Revolta din iunie condusă de Evgheni Prigojin și compania sa militară privată Wagner a fost o „operațiune specială” coordonată cu dictatorul rus Vladimir Putin, a declarat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, potrivit presei ucrainene.

„Astăzi putem spune deja că a fost o operațiune specială coordonată cu Putin pentru a-i demasca pe acei generali care nu i-au fost în totalitate loiali lui Putin și anturajului său”, a spus Danilov.

Citește continuarea AICI.

Grupul Wagner ar putea „reveni pe front în favoarea” Rusiei

ACTUALIZARE 11:55 Grupul Wagner ar putea „reveni pe front în favoarea” Rusiei, a declarat un fost comandant al Marii Britanii, potrivit Sky News.

Luni au apărut informații conform cărora mercenarii construiesc tabere cu corturi pentru a găzdui aproximativ 1.000 de luptători pe aerodromul Zyabrovka din Belarus, la aproximativ 24 de kilometri de granița cu Ucraina.

Centrul Național de Rezistență Ucrainean a susținut că tabăra va fi folosită pentru „activități subversive” în regiunea Cernihiv, o zonă care rămâne sub controlul Ucrainei.

Șeful mercenarilor, Evgheni Prigojin, a fost exilat în Belarus în iunie, după ce a declanșat o rebeliune armată împotriva liderului militar al Rusiei la Moscova.

Generalul Sir Richard Barrons a spus că grupul reprezintă un „instrument foarte puternic” pentru guvernul rus, dar numai dacă poate fi „folosit” în mod corespunzător. „S-ar putea să revină în favoarea Rusiei, iar dacă se întâmplă asta, nu va fi ceva neașteptat”, spune generalul britanic.

Ucraina a eliberat peste 40 de mii de kilometri pătrați, de la începutul războiului, spun oficialii

ACTUALIZARE 11: 20 Ucraina a eliberat peste 40.000 km² de teritoriu de la începutul invaziei Rusiei, a transmis Biroul ucrainean pentru Comunicații Strategice, potrivit Sky News.

În ultimele două luni, Ucraina a raportat că a recâștigat teren, în special de-a lungul fronturilor de est și de sud.

În urmă cu două săptămâni, președintele Volodimir Zelenski a spus că satul Staromaiorske din Donețk a fost eliberat.

Cum arată ultima situație teritorială, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului:

harta teritorii recup0erate
Sursă foto: Institutul pentru Studiul Războiului

Adolescent ucis într-un atac rusesc, în Nikopol

ACTUALIZARE 10:50 Un băiat de 18 ani a fost ucis și trei bărbați au fost răniți într-un atac rusesc împotriva Nikopolului, a anunțat Procuratura Generală a Ucrainei, potrivit Sky News.

O biserică, case private, clădiri agricole, mașini, linii electrice și conducte de gaz au fost avariate în atac. „Se iau măsuri prioritare pentru remedierea crimelor comise de armata țării agresoare”, a transmis biroul pe Telegram.

Nikopol se află în sudul Ucrainei, pe malul drept al râului Nipro și a fost bombardat în mod repetat de trupele ruse.

China laudă din nou reuniunea de la Jeddah, pe care Rusia a criticat-o

ACTUALIZARE 9:53 Reuniunea diplomatică pentru găsirea unei soluții de pace în războiul din Ucraina, desfășurată în Arabia Saudită, la Jeddah, la care a participat și un reprezentant chinez, „a contribuit la consolidarea consensului pentru găsirea unei soluții politice”, a transmis diplomația chineză.

Reuniunea de la Jeddah a avut loc în spatele uşilor închise şi în condiţii de discreţie totală cu privire la conţinutul discuţiilor, la fel ca în cazul celei precedente de la Copenhaga, reunind nu numai înalţi oficiali din ţările occidentale, ci şi din state considerate apropiate Rusiei, cum ar fi India, Brazilia, dar și China.

„Reprezentantul guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, a avut ample contacte şi a comunicat cu toate părţile pentru găsirea unei soluţii politice la criza din Ucraina. El a ascultat opiniile şi propunerile tuturor şi a lucrat pentru un consens mai mare pentru o soluţie politică la criza în Ucraina”, precizează diplomația chineză

Potrivit regimului de la Beijing, „rolul pozitiv al Chinei în facilitarea negocierilor de pace a fost pe deplin recunoscut” în cadrul acestei reuniuni.

„China va continua să consolideze dialogul pe baza propunerii sale de pace în 12 puncte pentru o «soluţie politică»”, adaugă nota, fără a intra în detalii.

Potrivit unor diplomaţi occidentali, este posibil ca oraşul Jeddah să fi fost ales ca loc de desfăşurare a reuniunii cu scopul de a încuraja China să participe la întâlnire, având în vedere că regimul chinez are relaţii bune cu cel saudit.

Li a recunoscut, în iunie, „dificultăţile” în a face ca Ucraina şi Rusia să înceapă negocierile de pace şi a insistat că China este „pregătită să facă tot ce este necesar” pentru a promova astfel de discuţii.

Rusia a doborât două drone de luptă care vizau Moscova, spune primarul capitalei

ACTUALIZARE 08:45 Apărarea antiaeriană rusă a doborât două drone de luptă care se îndreptau spre Moscova, a anunţat primarul capitalei ruse miercuri dimineaţa, pe fondul creşterii numărului de astfel de atacuri care vizează capitala rusă, relatează The Guardian.

„S-a constatat încercarea a două drone de luptă de a intra în oraş. Ambele au fost doborâte de apărarea aeriană. Una în zona Domodedovo (la sud de capitală, nr.red), a doua în zona autostrăzii Minsk”, la vest de Moscova, a indicat Serghei Sobyanin pe Telegram, fără a da informaţii despre originea atacului.

„În acest moment, nu sunt informaţii privind victime” legate de căderea aparatelor doborâte, a adăugat el, precizând că serviciile de urgenţă se află la faţa locului.

Atacurile cu drone ucrainene s-au multiplicat în ultimele săptămâni pe teritoriul Rusiei, vizând adesea Moscova şi peninsula Crimeea anexată.

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă ucraineană în regiunea Kaluga, la mai puţin de 200 km sud-vest de Moscova, după ce a distrus alte şapte joia trecută în aceeaşi regiune. Duminică, primarul capitalei a anunţat că o dronă care viza capitala a fost doborâtă de forţele de apărare aeriană.

Potrivit autorităţilor locale, Moscova a fost vizată de mai multe atacuri cu drone săptămâna trecută, între care unul care a deteriorat o clădire de birouri în principalul cartier de afaceri, vizat de două ori în decurs de câteva zile.

Zelenski: Pas cu pas facem ca eliberarea Crimeei să fie din ce în ce mai realizabilă şi mai bine gândită

ACTUALIZARE 08:15 Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit din nou despre eliberarea Crimeei, marţi seara, deși sunt tot mai multe semnale că operaţiunile contraofensive pe care Ucraina le-a iniţiat luna trecută nu dau rezultatul scontat. Pas cu pas, facem ca eliberarea Crimeei să fie din ce în ce mai realizabilă şi mai bine gândită”, spune Zelenski.

Platforma Crimeea este un cadru de discuţii lansat de Kiev în vara anului 2021, cu câteva luni înainte de invazia rusă, prin care participanţii discută despre securitatea la Marea Neagră, pornind de la principiul nerecunoaşterii anexării ilegale a Crimeei de către Rusia. România s-a alăturat încă de la început Platformei Crimeea, care a fost lansată pentru a marca împlinirea a 30 de ani de independenţă a Ucrainei.

„Astăzi, am avut, de asemenea, o întâlnire pe tema politicii noastre de recâştigare a teritoriilor - în special în ceea ce priveşte Crimeea şi reintegrarea acesteia (la Ucraina)”, a anunţat Zelenski. „Este evident că, după ce Crimeea va fi eliberată de sub ocupaţie, acolo vor reveni oportunităţile economice, securitatea personală a oamenilor şi un sentiment de libertate reală, care nu a mai existat din 2014. Dar toate acestea nu ar trebui să fie doar abstracte - fiecare detaliu al dez-ocupării Crimeei ar trebui să aibă o semnificaţie specifică. Cum anume revine viaţa normală. Ce anume înseamnă acest lucru pentru Crimeea şi pentru tot poporul nostru. Acest lucru ar trebui să fie clar pentru toată lumea. Pas cu pas, facem ca eliberarea Crimeei să fie din ce în ce mai realizabilă şi mai bine gândită”, a transmis Volodimir Zelenski.

Crește bilanțul morților în urma atacului rusesc de la Pokrovsk

ACTUALIZARE 07:45 Președintele Volodimir Zelenski a spus, marți seara, că a crescut numărul morților în urma atacului de la Pokrovsk, în Doneţk, unde ruşii au lovit de două ori la rând acelaşi obiectiv civil, provocând victime inclusiv în rândul salvatorilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„În această după-amiază, operaţiunile de salvare din Pokrovsk, regiunea Doneţk, au fost finalizate după atacul cu rachete de ieri al teroriştilor ruşi. Nouă persoane au fost ucise. Condoleanţele mele familiilor şi prietenilor. 82 de persoane au fost rănite. Tuturor li se acordă asistenţa necesară. Printre răniţi se află doi copii, ambii băieţi. Unul dintre ei este în stare gravă. Numele lui este Nikita, are doar 11 ani şi este elev în clasa a VI-a. Le doresc însănătoşire grabnică tuturor celor afectaţi de această ultimă ticăloşie rusească. Au fost mai multe lovituri cu rachete. A doua lovitură a avut loc când a început operaţiunea de salvare. Aceasta a fost o decizie deliberată a teroriştilor de a provoca cât mai multă durere şi daune. Iar Rusia va purta responsabilitatea maximă pentru acest lucru - indiferent de evoluţia evenimentelor, trebuie să existe sentinţe împotriva teroriştilor”, a spus Zelenski.

El şi-a informat compatrioţii că a vorbit în cursul zilei cu premierul olandez Mark Rutte şi a spus în context că Ucraina se pregăteşte să-şi consolideze aviaţia cu avioane moderne, iar Olanda poate deveni „un lider în problema F-16 pentru Ucraina”.

„Am discutat în detaliu despre cum să ne întărim soldaţii de pe linia frontului şi să asigurăm mai multă securitate oraşelor şi satelor noastre, întregului nostru teritoriu. Pregătim noi pachete de apărare şi îi sunt recunoscător lui Mark personal şi tuturor celor din Olanda - fiecăruia dintre cei care sunt alături de Ucraina. Ne pregătim să ne consolidăm aviaţia cu avioane moderne, iar Olanda este cea care poate deveni un lider în problema F-16 pentru Ucraina”, a spus Zelenski.

El a reamintit că Olanda s-a alăturat declaraţiei G7 privind garanţiile de securitate pentru Ucraina şi a discutat cu premierul Rutte despre modul în care aceste garanţii pot fi detaliate la nivel bilateral. „În plus, l-am invitat pe Mark, prim-ministrul, să ia parte la summitul Platformei noastre pentru Crimeea, care va avea loc la 23 august”, a anunţat Zelenski.

Ucraina: Trei civili au fost ucişi şi alţi nouă răniţi în regiunea Harkov, afirmă un oficial

ACTUALIZARE 07:20 Trei civili au murit şi alţi nouă au fost răniţi în regiunea Harkov din Ucraina, după ce rachete ruseşti au lovit un sat din apropiere de Kupiansk, a afirmat Procuratura regională, conform CNN.

Iniţial, ruşii au lovit satul Kruhliakivka din districtul Kupiansk cu patru bombe aeriene ghidate, luni.

„Până la ora 1.18 p.m., numărul morţilor a crescut la trei: o femeie de 45 de ani şi doi bărbaţi au fost ucişi”, a afirmat instituţia, marţi, pe Telegram.

Potrivit acesteia, când ofiţerii de aplicare a legii şi echipele Serviciului de Stat pentru Urgenţe au sosit la locul atacului, ruşii au tras din nou spre stat cu rachete de artilerie cu lansare multiplă. Ca urmare, doi poliţişti în vârstă de 21 şi 24 de ani şi doi salvatori de 22 şi 26 de ani au fost răniţi.

Mai multe clădiri rezidenţiale au fost avariate şi parţial distruse în urma loviturilor.

Andrii Besedin, şeful administraţie militare din oraşul Kupiansk, le-a cerut locuitorilor să evacueze copii şi persoane cu mobilitate limitată, în urma intensficării bombardamentelor ruseşti în zonă.

Cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Energoatom: Centralele nucleare vor fi la capacitate deplină pentru iarnă
  • Ucraina îşi numără victimele la Pokrovsk, Rusia afirmă că a lovit acolo o ţintă militară
  • Kievul spune că forțele sale au avansat pe frontul din sud
  • Tehnică românească pe frontul din Ucraina
  • Ucraina primește 50 de tancuri Leopard de la un donator misterios
  • Ucraina susține că a dejucat o tentativă a hackerilor ruși de a intra în serverele forțelor armate
  • Noi îngrijorări la granița NATO. Belarus a început exerciții militare în apropiere de „coridorul Suwalki”
  • CNN: Oficialii occidentali au evaluări din ce în ce mai sumbre pentru contraofensiva Ucrainei. „E cel mai dificil moment al războiului”
  • Marea Britanie impune noi sancțiuni legate de războiul Rusiei în Ucraina
  • Rușii spun că au lovit un post de comandă în Pokrovsk. Imaginile arată blocul distrus de atacul cu rachete
  • Rușii au rescris manualele de istorie în timp record, ca să fie siguri că elevii nu vor avea nicio șansă să afle adevărul despre război
  • Ucraina își evacuează cu drona răniții. Nicio țară nu a mai făcut asta până acum
  • Medvedev compară războiul din Ucraina cu invazia rusă din Georgia: „La fel ca în august 2008, inamicii noştri vor fi striviţi”
  • Ucraina salută rezultatele summitului din Arabia Saudită
  • Un preot ortodox din Ucraina a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru că a sprijinit invazia rusă
  • 7 morți într-un atac în Donețk

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri