Sari la conținut

Berea belgiană a intrat în patrimoniul cultural al umanităţii

Cultura berii din Belgia şi rumba cubaneză au fost introduse, miercuri, în „patrimoniul cultural imaterial” al umanităţii printr-o decizie a comitetului UNESCO, transmite News.ro.

bere belgiana

Cu peste 1.500 de tipuri de bere diferite, „fabricarea şi aprecierea acestei băuturi face parte din patrimoniul viu al multor comunităţi aflate pe întreg teritoriul Belgiei. Această cultură joacă un rol în viaţa cotidiană precum şi când la evenimente festive”, a argumentat UNESCO.

„Rumba în Cuba, cu cântecele, mişcările, gesturile şi muzica sa, este o expresie a rezistenţei şi stimei de sine care evocă în egală măsură graţia, senzualitatea şi bucuria de a fi alături de oameni”, este rezumatul UNESCO.

Sărbătorirea Noului An pe 21 martie în 12 ţări - Afganistan, Azerbaidjan, India, Iran, Irak, Kazakhstan, Kîrghîzstan, Uzbekistan, Pakistan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Turcia -, cunoscută sub numele de „Nowruz” în India şi în Iran, este încă una din cele cinci valori intrate pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Un eveniment festiv (Mangal Shobhajatra), creat de studenţi în Bangladesh şi cele 24 de perioade solare chinezeşti, importante pentru agricultori, au completat lista.