Au apărut teoriile conspirației după sinuciderea fostului soldat belgian care voia să omoare virusologi. Apelul ministrului justiției

Data publicării:
Poliția patrulează zona unde a fost găsit trupul lui Conings.
Poliția patrulează zona unde a fost găsit trupul lui Conings. Sursa foto: Profimedia Images

Ministrul belgian al justiției a făcut un apel la oameni să nu dea crezare teoriilor conspirației apărute în legătură cu moartea lui Jürgen Conings, soldatul fugar al cărui cadavru a fost descoperit duminică, la o lună după dispariția sa, relatează The Guardian. Bărbatul amenințase că-l va ucide pe cel mai cunoscut virusulog din Belgia.

Ministrul Vincent van Quickenborne a spus că speră ca oamenii să se concentreze asupra faptelor din acest dosar. Conings, despre care se crede că s-a împușcat, a fost găsit de Johan Tollenaere, primarul orașului Maaseik, la câteva sute de metri de o zonă cercetaă de soldați în ultimele zile. Tollenaere făcea o plimbare cu bicicleta când a dat peste cadavru.

Mătușa lui Conings a declarat presei locale că crede că nepotul ei a fost ucis de forțele de securitate. „Nu s-ar fi sinucis. A fost omorât”, a spus ea.

Van Quickenborne a spus că va exista o investigație cu privire la eșecul operațiunilor de căutare dar că, pe măsură ce se desfășurau cercetările, ipoteza sinuciderii a devenit din ce în ce mai probabilă.

„De asemenea, observ că există teorii ale conspirației... Trebuie definită o zonă de căutare. Nu poți face toată Belgia zonă de căutare”, a spus el.

„Faptul că a fost găsit la doar câteva sute de metri distanță arată că echipele de căutare se aflau la locul potrivit. Nu uitați că aceasta este o pădure deasă, de mărimea a 24.000 de terenuri de fotbal. Căutarea trebuia făcută și cu precauție. Dar odată cu trecerea timpului, ipoteza sinuciderii a fost luată din ce în ce mai mult în considerare. La urma urmei, dispăruse acum o lună”, a continuat ministrul.

Jurgen Conings, un fost soldat în vârstă de 46 de ani, a amenințat mai multe persoane în ultimele luni, inclusiv pe Marc Van Ranst, virusologul care a jucat un rol-cheie în lupta Belgiei împotriva coronavirusului. Pe 17 mai, poliția a lansat o operațiune de căutare după ce Conings a dispărut, având asupra lui mai multe arme de foc.

El a lăsat în urmă o scrisoare în care spunea că va face un lucru care va schimba societatea pentru totdeauna. De asemenea, arăta că virusologii erau ținta sa.

Așa-numita elită politică și acum și virusologii decid cum să trăim. Ei semănă ură și frustrare. Nu pot trăi cu minciunile lor”, a scris el.

Mașina lui a fost găsită câteva zile mai târziu în apropierea parcului național Hoge Kempen din provincia Limburg. În autovehicul, poliția a găsit patru lansatoare de rachete anti-tancuri și muniție, a anunțat un procuror federal, care spunea că Conings ar fi înarmat și cu o mitralieră.

Obiectivul său declarat de a se alătura „rezistenței” împotriva reglementărilor COVID a determinat unii oameni să-și exprime sprijinul pentru el, oganizând marșuri lângă pădurile unde se credea că s-ar ascunde.

Van Ranst a fost lăsat duminică să plece acasă din locuința secretă în care fusese plasat alături de familia sa, din motive de siguranță. El a declarat ziarului Het Nieuwsblad că este „ușurat”, dar că gândurile sale sunt legate de copiii fostului soldat.

„Pentru ei, acest lucru este dezastruos. Faptul că erau zeci de mii de oameni în spatele cuiva care intenționa să mă omoare, asta continuă să reverbereze. Îmi voi aminti întotdeauna mai mult de ei decât Jürgen Conings însuși”, a spus medicul.

Conings a fost găsit purtând vesta antiglonț și înarmat cu un pistol FN 5.7. Un cuțit și un topor au fost, de asemenea, descoperite în apropierea cadavrului, iar mitraliera furată a fost găsită în apropiere luni.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri