UE intenționează să se doteze cu un „scut cibernetic”, anunță comisarul Thierry Breton. Ce presupune proiectul de un miliard de euro

Data publicării:
Anonymous hooded hacker, flag of European Union, binary code - cyber attack concept
UE intenționează să se doteze cu un „scut cibernetic”, anunță comisarul Thierry Breton. Foto: Profimedia Images

Confruntată cu creşterea numărului de atacuri cibernetice, în special odată cu războiul din Ucraina, Europa vrea să se doteze cu un "scut cibernetic", un proiect în valoare de peste un miliard de euro, a anunţat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-un interviu, miercuri, pentru Les Echos, transmite AFP. 

"Ambiţia noastră este de a crea un "scut cibernetic european" care va permite o mult mai bună detectare a atacurilor în amonte. În prezent, pot trece până la 190 de zile între începutul răspândirii unui malware şi declanşarea unui atac", a subliniat Breton. 

Investiţia se va ridica la "mai mult de 1 miliard de euro, din care două treimi vor fi finanţate de Europa", a precizat oficialul, adăugând că el va prezenta, pe 18 aprilie, un regulament european, "Cyber Solidarity Act". 

Cu ocazia Forumului internaţional pentru securitate cibernetică (FIC), care se deschide miercuri la Lille, comisarul a anunţat construcţia, începând din 2024, a mai multor "centre operaţionale de securitate" pentru a consolida securitatea cibernetică a statelor membre, notează Agerpres.

"Odată cu războiul din Ucraina, atacurile cibernetice au crescut anul trecut cu 140% în Europa. În acest context, punerea în comun şi coordonarea forţelor noastre la nivel european devin mai necesare ca oricând deoarece ameninţarea se va extinde", a subliniat el. 

"Ca din întâmplare", aceste activităţi se intensifică asupra ţărilor care trimit arme Ucrainei, a adăugat Breton într-un interviu pentru LCI miercuri dimineaţa. 

Noul regulament va încuraja ţările vizate să adopte acţiuni ofensive imediat ce un atac poate fi atribuit. Uniunea Europeană s-a dotat deja cu un arsenal legislativ, precum "Cyber Resilience Act", document anunţat la finalul anului trecut, care stabileşte reguli comune privind obiectele conectate, sau directiva NIS 2, prevăzută pentru 2024, care impune noi obligaţii în materie de securitate pentru companii.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri