Ambasada României la Paris, gazdă a unei prime întâlniri a lui Emmanuel Macron cu ambasadorii UE

Data actualizării: Data publicării:
luca niculescu emmanuel macron

Președintele ales al Franței, Emmanuel Macron, va ține minte, probabil, că prima ocazie de a vorbi cu toți ambasadorii Uniunii Europene la Paris a avut-o grație unei întâlniri organizate în urmă cu câteva săptămâni de Ambasada României.

Ambasadorul Luca Niculescu a dezvăluit la Digi24 că l-a avut ca invitat pe noul președinte al Franței, în urmă cu câteva săptămâni, la o discuție organizată de ambasadă. „Ambasadorii, ca şi jurnaliştii, încearcă să aibă informații de la sursă. Fiecare încercăm să invităm protagoniştii vieţii politice. Ce protagoniști mai buni aveai decât cei care candidau sau pe apropiaţii acestora? Ne-am bucurat că a acceptat invitația. A fost un dejun-dezbatere cu toţi ambasadorii UE”, a precizat Luca Niculescu. „Am făcut-o într-un moment în care se împlineau 60 de ani de la Tratatul de la Roma, într-un an în care România sărbătorește 10 ani de la aderarea la UE. (...) Faptul că ai 30 şi ceva de ambasadori, pentru că am invitat şi Norvegia, Elveţia, care nu sunt neapărat în UE, dar împărtăşesc spiritul european, faptul că ne-am regăsit alături de un candidat în reşedinţa unei ţări nou intrate în UE n-a putut decât să ne bucure”, spune Luca Niculescu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El a arătat că Emmanuel Macron nu a avut o altă întâlnire cu ambasadorii în afară de cea de la Ambasada României. „Un candidat la alegerile din Franța nu are prea mult timp să se întâlnească cu corpul diplomatic. A fost încă o dovadă privind angajamentul său proeuropean”, a subliniat ambasadorul român în Franța.

Nu a fost singurul politician francez implicat în campania prezidențială invitat de Ambasada României, a punctat Luca Niculescu. „L-am avut invitat și pe Bruno Le Mer, care era predestinat să fie ministru de externe, dacă Francois Fillon câștiga. Și alți ambasadori au organizat alte reuniuni cu alți actori politici”, a subliniat șeful misiunii diplomatice române.

Luca Niculescu a comentat importanța alegerii lui Emmanuel Macron în actualul context european, dar a evidențiat și dificultățile care îl așteaptă: „Este un nou preşedinte pentru Franţa, o nouă speranţă pentru Europa, pentru că toată campania lui a fost dusă în acest spirit proeuropean. A fost o campanie atipică. Dar e o victorie foarte clară. A câştigat deschiderea, în defavoarea protecţionismului. A câştigat programul proeuropean. Urmează o perioadă şi mai grea, în care trebuie să facă ceea ce a promis. Urmează alegerile legislative, în care va fi conturată majoritatea cu care va guverna Macron”, a spus Luca Niculescu.

Clivajele clasice parcă nu-şi mai găsesc locul în această lume nouă. Nu mai vorbim de stânga şi de dreapta şi vedem că alegerea se face între izolare şi deschidere. Cei care vor izolarea nu sunt de condamnat. Schimbările sunt atât de rapide, încât reflexul multora e de a se retrage. Dar Europa trebuie să găsească soluții”, a continuat ambasadorul României.

El se declară optimist și a subliniat că România va avea o contribuție la această soluție și va menține în continuare o relație specială cu Franța:

Sunt convins că Franța şi alte ţări care împărtăşesc sentimentul european vor contribui la aceasta. România e una dintre ele. Au valori comune, o tradiţie mare a relațiilor. Vom profita de anii care vor veni pentru a întări relațiile şi pentru că vom avea în curând un sezon cultural comun. Cum spunea Jean Monnet, prin acea frază - pe care nu se ştie dacă a spus-o, dar sună frumos: Dacă ar fi să reîncep proiectul european, l-aş începe prin cultură. Franța şi România vor face exerciţii culturale intense în perioada următoare”, a punctat ambasadorul României la Paris într-o intervenție la Digi24.

Galerie foto. Emmanuel Macron, la Ambasada României la Paris:

dineu macron ambasada romaniei
dineu macron ambasada romaniei

Citiți și: Franța are un nou președinte. Macron: Voi apăra Franța, voi apăra Europa!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri