Atac cu mașină-capcană în sud-estul Turciei: Șapte morți și 27 de răniți

Data publicării:
GettyImages-explozie turcia octombrie 2015

Foto: Gulliver/ Getty Images

ACTUALIZARE:  Şapte poliţişti au fost ucişi şi alte 27 de persoane au fost rănite în atentatul cu maşină capcană din oraşul Diyarbakir, potrivit News.ro. 

Președintele Turciei a condamnat atacul în care au fost răniți inclusiv ofiţeri de securitate turci. Recep Erdogan a susţinut că astfel de atentate dezvăluie faţa urâtă a militanţilor PKK încolţiţi, transmite Reuters.

„Astfel de atentate arată din nou faţa urâtă a terorismului. Determinarea forţelor noastre de securitate vor pune, dacă e voia lui Dumnezeu, capăt terorimului”, a precizat Erdogan în cadrul unui discurs la Institutul Brookings.

Oraşul Diyarbakir, cu o populaţie de 600.000 de locuitori, se află în sud-estul preponderent kurd al Turciei, tulburat de conflicte zilnice între forţele guvernamentale şi insurgenţa militanţilor PKK.

Militanţii Partidului Muncitoresc Kurd (PKK) au renunţat la armistiţiu în iulie 2015 şi au demarat cea mai violentă insurgenţă din ultimele trei decenii.

Turcia, stat membru NATO, se confruntă cu numeroase ameninţări. Ca membru al unei coaliţii conduse de Statele Unite se luptă cu Statul Islamic în Siria şi Irak. Însă, Erdogan a declarat război şi militanţilor PKK din sud-estul ţării, după ce un armistiţiu care a durat doi ani şi jumătate a eşuat în iulie, ceea ce a dus la cele mai sângeroase violenţe între cele două tabere din anii ’90 încoace.

ACTUALIZARE 18.39:  Cel puțin șase persoane au murit și alte circa 20 de persoane au fost rănite în explozie, conform Agerpres. Atacul cu mașină-capacnă a vizat un microbuz ce transporta forțe speciale ale poliției.

Atacul are loc cu o zi înainte de vizita premierului Ahmet Davutoglu în oraș.

Diyarbakir, cel mai mare oraș din sud-estul Turciei, a fost afectat de mai multe valuri de violență din cauza luptelor dintre rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și forțele de securitate.

Cel puțin șapte persoane au fost rănite în explozia care a avut loc în momentul în care un vehicul blindat al poliției traversa zona, scrie BBC News.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri