BILANȚ. Ambasadorul grec: „Trebuie intensificat dialogul politic bilateral, dincolo de apartența la UE”

Data publicării:
26012013 20m 20ambasador 20grec-46003

Ambasadorul Greciei la București a declarat, în interviul acordat echipei Digi24, că trebuie intensificat dialogul politic bilateral, dincolo de apartența la Uniunea Europenă, și precizează că „relațiile înainte de EU au fost strânse, bune și cu un dialog constant”.

Care este bilanțul activității dvs. la București?

E greu să spunem că există deja un bilanț, lucrurile la activitatea diplomatică sunt fără sfârșit. Răspuns cel scurt este că rămâne de văzut. Dar până acum, cum eu m-am simțit, gândesc că misiunea mea a fost îndeplinită în mod întreg pe nivelul de activitate de politică diplomatică, pe nivelul de activitatea economică în ceea ce privește investițiile și schimburile comerciale, chiar dacă într-o perioadă de criză dură, pentru ambele țări și mai ales pentru Grecia și noi încă nu am depășit stadiul acesta, dar rămâne ce am spus deja. Dupa un timp plauzibil, vom reînnoi această discuție și voi fi și stare să vă spun dacă a fost o misiune 100% cu succes sau bilanț temporar, deocamdă este unul pozitiv.

Cum vedeți evoluția relațiilor româno - elene în urmatorii ani?

Doresc ca ambele țări să fie în stare să întărească poziția lor în cadrul Uniunii Europene, aceasta este cel mai important. Pe baza aceasta trebuie să dialogăm și pentru întărirea legăturilor dintre țările noastre. Noi, în timpul de față, putem uita cadrul mai mare de apartența noastră la UE și nu ne putem referi la viitorul legăturilor noastre fără să ținem în considerație realitatea aceasta. Dar să nu uităm ca noi suntem și vecini, suntem și parteneri regionali. Și trebuie să reținem și optica noastră din noi înșiși. Nu tot depinde de la Bruxelles. Trebuie și noi întotdeauna să facem infuzie, să fim în stare să facem infuzie la problematica care mai târziu invers vin de la Bruxelles. Și văd, privesc relațiile, legătura aceasta cu încredere și cu optimism. Dar nu e spațiu, nu există spațiu de să facem mai puțin. E vorba de un lucru cotidian, de un lucru permanent.

Care este domeniul de activitate in care tarile noastre colaboreaza cel mai bine?

Eu gândesc că țările noastre colaborează foarte bine mai ales precis în cadrul UE. Relațiile înainte de EU au fost strânse, bune și cu un dialog constant. Dacă pun aparte această legatură instituțională să spunem, gândesc că avem un mare potențial pe care nu l-am exploatat pe deplin pe domeniul de cultură. Aș spune pentru cauzele plauzibile, istorice etc. Dar trebuie să facem mai mult în ceea ce privește colaborarea economică. Sper că noi grecii avem cea mai grea fază de criză economica a noastră deja trecută. Trebuie să facem mai mult. Aceasta nu înseamnă că eu sunt nemulțumit. Înseamnă că nu am exploatat toate posibilitățile și trebuie să intensificăm și dialogul politic bilateral, dincolo de a aparține Uniunii Europene.

Aveți vreun regret, ceva ce ați dorit să obțineti și nu ați reușit, în România?

Sper că pe curând, prim ministrul român va vizita țara mea.

În discuțiile pe care le-am avut ați pomenit de mai multe ori Ateneul român. Când vă veți întoarce în România, ce o să mai vizitați în afară de Ateneu?

Bineînțeles, încă o dată Ateneul. Dar afară de Ateneu, doresc să mă aflu la un colț al României care încă nu am vizitat și e vorba de Maramureș. Maramureș e posibil acel ultim colț al României unde încă nu am aflat și știu că este o regiune foarte pitorească, foarte frumoasă și cu caracteristici foarte specifice. Așa e.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri