Sari la conținut
News Alert

Avocat: Salah Abdeslam s-a radicalizat mai mult în penitenciar

Avocatul Sven Mary susţine că jihadistul belgian Salah Abdeslam s-a radicalizat mai mult în ultimele luni petrecute într-un penitenciar de maximă securitate francez.

abdeslam salah

”Şi-a lăsat barbă, a devenit un adevărat fundamentalist religios, în vreme ce înainte era doar un copil cu papuci Nike”, a declarat avocatul belgian Sven Mary, citat de News.ro. Sven Mary l-a reprezentat pentru mai multe luni pe singurul supravieţuitor din comandoul jihadist implicat în atentatele de la Paris.

Salah Abdeslam a renunţat să se arunce în aer în noaptea atentatelor şi a reuşit să se ascundă de autorităţile europene pentru aproape patru luni, timp în care a locuit în mai multe apartamente din suburbia Molenbeek.

Tânărul cu origini marocane a fost capturat de autorităţile belgiene în urma unui raid antiterorist din martie şi transferat o lună mai târziu în custodia autorităţilor franceze.

Sven Mary susţine că condiţiile de detenţie de la închisoarea de maximă securitate din Fleury-Merogis au dus la crearea unui mediu de ”tortură psihologică” continuă pentru Salah Abdeslam. Tocmai această ”tortură psihologică” ar fi contribuit esenţial la radicalizarea suspectului.

Abdeslam este ţinut în detenţie solitară şi este supravegheat non-stop de camere video.

Suspectul este acuzat de procurorii francezi că a oferit suport logistic pentru cei şapte jihadişti, care au decedat în atentatele din Paris.

În iulie, avocaţii jihadistului au încercat fără succes să determine o instanţă franceză să pună capăt monitorizării video non-stop, însă magistraţii au stabilit că ”natura excepţională a actelor de terorism” justifică ”toate precauţiile luate”.

Sven Mary a renunţat luna trecută la apărarea lui Salah Abdeslam, după ce suspectul a refuzat în nenumărate rânduri să răspundă la întrebările anchetatorilor după extrădarea sa în Franţa.

Fratele jihadistului i-a cerut luna trecută să vorbească cu autorităţile franceze şi a recunoscut că acesta s-a radicalizat mai mult în închisoare.

Salah Abdeslam a fost arestat la 18 martie la doar câteva blocuri de locuinţa părinţilor săi, după patru luni în care a reuşit să fugă de autorităţile europene în ciuda unui mandat internaţional emis pe numele său.