Armata ucraineană a lansat o "operaţiune antiteroristă" pe aeroportul din Doneţk

Data publicării:
Donetk

ACTUALIZARE 17:59

Armata ucraineană a anunţat că a lansat luni o "operaţiune antiteroristă" la aeroportul de la Doneţk, aflat începând de luni dimineaţa sub controlul unor insurgenţi proruşi, a declarat un purtător de cuvânt al celulei regionale însărcinate cu operaţiunea pentru AFP, citat de Mediafax.

„Operaţiunea a fost lansată la ora 13.00 (13.00, ora României), a declarat purtătorul de cuvânt.

Mai multe avioane ucrainene de luptă de tip Suhoi-25 şi Mig-29 participă la operaţiune.

"Militari sunt paraşutaţi în acest moment din elicoptere (de tip) Mi-8 şi sunt pe cale să cureţe teritoriul", a declarat sursa citată.

Un purtător de cuvânt al forţelor ucrainene, Vladislav Seleznev, a scris într-un mesaj postat pe Facebook că avioane ucrainene au distrus un sistem de apărare antiaeriană instalat pe aeroport şi "îndreptat împotriva forţelor ucrainene".

Astăzi, aeroportul din Doneţk a fost închis pentru că un grup de militanţi proruşi au preluat controlul sub ameninţarea armelor. Niciun avion nu decolează sau aterizează de la ora şapte dimineaţa. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Este un gest de protest şi represalii la alegerile organizate ieri şi în regiunea Doneţk, deşi această zonă, autoproclamată o republică independentă după un referendum, anunţase că nu va organiza alegeri. Au fost totuşi deschise urne şi secţii de votare în regiune şi în oraşul Doneţk, iar cei care sunt lideri ai separatiştilor şi se autoproclamă guvernatori ai regiunii spun că nu au recunoscut acest scrutin, care nu ar fi trebuit să aibă loc în regiunea lor şi, iată, acum protestează", a transmis din Ucraina Raluca Lunculescu, reporter Digi24.

Ieri, câteva mii de oameni au protestat la Doneţk, apoi au plecat în marş către vila miliardarului Rinat Ahmetov, unul dintre oligarhii care a ieşit public, spunând că susţine puterea pro-europeană.

În acest moment două avioane de luptă şi trei elicoptere survolează aeroportul Doneţk.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri