Alegerile din Kosovo, marcate de violenţe. Naţionaliştii sârbi au încercat să-i intimideze pe alegători

Data publicării:
kosovo-2

Primele imagini după atac au fost filmate cu telefonul mobil de unul dintre membrii comisiei electorale.

„Au zdrobit urnele, au aruncat buletinele de vot, i-au insultat pe membrii comisiei, iar o femeie în vârstă a fost grav rănită, pentru că au lovit-o cu un scaun”, a povestit Krstimir Pantic, candidat sârb la primăria din Kosovska Mitrovița.

Din cauza violenţelor, observatorii OSCE s-au retras, iar scrutinul a fost întrerupt, la trei secţii de votare din Kosovska Mitroviţa.

Şi în alte locuri din nordul Kosovo, naţionaliştii sârbi au încercat să-i intimideze pe oameni, ca să nu se prezinte la urne. În plus, în aproape toate secţiile au fost probleme tehnice.

Pentru cei 40.000 de sârbi din nordul provinciei Kosovo, alegerile au fost primele la care au luat parte după ce regiunea şi-a declarat independenţa, în 2008.

Prezenţa la urne a fost însă foarte redusă. Mulţi etnici sârbi au considerat că participarea la scrutin ar însemna o trădare, deoarece ar legitima independenţa Kosovo.

Belgradul a încurajat însă, în premieră, participarea sârbilor din Kosovo la un scrutin organizat de Priştina. Şi asta deoarece Serbia vrea o normalizare a relaţiilor cu Kosovo, pentru a putea începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri